Általános

Meghatározza a táblázatok általános beállításait.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Open a spreadsheet document, choose - LibreOffice Calc - General.


Méretek

Mértékegység

Megadja a munkafüzetekben használt mértékegységet.

Tabulátorpozíció

A tabulátorpozíciók távolságát határozza meg.

Frissítés

Hivatkozások frissítése betöltéskor

warning

Settings for automatic links updates stored in documents are ignored for security reasons. Link updates are always bounded by LibreOffice Security settings in - LibreOffice – Security.


Mindig

Always updates links while loading a document, and only if the document is in a trusted file location or the global security level is Low (Not recommended).

warning

This setting is treated as On request unless either the global macro security level is set to Low in - LibreOffice - Security - Macro Security... - Security Level - Low (not recommended) or the document is located in a trusted place defined by - LibreOffice - Security - Macro Security... - Trusted Sources - Trusted File Locations.


Kérésre

Hivatkozásokat csak a dokumentum betöltésekor feltett kérdésre válaszul frissíti.

Soha

A dokumentum betöltése közben a hivatkozások sosem frissülnek.

Beviteli beállítások

Enter billentyűvel mozog a kijelölés

Meghatározza azt az irányt, amerre a kurzor elmozdul a munkafüzetben az Enter billentyű lenyomása után.

Váltás szerkesztési módba az Enter billentyűvel

Determines the behavior of the Enter key in a spreadsheet. Checking this option causes Enter to open cell contents for editing.

Uncheck this option to make the Enter key select the cell below the current cell.

tip

Ha egy cellatartomány van kijelölve, akkor az Enter minden egyes megnyomásakor az Enter billentyűvel mozog a kijelölés mezőben kiválasztott iránynak megfelelően a következő cellát választja ki a tartományon belül. Ezért mindkét opció engedélyezése hasznos, ha egymás után adja meg az értékeket egy cellatartományba.


Formázás kiterjesztése

Meghatározza, hogy a kijelölt cella formázási attribútumait automatikusan alkalmazza-e a szomszédos üres cellákra. Ha például a kijelölt cella tartalma félkövér attribútummal rendelkezik, akkor ez a félkövér attribútum a szomszédos cellákra is vonatkozik. A már speciális formátummal rendelkező cellákat ez a funkció nem módosítja. A kérdéses tartományt a + * (szorzójel a számlapon) gyorsbillentyű lenyomásával tekintheti meg. Ez a formátum az összes új, ezen a tartományon belül beillesztett értékre is vonatkozik. Az ezen a tartományon kívüli cellákra a normál alapértelmezett beállítások vonatkoznak.

Hivatkozások kiterjesztése új sorok vagy oszlopok beszúrásakor

Megadja, hogy a program terjessze-e ki a hivatkozásokat oszlopok vagy sorok beszúrásánál, amennyiben azok a hivatkozás-tartománnyal határosak. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a hivatkozások tartománya, ahol az oszlopokat és a sorokat beszúrta, eredetileg legalább két cellával a kívánt irányban jöttek létre.

Példa: Ha egy képlet az A1:B1 tartományra hivatkozik, és egy új oszlopot szúr be a B oszlop után, a hivatkozás az A1:C1-re lesz kiterjesztve. Ha az A1:B1 tartományra történik hivatkozás, és egy új sort szúr be az 1. sor alá, a hivatkozás nem lesz kiterjesztve, mivel csak egy cella található a függőleges irányban.

Ha a hivatkozási terület közepére illeszt be sorokat vagy oszlopokat, a hivatkozás mindig ki lesz terjesztve.

Sor- és oszlopfejlécek kiemelése kijelöléskor

Megadja, hogy a kijelölt sorok, illetve oszlopok fejlécei ki legyenek-e emelve.

Felülírási figyelmeztetés megjelenítése az adatok beillesztésekor

Megadja, hogy ha cellákat illeszt be a vágólapról egy nem üres cellatartományba, akkor figyelmeztetés jelenjen meg.

Position cell reference with selection

With the option set, expanding a selection (with +Shift+Down/Up) jumps to the end of the range in the column that was added as last to the initial selection. When the option is not set, expanding a selection (with +Shift +Down/Up) jumps to the end of the range in the column where selecting the cell range was started. The same of course applies when extending a selection on rows, with + Shift+Left/Right.

Támogasson minket!