Formázási segédletek

LibreOffice szöveges és HTML-dokumentumoknál meghatározza bizonyos karakterek és a közvetlen kurzor megjelenítését.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Open a text document, choose - LibreOffice Writer/LibreOffice Writer/Web - Formatting Aids.


Layout Assistance

Math baseline alignment

Specifies whether Math formula objects are aligned using the text baseline as reference. Uncheck this option to be able to change the vertical position of Math objects in a paragraph.

Display formatting

Defines which formatting marks are visible on screen. Activate the Formatting Marks icon on the Standard bar. All characters that you have selected on the Formatting Aids tab page will be displayed.

Bekezdés vége

Megadja, hogy a bekezdéshatárolók megjelenjenek-e a képernyőn. A bekezdéshatárolók a bekezdésre vonatkozó formázási információt is tartalmaznak.

Lágy kötőjelek

Meghatározza, hogy a lágy kötőjelek (más néven opcionális vagy diszkrecionális kötőjelek) megjelenjenek-e. Ezek rejtett, felhasználó által meghatározott elválasztójelek, amelyeket egy szó belsejében a A lágy kötőjeles szavak csak a sor végén, a lágy kötőjel beillesztésének helyén válnak szét, függetlenül attól, hogy az automatikus kötőjelezés be van-e kapcsolva vagy sem.

Szóközök

Megadja, hogy a szövegben minden szóköz ponttal legyen-e feltüntetve.

Nem törő szóközök

Specifies that non-breaking spaces are shown as gray boxes. Non-breaking spaces are not broken at the end of a line and are entered with the shortcut keys.

Tabulátorok

Megadja, hogy a tabulátorok helyett kis nyilak jelenjenek meg.

Törések

Megjelenít minden sortörést, amelyet a Shift+Enter billentyűparanccsal hoztak létre. Ezek a sortörések új sort nyitnak, de nem kezdenek új bekezdést.

Hidden characters

Displays text that uses the character format "hidden", when View - Formatting Marks is enabled.

Bookmarks

Specifies that bookmark indicators are shown. | indicates the position of a point bookmark. [ ] indicates the start and end of a bookmark on a text range.

warning

The following controls appear only for Writer documents, not for HTML documents.


Protected Areas

Enable cursor

A kurzort elhelyezheti védett helyre, de ott nem módosíthat.

Direct cursor

Meghatározza a közvetlen kurzor minden tulajdonságát.

Közvetlen kurzor

Bekapcsolja a közvetlen kurzort. Ezt a funkciót az Eszközök sávon a Közvetlen kurzor mód ikonra kattintással vagy a Szerkesztés - Közvetlen kurzor mód menüparanccsal is aktiválhatja egy szöveges dokumentumban.

Insert

Meghatározza a közvetlen kurzorral történő beszúrás beállításait. Ha a dokumentum tetszőleges helyére kattint, akkor egy új bekezdés írható vagy szúrható be ezen a ponton. A bekezdés tulajdonságai a kiválasztott beállítástól függenek. Az alábbi lehetőségek közül választhat:

Tabulátorok

Közvetlen kurzor használatakor a program automatikusan annyi tabulátort szúr be az új bekezdésbe, amennyi ahhoz szükséges, hogy a kijelölt helyre lehessen írni.

Tabulátorok és szóközök

Közvetlen kurzor használatakor a program automatikusan annyi tabulátort és szóközt szúr be az új bekezdésbe, amennyi ahhoz szükséges, hogy a kijelölt helyre lehessen írni.

Spaces

When the direct cursor is used, spaces are added in the new paragraph until the clicked position is reached.

Bekezdés bal margója

Közvetlen kurzor használatakor a bekezdés bal oldali behúzását ahhoz a vízszintes helyzethez igazítja, ahova kattint. A bekezdést balra igazítja.

Bekezdés igazítása

A közvetlen kurzorral állítja be a bekezdés igazítását. Attól függően, hogy a kurzorral az üres bekezdés jobb vagy bal szélénél, illetve a közepén kattint, a bekezdés igazítása megváltozik balra, jobbra vagy középre. Kattintás előtt a kurzor alakja háromszögre változik, így jelezve, hogy merre fogja igazítani a bekezdést.

note

Minden beszúrási beállítás csak a közvetlen kurzorral éppen létrehozott bekezdésre vonatkozik.


Image

Anchor

Defines the default anchor for inserted images. Available options are:

Támogasson minket!