Írástámogatás

Specifies the properties of the spelling, thesaurus and hyphenation.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose - Language Settings - Writing Aids.


warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.


Rendelkezésre álló nyelvi modulok

A telepített nyelvi modulokat tartalmazza.

A language module can contain one, two or three submodules: Spelling, hyphenation and thesaurus. Each sub-module can be available in one or more languages. If you click in front of the name of the module, you activate all the available sub-modules simultaneously. If you remove a set mark, you deactivate all the available sub-modules simultaneously. If you wish to activate or deactivate individual sub-modules, click the Edit button to open the Edit Modules dialog.

note

The configuration allows two different directories: one folder where the user has write permissions, and one without write permissions. The user can only edit and delete the user dictionaries that are located in the writable path. Other dictionaries can be read only.


Szerkesztés

To edit a language module, select it and click Edit. The Edit Modules dialog appears.

Egyéni szótárak

Lists the available user dictionaries. Mark the user dictionaries that you want to use for spelling and hyphenation.

Új

Megnyitja az Új szótár párbeszédablakot, ahol megnevezhet egy új egyéni kivételszótárat, s meg lehet adni a nyelvet is hozzá.

Új szótár

In the Dictionary section you can name a new user-defined dictionary or dictionary of exceptions and specify the language.

Név

Megadja az új felhasználói szótár nevét. A "*.DIC" fájlkiterjesztés automatikusan hozzáfűzésre kerül.

Nyelv

Egy meghatározott nyelv kiválasztásával korlátozhatja az egyéni szótárak használatát. Az Összes kiválasztásával a felhasználói szótár az aktuális nyelvtől függetlenül kerül használatra.

Kivétel (-)

Megadja, hogy szeretné-e bizonyos szavak használatát elkerülni a dokumentumban. Létrehozhat egy saját szótárt, amelybe beírhatja az összes elkerülendő szót. Ha a helyesírás-ellenőrzés során a kivételszótár aktiválva van, akkor egy megjegyzést kap, hogy az adott szót el kell kerülni.

Szerkesztés

Megnyitja a Felhasználói szótár szerkesztése párbeszédablakot, ahol bővítheti a felhasználói szótárat, vagy szerkesztheti a meglévő bejegyzéseket.

In the Edit Custom Dictionary dialog you have the option to enter new terms or edit existing entries. If you edit an exception dictionary, the dialog has the added facility of defining an exception for a word. During the spellcheck this exception is then listed as a suggestion.

A szótár szerkesztésekor a rendszer ellenőrzi a fájl állapotát. Ha a fájl írásvédett, akkor nem módosítható. Az Új és Törlés gombok ezután letiltásra kerülnek.

Könyv

Megadja a szerkesztendő könyvet.

The List of Ignored Words (All) includes all words that have been marked with Ignore during spellcheck. This list is valid only for the current spellcheck.

note

Az IgnoreAllList bejegyzés nem választható ki és nem törölhető. Csak a tartalomként megadott szavak törölhetők. Ez automatikusan megtörténik a LibreOffice bezárásakor.


Nyelv

Az egyéni szótárhoz új nyelvet rendel hozzá.

Szó

Itt új szót adhat a szótárhoz. Az alábbi listán az aktuális saját szótár tartalma tekinthető meg. Ha kiválaszt egy szót ebből a listából, akkor ez megjelenik a szövegmezőben. Ha a szó után ír egy egyenlőségjelet - például "AutoComplete=", akkor a szó nem kerül automatikusan elválasztásra, és elválasztási javaslat sem jelenik meg hozzá. Ha az egyenlőségjelet beírja a szóba, például "Auto=Complete", akkor ennek eredményeképp a szó ennél a pontnál kerül elválasztásra, vagy itt javasolja a rendszer az elválasztást.

Az = jel helyett használhat egy [] blokkot az elválasztás előtti karakterváltozások megadására. A lehetséges karakterváltozások: 1, Extra karakterek, például a tug[g]gumi eredménye a svéd „tuggummi” szó helyes „tugg- gummi” elválasztása lesz. 2, Számjeggyel megadott karaktereltávolítás, például a paral·[1]lel eredménye a katalán „paral·lel” szó helyes „paral- lel” elválasztása lesz, egy betű eltávolításával a töréspont elől. 3, Eltávolított és extra karakterek, például a cafee[2é]tje eredménye a holland „cafeetje” szó helyes „café- tje” elválasztása lesz, két karaktert eltávolítva a töréspont elől, és egyet beszúrva.

Javaslat vagy Nyelvi minta

Kivételszótárak vagy nyelvfüggő felhasználói szótárak beviteli mezője. A kivételszótárakban a tiltott szóra adandó javaslatot adhatjuk meg itt. A nyelvfüggő felhasználói szótárakban pedig egy olyan ismert szótövet, amely az új szó toldalékolásának és szóösszetételekben való engedélyezésének nyelvi mintája. Például egy német szótárban az új „Litschi” (licsi) szó mellé megadva a „Gummi” (gumi) nyelvi mintát, a „Litschis” (licsik), „Litschibaum” (licsifa), „Litschifrucht” (licsigyümölcs) stb. szavak is elfogadásra kerülnek.

Új

Adds the word in the Word text field to your current custom dictionary. The word in the Suggestion field is also added when working with exception dictionaries.

Beállítások

A helyesírás-ellenőrzés és az elválasztás beállításait határozza meg.

Szerkesztés

Egy érték módosításához jelölje ki a bejegyzést, majd kattintson a Szerkesztés gombra. Egy párbeszédablak fog megjelenni, ahol beírhatja az új értéket.

Nagybetűs szavak ellenőrzése

Megadja, hogy a csupa nagybetűvel írott szavakat is érintse a helyesírás-ellenőrzés.

Számot tartalmazó szavak ellenőrzése

Megadja, hogy a betűk mellett számokat is tartalmazó szavak szintén ellenőrizve legyenek.

Speciális területek ellenőrzése

Meghatározza, hogy a speciális területeket, például a szöveges rajzokat a helyesírás-ellenőrző ellenőrizze.

Helyesírás-ellenőrzés gépelés közben

A szöveget beírás közben automatikusan ellenőrzi, és aláhúzza a hibákat.

A gépelési hibák pirossal vannak aláhúzva a dokumentumban. Ha egy ily módon megjelölt szóra viszi a kurzort, akkor a javasolt javítások listájának lekéréséhez megnyithatja a helyi menüt. Válasszon ki egy javasolt javítást a gyanús szó javasoltra cseréjéhez. Ha ugyanezt a hibát újra elköveti a dokumentum szerkesztése során, akkor az ismét hibásként lesz megjelölve.

A szópár Automatikus javítás cseretáblázatba helyezéséhez nyissa meg az Automatikus javítás helyi menüt, és válassza az Automatikus javítás menüparancsot. Válasszon az almenüből. A szó lecserélődik, és a szópár bekerül a cseretáblázatba.

Elválasztáshoz szükséges minimális betűszám

Specifies the minimum number of characters required for automatic hyphenation to be applied.

Legalább ennyi karakter maradjon az elválasztójel előtt

Sets the minimum number of characters of the word to be hyphenated that must remain at the end of the line.

Legalább ennyi karakter kerüljön át a következő sorba

Specifies the minimum number of characters of a hyphenated word required at the next line.

Elválasztás kérdés nélkül

Megadja, hogy a rendszer sosem kér kézi elválasztást. Ha ez a mező nincs megjelölve, és a szót a rendszer nem ismeri fel, akkor megjelenik egy párbeszédablak az elválasztójelek megadásához.

Speciális területek elválasztása

Előírja, hogy az elválasztás a lábjegyzetekben, az élőfejekben és az élőlábakban is végre legyen hajtva.

warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.


Támogasson minket!