Általános

In the General section, you can select default settings for saving documents, and can select default file formats.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose - Load/Save - General.


Options Save Dialog Image

warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.


Betöltés

Felhasználói beállítások betöltése a dokumentummal együtt

A dokumentummal együtt betölti a dokumentumban mentett egyéni beállításokat is.

If Load user-specific settings with the document is not selected, the following user-specific settings still apply:

Az alábbi beállítások mindig betöltésre kerülnek a dokumentummal, attól függetlenül, hogy a lehetőség be van-e jelölve:

Nyomtatóbeállítások betöltése a dokumentummal együtt

If enabled, the printer settings will be loaded with the document. This can cause a document to be printed on a distant printer, if you do not change the printer manually in the Print dialog. If disabled, your standard printer will be used to print this document. The current printer settings will be stored with the document whether or not this option is checked.

Mentés

Dokumentumok automatikus mentése

Dokumentumjellemzők szerkesztése mentés előtt

Megadja, hogy a Mentés másként parancs kiválasztásakor mindig jelenjen meg a Tulajdonságok párbeszédablak.

Mindig készítsen biztonsági másolatot

Saves the previous version of a document as a backup copy whenever you save a document. Every time LibreOffice creates a backup copy, the previous backup copy is replaced. The backup copy gets the extension .BAK.

A biztonsági másolat helyének módosításához válassza - LibreOffice - Útvonalak lehetőséget, és adja meg a biztonsági másolat új elérési útját.

Automatikus helyreállítási adatok mentése

Megadja, hogy a LibreOffice mentse az összes megnyitott dokumentum helyreállításához szükséges információkat összeomlás esetén. Megadhatja a mentési időintervallumot.

Perc

Meghatározza, hogy a program hány percenként hajtson végre automatikus mentést.

A dokumentum automatikus mentése

Megadja, hogy a LibreOffice minden dokumentumot mentsen az automatikus helyreállítási információk mentésekor. Ugyanazt a gyakoriságot használja, mint az automatikus helyreállítás.

Fájlrendszerhez viszonyított URL-ek mentése

This option allows you to select the default for relative addressing of URLs in the file system and on the Internet. Relative addressing is only possible if the source document and the referenced document are both on the same drive.

A relatív címzés mindig attól a könyvtártól indul, amelyben az aktuális dokumentum található. Ezzel ellentétben az abszolút címzés mindig a gyökérkönyvtártól indul. Az alábbi táblázat bemutatja a relatív és abszolút hivatkozás szintaxisa közötti különbséget:

Példák

Fájlrendszer

Internet

relatív

../images/img.jpg

../images/img.jpg

abszolút

file:///C:/work/images/img.jpg

https://myserver.com/work/images/img.jpg


warning

A Súgótipp mindig abszolút elérési utat jelenít meg. Ha a dokumentum HTML formátumban kerül mentésre, akkor a LibreOffice egy relatív elérési utat ír be, amennyiben a megfelelő jelölőnégyzet be van jelölve.


Select this box for relative saving of URLs in the file system.

Internethez viszonyított URL-ek mentése

Select this box for relative saving of URLs to the Internet.

Alapértelmezett fájlformátum és ODF-beállítások

ODF formátum verziója

LibreOffice 7.0 supports the OpenDocument format (ODF) version 1.3. The prior versions of LibreOffice support the file format ODF 1.2. Prior file formats cannot store all new features of the new software.

OpenOffice.org 3 and StarOffice 9 introduced new features which have to be saved using the OpenDocument format (ODF) version 1.2. The prior versions of OpenOffice.org 2 and StarOffice 8 support the file formats ODF 1.0/1.1. Those prior file formats cannot store all new features of the new software.

Current LibreOffice versions can open documents in ODF formats 1.0/1.1, 1.2, and 1.3.

When you save a document, you can select whether to save the document in the format ODF 1.3, ODF 1.3 Extended, ODF 1.2, ODF 1.2 Extended, ODF 1.2 Extended (compatibility mode), or in the prior format ODF 1.0/1.1.

note

Currently, the ODF 1.2 (Extended) or newer formats enable files of Draw and Impress to contain comments. Those comments can be inserted by Insert - Comment in the latest software version. The comments get lost when loading files into prior software versions that were saved by the latest software version.


Some companies or organizations may require ODF documents in the ODF 1.0/1.1, or ODF 1.2 format. You can select these format to save in the listbox. These older formats cannot store all new features, so the new format ODF 1.3 (Extended) is recommended where possible.

The ODF 1.2 Extended (compatibility mode) is a more backward-compatible ODF 1.2 extended mode. It uses features that are deprecated in ODF 1.2 and/or it is 'bug-compatible' to older OpenOffice.org versions. It may be useful if you need to interchange ODF documents with users who use pre-ODF 1.2 or ODF 1.2-only legacy applications.

Figyelmeztetés nem az ODF vagy az alapértelmezett formátumba mentéskor

Kiválaszthatja, hogy mindig figyelmeztető üzenetet kapjon, ha a dokumentumot nem az OpenDocument és nem is a Beállítások párbeszédablakban a Megnyitás és mentés - Általános alatt megadott alapértelmezett formátumban menti.

Kiválaszthatja, hogy melyik fájlformátum legyen alapértelmezés szerint alkalmazva a különféle dokumentumtípusok mentésekor. Ha gyakran cserél a dokumentumokat Microsoft Office-t használó személyekkel, akkor itt megadhatja például, hogy a LibreOffice csak a Microsoft Office fájlformátumokat használja alapértelmezettként.

Dokumentum típusa

Megadja a dokumentumtípust, amelyre az alapértelmezett fájlformátumot kívánja meghatározni.

Mindig az alábbi formátumban mentse:

Meghatározza, hogy a bal oldalon kiválasztott dokumentumtípus milyen fájlformátumban legyen mentve alapértelmezés szerint. Az aktuális dokumentumnál más fájltípust is lehet választani a Mentés másként párbeszédablakban.

warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.


Please support us!