Pontok szerkesztése eszköztár

Ha kijelöl egy sokszögobjektumot, és a Pontok szerkesztése ikonra kattint, megjelenik a Pontok szerkesztése eszköztár.

A biztosított funkciók lehetővé teszik egy görbe vagy egy görbévé alakított objektum pontjainak szerkesztését. Az alábbi ikonok állnak rendelkezésre:

Pontok szerkesztése

A Pontok szerkesztése ikon segítségével aktiválhatja vagy letilthatja a Bézier-objektumok szerkesztési módját. Szerkesztési módban kiválaszthatók a rajzobjektumok egyedi pontjai.

Ikon

Pontok szerkesztése

Pontok áthelyezése

A pontok áthelyezésére szolgáló módot kapcsolja be. Az egérmutató a ponton pihentetéskor megjelenít egy kis üres négyzetet. Húzza át a pontot egy másik helyre. A pont mindkét felén lévő görbe követi a mozgást; a következő pontok közötti görbeszakaszok alakja változik.

Az egész görbe áthelyezéséhez mutasson az egérrel a görbére két pont között vagy egy zárt görbébe, és húzza a görbét. Így nem torzítja el az alakzatot.

Ikon

Pontok áthelyezése

Pontok beszúrása

A beszúró módot kapcsolja be. Ebben a módban pontokat lehet beszúrni. A pontokat is mozgathatja, csakúgy, mint mozgatási módban. Ha rákattint egy két pont között levő görbére, és mozgatja az egeret egy kis ideig az egérgomb lenyomva tartása közben, akkor a rendszer beszúr egy új pontot. A pont egy sima pont, és a vezérlőpontok vonalai párhuzamosak és mozgatás közben is azok maradnak.

Ha egy sarokpontot kíván létrehozni, akkor először be kell illesztenie egy sima vagy egy szimmetrikus pontot, amely a Sarokpont segítségével később átalakításra kerül sarokponttá.

Ikon

Pontok beszúrása

Pontok törlése

A Pontok törlése ikonnal lehet törölni egy vagy több kijelölt pontot. Több pontot úgy jelölhet ki egyszerre, hogy az egyes pontokra kattintás közben a Shift billentyűt lenyomva tartja.

Először válassza ki a törölni kívánt pontokat, majd kattintson az ikonra, vagy nyomja meg a Del billentyűt.

Ikon

Pontok törlése

Görbe felosztása

A Görbe felosztása ikon feloszt egy görbét. Kattintson a görbe azon pontjára, ahol ketté akarja osztani, majd kattintson az ikonra.

Ikon

Görbe felosztása

Görbévé alakítás

Egy görbét egyenes vonallá vagy egy egyenes vonalat görbévé alakít. Ha egyetlen pontot jelöl ki, akkor a pont előtti görbe kerül átalakításra. Ha két pontot jelöl ki, akkor a két pont közötti görbe kerül átalakításra. Ha kettőnél több pontot jelöl ki, akkor az adott ikonra kattintáskor a görbe egy másik része kerül átalakításra. Ha szükséges, akkor a kerekítési pontok sarokpontokká alakíthatók, a sarokpontok pedig kerekítési pontokká.

Ha a görbe egy adott része egyenes, akkor a vonal végpontja maximum egy vezérlőponttal rendelkezik. Ezek nem alakíthatók sarokponttá, hacsak az egyenes vonalat nem alakítja vissza görbévé.

Ikon

Görbévé alakítás

Sarokpont

A kijelölt pontot vagy pontokat sarokpontokká alakítja. A sarokpontok két mozgatható vezérlőponttal rendelkeznek, amelyek egymástól függenek. A görbe vonal ezért nem lesz egyenes egy sarokpontnál, hanem sarkot alkot.

Ikon

Sarokpont

Finom átmenet

Egy sarok- vagy szimmetriapontot sima ponttá alakít. A sarokpont összes vezérlőpontja párhuzamosra van igazítva, és csak egyszerre mozgatható. A vezérlőpontok hossza különbözhet, ezekkel változtathatja a görbület mértékét.

Ikon

Finom átmenet

Szimmetrikus átmenet

Ez az ikon a sarokpontot vagy a sima pontot szimmetrikus ponttá alakítja. A sarokpont összes vezérlőpontja párhuzamosra van igazítva, és ugyanolyan hosszú. Csak egyszerre mozgathatók és a görbület mértéke minden irányban ugyanaz.

Ikon

Szimmetrikus átmenet

Bézier-görbe bezárása

Lezár egy vonalat vagy ívet. Egy vonal úgy záródik, hogy az utolsó pont össze van kötve az elsővel, amelyet egy megnagyobbított négyzet jelöl.

Ikon

Bézier-görbe bezárása

Pontok eltávolítása

Az aktuális vagy kiválasztott pontokat törlésre megjelöli. Ez akkor történik, amikor a pont egy egyenes vonalon található. Ha egy görbét vagy sokszöget alakít át a Görbévé alakítás ikon segítségével egyenes vonallá, vagy az egérrel változtat úgy egy görbét, hogy a pont egy egyenes vonalon fekszik, akkor eltávolításra kerül. A szög, amelytől a pontredukciót végezni kell

Ikon

Pontok eltávolítása

Támogasson minket!