Protecting Contents in LibreOffice

Az alábbiakban a LibreOffice tartalmának módosítása, törlése vagy megtekintése elleni különböző védelmi lehetőségeiről láthat áttekintést.

Protecting Documents With Passwords When Saving

Minden OpenDocument formátumban mentett dokumentum menthető jelszóval. A jelszóval mentett dokumentumok nem nyithatók meg a jelszó nélkül. A tartalom biztonságban van, nem olvasható el külső szerkesztővel sem. Ez vonatkozik a tartalomra, a képekre és az OLE-objektumokra is.

Védelem bekapcsolása

Válassza a Fájl - Mentés másként menüparancsot, és jelölje be a Mentés jelszóval négyzetet. Mentse a dokumentumot.

Védelem kikapcsolása

Nyissa meg a dokumentumot, és írja be a helyes jelszót. Válassza a Fájl - Mentés másként menüparancsot, és vegye le a jelölést a Mentés jelszóval négyzetről.


tip

It is possible to use OpenPGP to define private and public keys to be used to encrypt LibreOffice documents. Read Encrypting Documents with OpenPGP to learn more on how to set up OpenPGP encryption keys.


Verziókövetés védelme

A LibreOffice Calc és LibreOffice Writer programokban végrehajtott minden változásnál a változások követése funkció feljegyzi, hogy ki követte el a változtatást. Ezt a funkciót lehetséges védelemmel bekapcsolni, így az csak akkor kapcsolható ki, ha a helyes jelszót megadják. Addig az összes változtatás feljegyzésre kerül. A változtatások elfogadása vagy visszautasítása nem lehetséges.

Védelem bekapcsolása

Choose Edit - Track Changes - Protect. Enter and confirm a password of at least one character.

Védelem kikapcsolása

Choose Edit - Track Changes - Protect. Enter the correct password.


Keretek, képek és OLE-objektumok védelme

Védheti a beszúrt grafika tartalmát, helyét és méretét. Ugyanez érvényes a keretekre (a Writerben) és az OLE-objektumokra.

Védelem bekapcsolása

For example, for graphics inserted in Writer: Choose Format - Image - Properties - Options tab. Under Protect, mark Contents, Position and/or Size.

Védelem kikapcsolása

For example, for graphics inserted in Writer: Choose Format - Image - Properties - Options tab. Under Protect, unmark as appropriate.


Rajzobjektumok és űrlapobjektumok védelme

A Rajz eszköztár segítségével a dokumentumba beszúrt rajzobjektumok védhetők véletlen áthelyezéssel vagy méretváltoztatással szemben. Ugyanezt megteheti az Űrlap-vezérlőelemek eszköztár segítségével beillesztett űrlapobjektumokkal.

Védelem bekapcsolása

Válassza a Formátum - Objektum - Pozíció és méret menüparancsot, majd lépjen a Pozíció és méret lapra. Jelölje be a Pozíció vagy a Méret négyzetet.

Védelem kikapcsolása

Válassza a Formátum - Objektum - Pozíció és méret menüparancsot, majd lépjen a Pozíció és méret lapra. Vegye le a jelölést a Pozíció vagy a Méret négyzetről.


Támogasson minket!