Kattintható aktív pontok hozzáadása képekhez

Az interaktív kép (imagemap) lehetővé teszi, hogy a dokumentumban elhelyezett képek bizonyos területeihez, amelyeket aktív pontoknak neveznek, URL-eket rendeljen hozzá. Az interaktív kép egy vagy több aktív pont csoportja.

Háromféle aktív területet rajzolhat: téglalapot, ellipszist és sokszöget. Amikor egy aktív területre kattint, az URL megnyílik egy böngészőablakban vagy egy megadott keretben. Megadhatja azt a szöveget is, amely akkor jelenik meg, amikor az egeret az aktív terület fölé viszi.

Kattintható aktív pont hozzáadása egy képhez

  1. Helyezze a kurzort oda, ahova az interaktív képet be szeretné szúrni a dokumentumba.

  2. Válassza a Beszúrás - Kép menüparancsot, válasszon ki és szúrjon be egy bitképet.

  3. With the image selected, choose Tools - ImageMap to open the ImageMap Editor, which displays the selected image and contains the hotspot editing tools.

  4. Használja az Interaktívkép-szerkesztő ikonjait az aktív pont alakjának, például egy téglalapnak, a megrajzolására a háttérben levő képre.

    Minden ikon funkciójáról részletes tippek jelennek meg, ha engedélyezve vannak a részletes tippek - LibreOffice - Általános párbeszédablakon.

  5. Írja be a "Cím" URL-t, amely a webböngészőben megnyílik, ha a felhasználó az aktív pontra kattint.

  6. Ha szeretné, kitöltheti a "Szöveg" mezőt is, amely tippként jelenik meg, amikor a felhasználó az aktív pont fölé viszi az egerét.

  7. Kattintson az Alkalmaz gombra a változtatások alkalmazásához, majd zárja be az Interaktívkép-szerkesztőt.

  8. Mentse a dokumentumot LibreOffice vagy HTML formátumba.

Az interaktív képet egy fájlba is mentheti, amelyet aztán feltölthet egy webkiszolgálóra.

Interaktív kép

An ImageMap is a reference-sensitive graphic or frame. You can click on defined areas of the graphic or frame to go to a target (URL), which is linked with the area. The reference areas, along with the linked URLs and corresponding text displayed when resting the mouse pointer on these areas, are defined in the ImageMap Editor.

Két különböző fajta interaktív kép létezik. A kliensoldali interaktív kép a kliensgépen kerül kiértékelésre, amely letölt egy grafikus elemet az internetről. A kiszolgálóoldali interaktív képet a HTML-oldalt biztosító kiszolgáló-számítógép értékeli ki. A kiszolgálóoldali értékelés esetében az interaktív képre kattintás elküldi a kurzor relatív, képen belüli koordinátáit a kiszolgálónak, majd a kiszolgálón egy kijelölt program felel. A kliensoldali értékelésnél az interaktív kép egy adott pontjára való kattintás aktiválja az URL-t, mintha az rendes szöveges hivatkozás lenne. Az URL megjelenik az egérmutató alatt, amint az áthalad az interaktív kép fölött.

Ahogy az interaktív képek különbözőképpen használhatók, különböző formátumokban is tárolhatók.

Interaktív kép formátumai

Az interaktív képek alapvetően aszerint oszthatók fel, hogy hol történik a kiértékelésük: a kiszolgálón (az internetszolgáltató kiszolgálóján), vagy az olvasó böngészőjében.

Kiszolgálóoldali interaktív képek

A kiszolgálóoldali interaktív képek az olvasónak ábra vagy keret formájában jelennek meg az oldalon. Kattintson rá az interaktív képre, és a viszonylagos helyzet koordinátái elküldésre kerülnek a kiszolgálóhoz. Ezután egy további program segítségével a kiszolgáló meghatározza a következő lépést. Különböző nem kompatibilis módszerrel határozható meg ez a folyamat, amelyekből a két legáltalánosabb a következő:

A LibreOffice mindkét módszerhez interaktív képeket készít. Válassza ki a formátumot az Interaktívkép-szerkesztő Mentés másként párbeszédablakának Fájltípus listájából. Külön interaktívkép-fájlok jönnek létre, amelyeket fel kell töltenie a kiszolgálóra. Meg kell kérdeznie a szolgáltatóját vagy hálózat rendszergazdáját, hogy a kiszolgáló milyen típusú interaktív képeket támogat, és hogyan érhető el a kiértékelő program.

Ügyféloldali interaktív kép

A kép vagy a keret területét, amelyre az olvasó kattinthat, a hivatkozási URL megjelenése jelzi, amikor az egér áthalad a terület felett. Az interaktív kép egy, a kép alatti rétegen tárolódik, és információkat tartalmaz a hivatkozott területekről. A kliensoldali interaktív képek egyetlen hátránya, hogy a régebbi böngészők nem tudják azokat olvasni; azonban ez a hátrány idővel meg fog szűnni.

When saving the ImageMap, select the file type SIP - StarView ImageMap. This saves the ImageMap directly in a format which can be applied to every active picture or frame in your document. However, if you just want to use the ImageMap on the current picture or frame, you do not have to save it in any special format. After defining the regions, simply click Apply. Nothing more is necessary. Client Side ImageMaps saved in HTML format are inserted directly into the page in HTML code.

Támogasson minket!