A digitális aláírásokról

A LibreOffice-ban a dokumentumok és makrók digitális aláírással láthatók el.

Tanúsítványok

Egy dokumentum digitális aláírásához szüksége van egy személyes kulcsra, a tanúsítványra. A személyes kulcs a számítógépen van tárolva, és egy titokban tartandó titkos kulcsból és egy nyilvános kulcsból áll. A nyilvános kulcs hozzáadódik az aláírt dokumentumhoz.

Dokumentum mentése és aláírása

Amikor egy dokumentumot digitálisan aláír, egy ellenőrzőösszeg számítódik ki a dokumentum tartalma és a személyes kulcs alapján. Az ellenőrzőösszeg és a nyilvános kulcs a dokumentummal együtt tárolódik.

Aláírt dokumentum megnyitása

Ha valaki később megnyitja ezt a dokumentumot egy olyan számítógépen, amelyre a LibreOffice van telepítve, a program kiszámítja újra az ellenőrzőösszeget, és összehasonlítja a tárolt értékkel. Ha megegyeznek, a program jelzi, hogy az eredeti, változtatásoktól mentes dokumentumot nyitották meg. Ezen felül a program képes megjeleníteni a tanúsítványból a nyilvános kulcs adatait.

Összehasonlíthatja a nyilvános kulcsot azzal a nyilvános kulccsal, amely a hitelesítésszolgáltató webhelyén van közzétéve.

Ha bárki megváltoztat valamit a dokumentumban, a digitális aláírás érvényét veszti. A változtatás után már nem jelenik meg az a jel, hogy az eredeti dokumentumot látja.

Az aláírás érvényesítésének eredménye megjelenik az állapotsoron és a Digitális aláírás párbeszédablakban. Egy ODF-dokumentumban több dokumentum- és makróaláírás lehet. Ha egy aláírással probléma van, akkor ennek az egy aláírásnak az érvényesítési eredménye lesz a többire is vonatkoztatva. Azaz ha tíz érvényes és egy érvénytelen aláírás van, akkor az állapotsoron és a párbeszédablakban az aláírás érvénytelennek lesz feltüntetve.

Az alábbi ikonok és üzenetek egyikét láthatja egy aláírt dokumentum megnyitásakor.

Ikon az állapotsorban

Aláírás állapota

Ikon

Az aláírás érvényes.

Ikon

Az aláírás rendben van, de a tanúsítványokat nem lehetett érvényesíteni.

Az aláírás és a tanúsítvány rendben van, de a dokumentumnak nem minden része van aláírva. (A szoftver régebbi verziójával aláírt dokumentumok esetén lásd az alábbi megjegyzést.)

Ikon

Az aláírás érvénytelen.


Aláírások és szoftververziók

A tartalom aláírása változott az OpenOffice.org 3.2 és a StarOffice 9.2 programokban. Ezentúl a fájlok teljes tartalma az aláírásfájlt kivéve (META-INF/documentsignatures.xml) alá lesz írva.

When you sign a document with OpenOffice.org 3.2 or StarOffice 9.2 or a later version, and you open that document in an older version of the software, the signature will be displayed as "invalid". Signatures created with older versions of the software will be marked with "only parts of the document are signed" when loaded in the newer software.

When you sign an OOXML document, then the signature will be always marked with "only parts of the document are signed". Metadata of OOXML files are never signed, to be compatible with Microsoft Office.

When you sign a PDF document, then this marking is not used. Signing only parts of the document is simply an invalid signature.

Signing other document formats is not supported at the moment.

note

Egy ODF-dokumentum betöltésekor láthatja az állapotsoron és a párbeszédablak állapotjelző mezőjében azt az ikont, amely jelzi, hogy a dokumentum csak részben van aláírva. Ez az állapot jelenik meg, ha az aláírás és a tanúsítvány érvényes, de az OpenOffice.org 3.2, illetve a StarOffice 9.2 előtti verzióval készült. Az OpenOffice.org 3.0 és a StarOffice 9.0 előtti verziók csak a fő tartalmat, a képeket és a beágyazott objektumokat írták alá, és egyes tartalmak, például a makrók, nem voltak aláírva. Az OpenOffice.org 3.0-ban és a StarOffice 9.0-ban a dokumentum-aláírás már a legtöbb tartalomra vonatkozott, beleértve a makrókat is. Mindazonáltal a MIME-típus és a META-INF tartalma nem volt aláírva. Az OpenOffice.org 3.2, a StarOffice 9.2 és a LibreOffice összes verziójában minden tartalom, kivéve magát az aláírásfájlt (META-INF/documentsignatures.xml), aláíródik.


Biztonsági figyelmeztetések

Ha egy aláírt dokumentumot kap, és a szoftver szerint az aláírás érvényes, attól a dokumentum még nem biztosan ugyanaz, mint amit a feladó elküldött. A dokumentumok aláírása szoftveres tanúsítványokkal nem tökéletesen biztonságos módszer. A biztonsági funkciókat sokféleképpen ki lehet játszani.

Example: Think about someone who wants to camouflage his identity to be a sender from your bank. He can easily get a certificate using a false name, then send you any signed email pretending he is working for your bank. You will get that email, and the email or the document within has the "valid signed" icon.

Ne bízzon meg az ikonban. Nézze meg és ellenőrizze a tanúsítványt.

warning

Az aláírás érvényessége nem minősül jogilag kötelező biztosítéknak.


Windows operációs rendszereken az aláírások ellenőrzésére a Windows funkciói vannak használva. Solaris és Linux rendszereken a Thunderbird, Mozilla vagy Firefox által biztosított fájlok használatosak erre. Győződjön meg arról, hogy a rendszerén használt fájlok tényleg az eredeti fájlok-e, amelyeket az eredeti fejlesztő kiadott. A rosszindulatú behatolók sokféle módon lecserélhetik az eredeti fájlokat a saját maguk által készítettekre.

warning

A LibreOffice-ban az aláírások érvényességéről szóló üzenetek azok az üzenetek, amelyeket az érvényesítő fájlok visszaadnak. A LibreOffice szoftver nem képes megbizonyosodni afelől, hogy az üzenetek a tanúsítványok tényleges állapotának megfelelnek-e. A LibreOffice szoftver egyszerűen csak megjeleníti azokat az üzeneteket, amelyeket más, nem a LibreOffice hatalma alatt álló fájlok küldenek. A LibreOffice semmilyen jogi felelősséget nem vállal azért, hogy a megjelenített üzenet a digitális aláírás valódi állapotának felel-e meg.


Támogasson minket!