Együttműködés

A LibreOffice Writer, Impress és a Draw alkalmazásban egyszerre csak egy felhasználó nyithatja meg dokumentumot írás céljára. A Calc alkalmazásban egyszerre több felhasználó is megnyithatja írásra a munkafüzeteket.

Együttműködés a Calc alkalmazásban

A LibreOffice Calc alkalmazásban a dokumentummegosztás egyszerre több felhasználónak engedélyezi az írásos hozzáférést. Minden felhasználónak, aki együtt kíván működni, be kell írnia a nevét az - LibreOffice - Felhasználó adatai panellapon.

Figyelmeztetés ikon

Egyes parancsok nem állnak rendelkezésre (szürke színnel jelennek meg), ha a változások követése vagy a dokumentummegosztás aktiválva van. Új munkafüzet esetén a szürke színnel megjelenő elemeket nem lehet alkalmazni.


Új munkafüzet létrehozása

„A” felhasználó egy új munkafüzet-dokumentumot hoz létre. Az alábbiak lehetségesek:

Az Eszközök - Dokumentum megosztása parancs használható az aktuális dokumentum megosztásának engedélyezésére vagy letiltására. Ha a megosztott dokumentumot nem megosztott módban kívánja használni, akkor a megosztott dokumentumot mentse egy másik néven vagy útvonalon. Ezzel egy olyan másolatot készít a munkafüzetről, amely nincs megosztva.

Munkafüzet megnyitása

„A” felhasználó egy munkafüzet-dokumentumot nyit meg. Az alábbiak lehetségesek:

Megosztott munkafüzet-dokumentum mentése

„A” felhasználó ment egy munkafüzet-dokumentumot. Az alábbiak lehetségesek:

Miután a felhasználó sikeresen mentette a megosztott munkafüzetet, a dokumentumot a program újratölti a mentési parancs után, így a munkafüzet tartalmazza minden felhasználó legfrissebb módosítását. Ha más felhasználó módosította a tartalmat, az „idegen módosítások hozzáadva” üzenet jelenik meg.

Együttműködés Writer, Impress és Draw alkalmazásban

A Writer, az Impress, a Draw és a Calc modulok mindegyikében lehetséges a fájlok zárolása, ha nincs engedélyezve a dokumentummegosztás. Ez a fájlzárolás akkor is rendelkezésre áll, ha a dokumentumhoz különböző operációs rendszerekről férnek hozzá:

„A” felhasználó egy dokumentumot nyit meg. Az alábbiak lehetségesek:

Felhasználói hozzáférési engedélyek és dokumentumok megosztása

Néhány feltételnek teljesülnie kell felhasználói jogosultságokat kezelő operációs rendszereken.

Figyelmeztetés ikon

Az írási jog azt is megengedi a többi felhasználónak, hogy (véletlenül vagy szándékosan) törölve vagy cserélje a fájlt.


Please support us!