Relációk

Ez a parancs megnyitja a Relációtervezés ablakot, amely lehetővé teszi relációk megadását a különböző adatbázistáblák között.

Itt lehet közös adatmezők alapján különböző táblákat összekapcsolni az aktuális adatbázisban. A reláció létrehozásához kattintson az Új reláció ikonra, vagy egyszerűen húzza át az egérrel.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

In a database file window, choose Tools - Relationships.


Jegyzet ikon

Ez a funkció csak relációs adatbázis használata esetén érhető el.


When you choose Tools - Relationships, a window opens in which all the existing relationships between the tables of the current database are shown. If no relationships have been defined, or if you want to relate other tables of the database to each other, then click on the Add Tables icon. The Add Tables dialog opens in which you can select the tables with which to create a relation.

Add Table Icon

Táblák beszúrása

Jegyzet ikon

Ha a Relációtervezés ablak nyitva van, akkor a kiválasztott táblák nem módosíthatók, még a táblatervező módban sem. Ez biztosítja, hogy a táblák ne legyenek módosítva a relációk létrehozása közben.


The selected tables are shown in the top area of the relation design view. You can close a table window through the context menu or with the Delete key.

Tábla áthelyezése és méretének változtatása

A táblákat igényeinek megfelelően átméretezheti és elrendezheti. A táblák áthelyezéséhez húzza a felső szegélyt a kívánt helyre. Nagyítsa vagy csökkentse a tábla megjelenítési méretét: vigye az egérkurzort a szegélyre vagy a sarokra, és húzza addig a táblát, amíg el nem éri a kívánt méretet.

Primary key and foreign keys

If you want to define a relation among the various tables, you should enter a primary key that uniquely identifies a data field of an existing table. You can refer to the primary key from other tables to access the data of this table. All data fields referring to this primary key will be identified as a foreign key.

Minden olyan adatmezőt, amely elsődleges kulcsra hivatkozik, egy kis kulcs szimbólum fog azonosítani a táblaablakban.

Relációk létrehozása

All existing relations are shown in the relations windows by a line that connects the primary and foreign key fields. You can add a relation by using drag-and-drop to drop the field of one table onto the field of the other table. A relation is removed again by selecting it and pressing the Delete key.

Ezen kívül rákattinthat a reláció mező felső területén lévő Új reláció ikonra is, és megadhatja a két tábla közötti relációt a Relációk párbeszédablakban.

New Relation Icon

Új reláció

Figyelmeztetés ikon

If you use LibreOffice as the front-end for a relational database, the creation and deletion of relationships is not placed in an intermediate memory by LibreOffice, but is forwarded directly to the database.


Ha duplán kattint a relációt szimbolizáló vonalra, hozzárendelhet bizonyos tulajdonságokat a relációhoz. Megnyílik a Relációk párbeszédablak.

Please support us!