Az import- és exportszűrőkről

A LibreOffice programban a saját XML formátumoktól eltekintve idegen XML formátumú fájlokat is megnyithat, illetve menthet.

Lehetnek olyan esetek, amikor a felhasználónak kell kiválasztania a fájltípust a Megnyitás párbeszédablakban. Ha például egy szövegformátumú adatbázistáblát adatbázistáblaként szeretne megnyitni, a fájl kijelölése után meg kell adnia a „Strukturált szöveg (CSV)” formátumot.

Basic-makrók MS Office-dokumentumokban

Az - Betöltés/Mentés - VBA-beállítások menüben megadhatók az MS Office-dokumentumok VBA-makrókódjainak beállításai. A VBA-makrók futtatása nem lehetséges a LibreOffice programban; ezeket előbb át kell alakítani, és adaptálni kell. Gyakran csak egy Word-, Excel- vagy PowerPoint-fájl látható tartalmának módosítására szeretné használni a LibreOffice terméket, majd ismét menteni a fájlt Microsoft Office-formátumba anélkül, hogy módosítaná a benne található makrókat. A LibreOffice viselkedését tetszés szerint beállíthatja: A VBA-makrók mentésre kerülhetnek megjegyzés formában mint a LibreOffice alrutinja, és amikor a dokumentum mentésre kerül MS Office formátumba, azok megfelelő módon visszaíródnak. A másik választási lehetőség a Microsoft Office-makrók törlése betöltéskor. Az utóbbi beállítás hatékony védelmet nyújt a Microsoft Office-dokumentumokban található vírusok ellen.

Megjegyzés külső formátumokról és fájltípusokról

Bizonyos szűrők még akkor is kiválaszthatók a Megnyitás és Mentés párbeszédablakban, ha nincsenek telepítve. Ha egy ilyen szűrőt választ, egy üzenet jelenik meg, amely szerint ha szükséges, még telepítheti a szűrőt.

Tipp ikon

A Kódolt szöveg szűrő segít a más kódolású szöveges dokumentumok megnyitásában és mentésében. A szűrő megnyit egy párbeszédablakot, amelyben kiválasztható a karakterkészlet, az alapértelmezett betűkészlet, a nyelv és a bekezdéstörés.


HTML formátum importálása és exportálása

A LibreOffice Writer segítségével láb- és végjegyzetek illeszthetők a HTML-dokumentumba. Ezek metakódokként kerülnek exportálásra. A lábjegyzet- és végjegyzet-karakterek hiperhivatkozásként kerülnek exportálásra.

A megjegyzések az ismeretlen karakterek HTML-dokumentumba való behelyezésére használhatók. Minden megjegyzés, amely a „HTML:...” karakterekkel kezdődik, és a „>” karakterrel végződik, HTML-kódként kerül feldolgozásra, de ezen jelölések nélkül exportálódik. Számos szöveg körüli kód a „HTML:...” karakterek után kerülhet beillesztésre. Az ékezetes karakterek az ANSI karakterkészletbe kerülnek átalakításra. Az importálás során megjegyzések keletkeznek (például azokhoz a metakódokhoz, amelyeknek nincs helye a fájltulajdonságokban, vagy az ismeretlen kódokhoz).

A LibreOffice Writer HTML-importálója képes UTF-8 vagy UCS2 karakterkódolású fájlokat beolvasni. Minden karakter megjeleníthető, amely szerepel az ANSI karakterkészletben vagy a rendszer karakterkészletében.

HTML-fájl exportálásakor - Betöltés/Mentés - HTML-kompatibilitás menüpontban beállított karakterkészlet kerül felhasználásra. A készletben nem megtalálható karakterek helyettesítő alakban kerülnek beírásra, ami a legtöbb modern böngészőben helyesen jelenik meg. Az ilyen karakterek exportálásakor egy megfelelő figyelmeztetést kap majd.

Ha az - Betöltés/Mentés - HTML-kompatibilitás menüpontban a Mozilla Firefox, az MS Internet Explorer vagy a LibreOffice Writer van kiválasztva exportálási beállításként, exportáláskor minden betűkészlet-jellemző közvetlen attribútumként kerül exportálásra (például: szöveg színe, betűméret, félkövér, dőlt stb.) a CSS1-stílusokban. (A CSS a Cascading Style Sheets (lépcsőzetes stíluslap) rövidítése.) Az importálás szintén e szabvány szerint történik.

A „betűkészlet” tulajdonság megfelel a Mozilla Firefoxnak; vagyis a betűtípus előtt választható értékek adhatók meg: „betűstílus” (dőlt, nincs), „betűváltozat” (normál, kis-nagybetűs) és „betűvastagság” (normál, félkövér).

Ha MS Internet Explorer vagy LibreOffice Writer van beállítva az exportálási beállításoknál, a vezérlőmező méretei és belső margói stílusokként kerülnek exportálásra (nyomtatási formátumok). A CSS1-mérettulajdonságok a "szélesség" és "magasság" értékekre épülnek. A "Margó" tulajdonság a lap minden oldalán egyenlő margóbeállítására szolgál. Az eltérő margók beállítására a "Margó-Bal", "Margó-Jobb", "Margó-Felső" és "Margó-Alsó" tulajdonságok használhatók.

A képek és a bővítmények tartalomtól való távolsága külön beállítható a LibreOffice Writer és az MS Internet Explorer számára. Ha a felső/alsó vagy a bal/jobb margók különbözőképpen vannak beállítva, a távolságok egy "STYLE" beállításként kerülnek exportálásra a megfelelő címkébe, mint a "Margin-Top", "Margin-Bottom", "Margin-Left" és "Margin-Right" CSS1-mérettulajdonságok.

Frames are supported with the use of CSS1 extensions for absolute positioned objects. This applies only to the export options Mozilla Firefox, MS Internet Explorer, and LibreOffice Writer. Frames can be aligned as graphics, and Floating Frames, but character-linked frames are not possible.

Frames are exported as "<SPAN>" or "<DIV>" tags if they do not contain columns. If they do contain columns then they are exported as "<MULTICOL>".

A LibreOffice termékben beállított mértékegységek a CSS1-tulajdonságok HTML-exportálásához használhatók. A mértékegység külön állítható be a szöveges és a HTML-dokumentumra - LibreOffice Writer - Általános vagy - LibreOffice Writer/Web - Nézet menüpontban. Az exportált tizedesjegyek száma a mértékegységtől függ.

Mértékegység

Mértékegységnevek CSS1-ben

Tizedesjegyek maximális száma

Milliméter

mm

2

Centiméter

cm

2

Hüvelyk

in

2

Pica

pc

2

Pont

pt

1


A LibreOffice Web oldalszűrője támogatja a CSS2 bizonyos funkcióit. Ezek használatához azonban aktiválni kell a nyomtatási elrendezés exportálását - Betöltés/Mentés - HTML-kompatibilitás pontban. Ezután a HTML-dokumentumokban a HTML-oldalstílusok mellett az „Első oldal”, „Bal oldal” és „Jobb oldal” stílusokat is használhatja. Ezek a stílusok lehetővé teszik, hogy a nyomtatás során eltérő oldalméreteket és margókat használjon az első oldalon, illetve a bal és a jobb oldalakon.

Számozás importálása és exportálása

Ha - Betöltés/Mentés - HTML-kompatibilitás menüpontban a „LibreOffice Writer” vagy az „Internet Explorer” exportálási beállítások vannak kiválasztva, a számozások behúzása az <OL> és <UL> kódok STYLE attribútumában mint „margin-left” CSS1-tulajdonság kerül exportálásra. A tulajdonság relatív módon jelzi a különbséget a következő, magasabb szinthez képest.

A számozásban a bal bekezdés-behúzást a "margó-bal" CSS1-tulajdonság jelöli. A számozásban az első sorok behúzásai figyelmen kívül lesznek hagyva, és nem exportálódnak.

Munkafüzetfájlok exportálása és importálása

A LibreOffice importálja és exportálja a törölt szakaszokra (például egy hivatkozott oszlopra) vonatkozó hivatkozásokat is. A teljes képlet megtekinthető az exportálási folyamat során; a törölt hivatkozás egy (#HIV!) jelzést tartalmaz. Az importálás során ugyanígy létrehozásra kerül egy #HIV! jelzés a hivatkozáshoz.

Képfájlok importálása és exportálása

Ugyanúgy, mint HTML-dokumentumok esetén, megadhatja egy szűrő használatát az elemmel (LibreOffice Impress) a névben egy LibreOffice-képfájl megnyitásához. Ha nélküle adja meg, akkor a fájl LibreOffice Draw-dokumentumként kerül megnyitásra. Egyébként egy régi programverzióban mentett fájl most a LibreOffice Impressben nyílik meg.

Egy EPS-fájl importálása során a kép előnézete megjelenítésre kerül a dokumentumban. Ha nem lehetséges az előnézet megjelenítése, a kép méretének megfelelő helykitöltő lesz látható a dokumentumban. Unix és Microsoft Windows alatt a beimportált fájl kinyomtatható egy PostScript-nyomtató használatával. Egy EPS formátumú kép exportálásánál egy előnézet kerül létrehozásra, amelynek formátuma TIFF vagy EPSI. Ha egy EPS-kép más grafikus elemekkel kerül exportálásra EPS formátumban, akkor a képfájl változatlanul beágyazásra kerül az új fájlba.

A többoldalas TIFF-ek akkor használhatóak, ha TIFF kiterjesztésű képeket importál vagy exportál. A képek ekkor különálló képekként töltődnek le egyetlen fájlba, például egy fax egyes oldalai.

Egyes LibreOffice Draw- és LibreOffice Impress-beállítások a Fájl - Exportálás lehetőségen keresztül érhetők el. További információért lásd a Képek exportálásának beállításai szakaszt.

PostScript

Egy dokumentum vagy kép PostScript formátumban való exportálásához:

  1. Amennyiben még nem csinált ilyet, telepítsen egy PostScript-nyomtatóillesztőprogramot a számítógépre, például az Apple LaserWriter illesztőprogramját.

  2. Nyomtassa ki a dokumentumot a Fájl - Nyomtatás lehetőség használatával.

  3. Válassza ki a PostScript-nyomtatót a párbeszédablakból, és jelölje be a Nyomtatás fájlba jelölőnégyzetet. Létrejön egy PostScript-fájl.

Please support us!