Rétegek

A rétegek segítségével összekapcsolhatja az oldal bizonyos szempontból összetartozó elemeit. A rétegek tulajdonképpen külön-külön elrejthető, nyomtatható és zárolható egyedi munkaterületek.

A rétegek nem határozzák meg az oldalon lévő objektumok egymásra helyezési sorrendjét, kivétel ez alól a Vezérlőelemek réteg, mert ez mindig a többi réteg felett van.

Az objektumok egymásra helyezési sorrendjét a létrehozásuk sorrendje határozza meg. Az egymásra helyezési sorrendet az Alakzat - Elrendezés menüparanccsal változtathatja meg.

A rétegek egyetlen objektumhoz sem tartozó területe átlátszó.

A LibreOffice Draw három alapértelmezett réteggel rendelkezik:

Az alapértelmezett rétegeket nem törölheti, és nem nevezheti át. A Beszúrás - Réteg menüparancs segítségével adhat hozzá saját rétegeket.

Az Elrendezés réteg az alapértelmezett munkaterület. Az Elrendezés réteg határozza meg a cím, a szövegek és az objektumok helykitöltőinek helyét az oldalon.

A Vezérlőelemek réteg olyan gombokat tartalmazhat, amelyekhez műveletek vannak rendelve. Ezek a gombok nem jelennek meg a nyomtatásban. Állítsa be a réteg tulajdonságainál, hogy a réteg nem nyomtatható. A Vezérlőelemek rétegen található objektumok mindig a többi rétegen levő objektumok felett helyezkednek el.

A Méretvonalak rétegen például méretvonalakat helyezhet el. A réteg megjelenítésének be- és kikapcsolásával egyszerűen be- és kikapcsolhatja ezeket a vonalakat.

tip

Zárolhat egy réteget a tartalmának megóvása érdekében, vagy el is rejtheti a tartalmát, hogy ne legyen látható vagy nyomtatható. Amikor új réteget ad egy oldalhoz, akkor a réteg egyidejűleg a dokumentum összes többi oldalára is rákerül. Azonban ha egy objektumot hozzáad egy réteghez, akkor az csak az aktuális oldalra kerül rá. Ha azt szeretné, hogy az objektum az összes oldalon megjelenjen, akkor mesteroldalon (Nézet - Minta) hozza létre.


Támogasson minket!