Relációk

Ez a parancs megnyitja a Relációtervezés ablakot, amely lehetővé teszi relációk megadását a különböző adatbázistáblák között.

Itt lehet közös adatmezők alapján különböző táblákat összekapcsolni az aktuális adatbázisban. A reláció létrehozásához kattintson az Új reláció ikonra, vagy egyszerűen húzza át az egérrel.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

In a database file window, choose Tools - Relationships.


note

Ez a funkció csak relációs adatbázis használata esetén érhető el.


Az Eszközök - Relációk menüparancsot választva megnyílik egy ablak, amely megjeleníti az aktuális adatbázis táblái között fennálló összes kapcsolatot. Ha nincs reláció megadva, vagy ha az adatbázis más tábláit kívánja összekapcsolni, akkor kattintson a Táblák hozzáadása ikonra. Megnyílik a Táblák hozzáadása párbeszédablak, amelyben kiválaszthatja a táblákat, amelyekhez relációkat hozna létre.

Add Table Icon

Táblák beszúrása

note

Ha a Relációtervezés ablak nyitva van, akkor a kiválasztott táblák nem módosíthatók, még a táblatervező módban sem. Ez biztosítja, hogy a táblák ne legyenek módosítva a relációk létrehozása közben.


A kiválasztott táblák a relációtervező nézet felső területén jelennek meg. A tábla ablakot a helyi menü vagy a Delete billentyű segítségével zárhatja be.

Tábla áthelyezése és méretének változtatása

A táblákat igényeinek megfelelően átméretezheti és elrendezheti. A táblák áthelyezéséhez húzza a felső szegélyt a kívánt helyre. Nagyítsa vagy csökkentse a tábla megjelenítési méretét: vigye az egérkurzort a szegélyre vagy a sarokra, és húzza addig a táblát, amíg el nem éri a kívánt méretet.

Elsődleges kulcs és idegen kulcsok

If you want to define a relation among the various tables, you should enter a primary key that uniquely identifies a data field of an existing table. You can refer to the primary key from other tables to access the data of this table. All data fields referring to this primary key will be identified as a foreign key.

Minden olyan adatmezőt, amely elsődleges kulcsra hivatkozik, egy kis kulcs szimbólum fog azonosítani a táblaablakban.

Relációk létrehozása

A meglévő relációk a relációk ablakban jelennek meg egy vonallal, amely összeköti az elsődleges és az idegen kulcsmezőt. Fogd és vidd módszerrel is megadhat relációt: húzza át az egyik tábla mezőjét a másik tábla mezőjébe. A reláció újra eltávolítható, ha kijelöli, majd megnyomja a Delete billentyűt.

Ezen kívül rákattinthat a reláció mező felső területén lévő Új reláció ikonra is, és megadhatja a két tábla közötti relációt a Relációk párbeszédablakban.

New Relation Icon

Új reláció

warning

Ha a LibreOffice-t relációs adatbázis előtétprogramjaként használja, akkor a LibreOffice a relációt létrehozáskor és törléskor nem teszi be a köztes memóriába, hanem közvetlenül átküldi az adatbázisba.


Ha duplán kattint a relációt szimbolizáló vonalra, hozzárendelhet bizonyos tulajdonságokat a relációhoz. Megnyílik a Relációk párbeszédablak.

Támogasson minket!