Összekapcsolás tulajdonságai

Ha duplán kattint két mező közötti kapcsolatra a lekérdezéstervezőben, vagy kiválasztja a Beszúrás - Új reláció menüparancsot, akkor megjelenik az Összekapcsolás tulajdonságai párbeszédablak. Ezek a tulajdonságok a jövőben létrehozandó összes lekérdezésre érvényesek.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Nyissa meg a lekérdezéstervezőt, és válassza a Beszúrás - Új reláció lehetőséget, vagy kattintson duplán egy két tábla közti összekötővonalra.


Érintett táblák

Megadja a két különböző táblát, amelyet össze kíván kapcsolni (join).

Érintett mezők

Megad két adatmezőt, amelyek relációval lesznek összekapcsolva.

Beállítások

Típus

Megadja a kijelölt összekapcsolás típusát. Egyes adatbázisok csak egy részhalmazát támogatják a lehetséges hivatkozástípusoknak.

Belső összekapcsolás

A belső összekapcsolásnál az eredménytábla csak azokat a rekordokat fogja tartalmazni, amelyeknél az összekapcsolt mezők tartalma megegyezik. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat jön létre a megfelelő WHERE záradékkal.

Bal oldali összekapcsolás

A bal oldali összekapcsolásnál az eredménytábla a bal oldali tábla lekérdezett mezőinek összes rekordját, valamint a jobb oldali tábla lekérdezett mezőinek azon rekordjait tartalmazza, amelyek tartalma megegyezik a kapcsolt mezők tartalmával. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a LEFT OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Jobb oldali összekapcsolás

A jobb oldali összekapcsolásnál az eredménytábla a jobb oldali tábla lekérdezett mezőinek összes rekordját, valamint a bal oldali tábla lekérdezett mezőinek azon rekordjait tartalmazza, amelyek tartalma megegyezik a kapcsolt mezők tartalmával. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a RIGHT OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Teljes összekapcsolás

Teljes összekapcsolásnál az eredménytábla a bal és jobb oldali táblák lekérdezett mezőinek összes rekordját tartalmazza. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a FULL OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Természetes

A természetes összekapcsolás beszúrja a NATURAL kulcsszót a relációt definiáló SQL-utasításba. A reláció minden olyan oszlopot összekapcsol, amelyeknek ugyanaz az oszlopneve mindkét táblában. Az eredményül létrejövő összekapcsolt tábla csak egyet tartalmaz az azonos nevű oszloppárok közül.

Támogasson minket!