Összekapcsolás tulajdonságai

Ha duplán kattint két mező közötti kapcsolatra a lekérdezéstervezőben, vagy kiválasztja a Beszúrás - Új reláció menüparancsot, akkor megjelenik az Összekapcsolás tulajdonságai párbeszédablak. Ezek a tulajdonságok a jövőben létrehozandó összes lekérdezésre érvényesek.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Nyissa meg a lekérdezéstervezőt, és válassza a Beszúrás - Új reláció lehetőséget, vagy kattintson duplán egy két tábla közti összekötővonalra.


Érintett táblák

Megadja a két különböző táblát, amelyet össze kíván kapcsolni (join).

Érintett mezők

Megad két adatmezőt, amelyek relációval lesznek összekapcsolva.

Beállítások

Típus

Megadja a kijelölt összekapcsolás típusát. Egyes adatbázisok csak egy részhalmazát támogatják a lehetséges hivatkozástípusoknak.

Belső összekapcsolás

A belső összekapcsolásnál az eredménytábla csak azokat a rekordokat fogja tartalmazni, amelyeknél az összekapcsolt mezők tartalma megegyezik. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat jön létre a megfelelő WHERE záradékkal.

Bal oldali összekapcsolás

A bal oldali összekapcsolásnál az eredménytábla a bal oldali tábla lekérdezett mezőinek összes rekordját, valamint a jobb oldali tábla lekérdezett mezőinek azon rekordjait tartalmazza, amelyek tartalma megegyezik a kapcsolt mezők tartalmával. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a LEFT OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Jobb oldali összekapcsolás

A jobb oldali összekapcsolásnál az eredménytábla a jobb oldali tábla lekérdezett mezőinek összes rekordját, valamint a bal oldali tábla lekérdezett mezőinek azon rekordjait tartalmazza, amelyek tartalma megegyezik a kapcsolt mezők tartalmával. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a RIGHT OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Teljes összekapcsolás

Teljes összekapcsolásnál az eredménytábla a bal és jobb oldali táblák lekérdezett mezőinek összes rekordját tartalmazza. A LibreOffice SQL-ben ilyen típusú kapcsolat a FULL OUTER JOIN parancsnak felel meg.

Természetes

In a natural join, the keyword NATURAL is inserted into the SQL statement that defines the relation. The relation joins all columns that have the same column name in both tables. The resulting joined table contains only one column for each pair of equally named columns.

Támogasson minket!