Árfolyam diagramtípus

On the first page of the Chart Wizard you can choose a chart type.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza a Beszúrás – Diagram… lehetőséget

Icon

Diagram beszúrása


Árfolyam

Az árfolyamdiagram egy piaci trendet jelenít meg, amelyet a nyitó ár, a legalacsonyabb ár, a legmagasabb ár és a záró ár határoz meg. A tranzakció volumene szintén megjeleníthető.

Az árfolyamdiagramoknál az adatsorok sorrendje lényeges. Az adatokat az alábbi példatáblázatnak megfelelően kell elrendezni.

A

B

C

D

E

F

1

Tranzakció volumene

Nyitó ár

Alacsony (legalacsonyabb ár)

Magas (legmagasabb ár)

Záró ár

2

Hétfő

2500

20

15

25

17

3

Kedd

3500

32

22

37

30

4

Szerda

1000

15

15

17

17

5

Csütörtök

2200

40

30

47

35

6

Péntek

4600

27

20

32

31


A nyitó, alacsony, magas és záró értékek egy sorban együtt egy adategységet alkotnak a diagramon. Az árfolyamadatok adatsora több ilyen adategységet tartalmazó sorból áll. A tranzakció volumenét tartalmazó oszlop egy opcionális második adatsort alkot.

A választott változattól függően nincs szükség az összes oszlopra.

Árfolyamdiagram-változatok

Choose the Stock chart type on the first page of the Chart Wizard. Then select one of the four variants.

Típus 1

Based on low and high column the Type 1 shows the distance between bottom price (low) and top price (high) by a vertical line.

Based on low, high, and close column Type 1 shows an additional horizontal mark for the closing price.

Típus 2

A nyitó, alacsony, magas és záró oszlopokon alapulva a Típus 2 a hagyományos „gyertyatartó” diagramot rajzolja ki. A Típus 2 függőleges vonalat húz a legalacsonyabb és legmagasabb ár között, és egy téglalapot tesz elé, amely a nyitó és záró ár közötti tartományt jeleníti meg. Ha a téglalapra kattint, további információ jelenik meg az állapotsoron. A LibreOffice különböző színkitöltéseket használ az emelkedő értékekre (a nyitó ár alacsonyabb, mint a záró ár) és a csökkenő értékekre.

Típus 3

A volumen, alacsony, magas és záró oszlopon alapuló Típus 3 a Típus 1 diagramot kombinálja egy tranzakciós volumenhez tartozó oszlopdiagrammal.

Típus 4

A mind az öt adatoszlopon, azaz volumen, nyitó, alacsony, magas és záró oszlopon alapuló Típus 4 a Típus 2 diagramot kombinálja egy tranzakciós volumenhez tartozó oszlopdiagrammal.

Mivel a tranzakció volumenének mértéke az "egység" lehet, egy második y tengely szerepel a Típus 3 és Típus 4 diagramoknál. Az ár tengely jelenik meg a jobb oldalon, és a volumen tengely a bal oldalon.

Az adatforrás beállítása

Saját adataikon alapuló diagramok

To change the data series of a chart having its own data, choose Chart Data Table from the View menu or from the context menu of the chart in edit mode.

Egy beágyazott diagramadat-táblázatban az adatsorok mindig oszlopokba vannak szervezve.

For a new stock chart first use a column chart. Add the columns you need and enter your data in the order which is shown in the example, omitting any columns not required for the desired variant. Use Move Series Right to change the column order. Close the chart data table. Now use the Chart Type dialog to change to the stock chart variant.

Ha már van egy árfolyamdiagramja, és egy másik változatot szeretne, először alakítsa a diagramot oszlopdiagrammá, és távolítsa el azokat az oszlopokat, amelyek nem kellenek a kívánt változathoz, majd változtassa vissza a diagram típusát árfolyamdiagramra.

Ne írja sorba az adatsor nevét. Írja a nevet a szerepnév feletti mezőbe.

A sorok sorrendje határozza meg, hogy hogyan rendeződnek a kategóriák a diagramon. Használja a Sor mozgatása lefelé lehetőséget a sorrend módosítására.

Calc- vagy Writer-táblázatokon alapuló diagramok

You can choose or alter a data range on the second page of the Chart Wizard or in the Data Range dialog. For fine tuning use the Data Series dialog.

Adattartomány megadásához a tegye a következők egyikét:

  1. Írja be az adattartományt a szövegmezőbe.

    A Calcban egy példa-adattartomány lehet a „$Munkalap1.$B$3:$B$14”. Ne feledje, hogy a tartomány a munkafüzet több régiójára is kiterjedhet, például a „$Munkalap1.A1:A5;$Munkalap1.D1:D5” szintén érvényes adattartomány. A Writerben egy adattartomány lehet például a „Táblázat1.A1:E4”.

    Ha a szintaxis nem helyes, a LibreOffice a szöveget pirossal jeleníti meg.

  1. In Calc, click Select data range to minimize the dialog, then drag to select the data range. When you release the mouse, the data are entered. Click Select data range again to add a data range. In the input field of the minimized dialog, click after the entry and type a semicolon. Then drag to select the next range.

Kattintson a lehetőségek egyikére az oszlopokban vagy sorokban levő adatsorokhoz.

Az árfolyamdiagram-adatok az "oszlopokban" vannak, ha a sorban levő információ ugyanahhoz a "gyertyatartóhoz" tartozik.

Táblázaton alapuló árfolyamdiagramok adattartományainak finomhangolása

You can organize data series and edit the source for parts of single data series on the third page of the Chart Wizard or on the page Data Series in the Data Range dialog.

Adatsorok szervezése

A párbeszédablak bal oldali részén, az adatsoroknál, az aktuális diagram adatsorait szervezheti. Az árfolyamdiagramnak legalább egy adatsora van, amely az árakat tartalmazza. Lehet egy második adatsora is a tranzakciók volumeneiről.

Ha egynél több áradatsor van, használja a fel és le nyíl gombokat a rendezésükhöz. A sorrend határozza meg az elrendezést a diagramon. Tegye ugyanezt a volumenadatsorral. Az ár és a volumen adatsorai nem felcserélhetők.

Egy adatsor eltávolításához jelölje ki azt a listán, majd kattintson az Eltávolítás gombra.

Új adatsor hozzáadásához jelölje ki az egyik adatsort, és kattintson a Hozzáadás gombra. Egy azonos típusú üres beviteli mezőt kap a kijelölt alatt. Ha nincsenek áradatsorok vagy nincsenek volumen-adatsorok, akkor először ezeknek a tartományait kell kijelölni az Adattartomány párbeszédablakban.

Adattartományok beállítása

Az Adattartományok párbeszédablakon beállíthatja vagy módosíthatja a kijelölt adatsor minden komponensét.

A felső listában a komponensek szerepneve és aktuális értékeik szerepelnek. Amikor kiválaszt egy szerepet, módosíthatja az értéket a lista alatti szövegmezőben. A felirat a kijelölt szerepet jeleníti meg.

Adja meg a tartományt a szövegmezőben, vagy kattintson az Adattartomány kijelölése gombra a párbeszédablak minimalizálásához és a tartomány egérrel való kijelöléséhez.

Válassza a Nyitó értékek, Záró értékek, Magas értékek és Alacsony értékek lehetőséget tetszőleges sorrendben. Csak azoknak a szerepeknek a tartományait adja meg, amelyekre szükség van a választott árfolyamdiagram-változathoz. A tartományoknak egymás mellett kell lenniük a táblázatban.

Jelmagyarázat

A jelmagyarázat az első sorból vagy oszlopból, illetve az Adatsorok párbeszédablakon megadott különleges tartományból veszi a feliratokat. Ha a diagram nem tartalmaz feliratokat, akkor a jelmagyarázat „1. sor, 2. sor, ...” vagy „A oszlop, B oszlop, ...” lesz a diagramadatok sorszámának vagy oszlopbetűjének megfelelően.

A jelmagyarázatban megjelenik a tartományból származó érték, amelyet az Adattartomány párbeszédablak Név az adattartományhoz mezőjében adott meg. Az alapértelmezett érték a záró ároszlop oszlopfejléce.

Válassza az egyik elhelyezési lehetőséget. A diagram elkészítése után megadhat más elhelyezéseket is a Formátum menü segítségével.

Please support us!