Árfolyam diagramtípus

A Diagramtündér első oldalán kiválaszthatja a diagramtípust.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza a Beszúrás – Diagram… lehetőséget

Icon

Diagram beszúrása


Árfolyam

Az árfolyamdiagram egy piaci trendet jelenít meg, amelyet a nyitó ár, a legalacsonyabb ár, a legmagasabb ár és a záró ár határoz meg. A tranzakció volumene szintén megjeleníthető.

Az árfolyamdiagramoknál az adatsorok sorrendje lényeges. Az adatokat az alábbi példatáblázatnak megfelelően kell elrendezni.

A

B

C

D

E

F

1

Tranzakció volumene

Nyitó ár

Alacsony (legalacsonyabb ár)

Magas (legmagasabb ár)

Záró ár

2

Hétfő

2500

20

15

25

17

3

Kedd

3500

32

22

37

30

4

Szerda

1000

15

15

17

17

5

Csütörtök

2200

40

30

47

35

6

Péntek

4600

27

20

32

31


A nyitó, alacsony, magas és záró értékek egy sorban együtt egy adategységet alkotnak a diagramon. Az árfolyamadatok adatsora több ilyen adategységet tartalmazó sorból áll. A tranzakció volumenét tartalmazó oszlop egy opcionális második adatsort alkot.

A választott változattól függően nincs szükség az összes oszlopra.

Árfolyamdiagram-változatok

Válassza az Árfolyam diagramtípust a Diagramtündér első oldalán. Ezután válasszon a négy változat közül.

Típus 1

Az alacsony és magas oszlopon alapuló Típus 1 a legalacsonyabb (alacsony) és a legmagasabb (magas) ár közötti különbséget jeleníti meg egy függőleges vonal mentén.

Az alacsony, magas és záró oszlopon alapuló Típus 1 egy további vízszintes jelet jelenít meg a záró árhoz.

Típus 2

A nyitó, alacsony, magas és záró oszlopokon alapulva a Típus 2 a hagyományos „gyertyatartó” diagramot rajzolja ki. A Típus 2 függőleges vonalat húz a legalacsonyabb és legmagasabb ár között, és egy téglalapot tesz elé, amely a nyitó és záró ár közötti tartományt jeleníti meg. Ha a téglalapra kattint, további információ jelenik meg az állapotsoron. A LibreOffice különböző színkitöltéseket használ az emelkedő értékekre (a nyitó ár alacsonyabb, mint a záró ár) és a csökkenő értékekre.

Típus 3

A volumen, alacsony, magas és záró oszlopon alapuló Típus 3 a Típus 1 diagramot kombinálja egy tranzakciós volumenhez tartozó oszlopdiagrammal.

Típus 4

A mind az öt adatoszlopon, azaz volumen, nyitó, alacsony, magas és záró oszlopon alapuló Típus 4 a Típus 2 diagramot kombinálja egy tranzakciós volumenhez tartozó oszlopdiagrammal.

Mivel a tranzakció volumenének mértéke az "egység" lehet, egy második y tengely szerepel a Típus 3 és Típus 4 diagramoknál. Az ár tengely jelenik meg a jobb oldalon, és a volumen tengely a bal oldalon.

Az adatforrás beállítása

Saját adataikon alapuló diagramok

A saját adatokkal rendelkező diagram adatsorainak módosításához válassza a Diagram adattáblázata elemet a Nézet menüből vagy a diagram szerkesztési módjának helyi menüjéből.

Egy beágyazott diagramadat-táblázatban az adatsorok mindig oszlopokba vannak szervezve.

Új árfolyamdiagram létrehozásakor induljon ki egy oszlopdiagramból. Adja hozzá a szükséges oszlopokat, írja be az adatokat a példában mutatott módon, és hagyja azokat az oszlopokat, amelyek nem kellenek a kívánt változathoz. Használja az Adatsor mozgatása jobbra lehetőséget az oszlopok sorrendjének módosításához. Zárja be a diagram adattáblázatát. Most a Diagramtípus párbeszédablak segítségével változtassa meg a diagram típusát az árfolyamdiagram egyik változatára.

Ha már van egy árfolyamdiagramja, és egy másik változatot szeretne, először alakítsa a diagramot oszlopdiagrammá, és távolítsa el azokat az oszlopokat, amelyek nem kellenek a kívánt változathoz, majd változtassa vissza a diagram típusát árfolyamdiagramra.

Ne írja sorba az adatsor nevét. Írja a nevet a szerepnév feletti mezőbe.

A sorok sorrendje határozza meg, hogy hogyan rendeződnek a kategóriák a diagramon. Használja a Sor mozgatása lefelé lehetőséget a sorrend módosítására.

Calc- vagy Writer-táblázatokon alapuló diagramok

Az adattartományokat a Diagramtündér 2. oldalán vagy az Adattartomány párbeszédablakon választhatja ki vagy módosíthatja. A finomhangoláshoz használja az Adatsorok párbeszédablakot.

Adattartomány megadásához a tegye a következők egyikét:

  1. Írja be az adattartományt a szövegmezőbe.

    A Calcban egy példa-adattartomány lehet a „$Munkalap1.$B$3:$B$14”. Ne feledje, hogy a tartomány a munkafüzet több régiójára is kiterjedhet, például a „$Munkalap1.A1:A5;$Munkalap1.D1:D5” szintén érvényes adattartomány. A Writerben egy adattartomány lehet például a „Táblázat1.A1:E4”.

    Ha a szintaxis nem helyes, a LibreOffice a szöveget pirossal jeleníti meg.

  1. A Calcban kattintson az Adattartomány kijelölése gombra a párbeszédablak minimalizálásához, majd az egérrel jelölje ki az adattartományt. Amikor felengedi az egérgombot, az adatok bevitelre kerülnek. Kattintson ismét az Adattartomány kijelölése gombra egy adattartomány hozzáadásához. A minimalizált párbeszédablak beviteli mezőjében kattintson a bejegyzés után, és írjon be egy pontosvesszőt. Ezután az egérrel jelölje ki a következő tartományt.

Kattintson a lehetőségek egyikére az oszlopokban vagy sorokban levő adatsorokhoz.

Az árfolyamdiagram-adatok az "oszlopokban" vannak, ha a sorban levő információ ugyanahhoz a "gyertyatartóhoz" tartozik.

Táblázaton alapuló árfolyamdiagramok adattartományainak finomhangolása

Az adatsorok szervezését és egy adott adatsorrész forrásának szerkesztését a Diagramtündér harmadik oldalán vagy az Adattartomány párbeszédablak Adatsorok lapján végezheti el.

Adatsorok szervezése

A párbeszédablak bal oldali részén, az adatsoroknál, az aktuális diagram adatsorait szervezheti. Az árfolyamdiagramnak legalább egy adatsora van, amely az árakat tartalmazza. Lehet egy második adatsora is a tranzakciók volumeneiről.

Ha egynél több áradatsor van, használja a fel és le nyíl gombokat a rendezésükhöz. A sorrend határozza meg az elrendezést a diagramon. Tegye ugyanezt a volumenadatsorral. Az ár és a volumen adatsorai nem felcserélhetők.

Egy adatsor eltávolításához jelölje ki azt a listán, majd kattintson az Eltávolítás gombra.

Új adatsor hozzáadásához jelölje ki az egyik adatsort, és kattintson a Hozzáadás gombra. Egy azonos típusú üres beviteli mezőt kap a kijelölt alatt. Ha nincsenek áradatsorok vagy nincsenek volumen-adatsorok, akkor először ezeknek a tartományait kell kijelölni az Adattartomány párbeszédablakban.

Adattartományok beállítása

Az Adattartományok párbeszédablakon beállíthatja vagy módosíthatja a kijelölt adatsor minden komponensét.

A felső listában a komponensek szerepneve és aktuális értékeik szerepelnek. Amikor kiválaszt egy szerepet, módosíthatja az értéket a lista alatti szövegmezőben. A felirat a kijelölt szerepet jeleníti meg.

Adja meg a tartományt a szövegmezőben, vagy kattintson az Adattartomány kijelölése gombra a párbeszédablak minimalizálásához és a tartomány egérrel való kijelöléséhez.

Válassza a Nyitó értékek, Záró értékek, Magas értékek és Alacsony értékek lehetőséget tetszőleges sorrendben. Csak azoknak a szerepeknek a tartományait adja meg, amelyekre szükség van a választott árfolyamdiagram-változathoz. A tartományoknak egymás mellett kell lenniük a táblázatban.

Jelmagyarázat

A jelmagyarázat az első sorból vagy oszlopból, illetve az Adatsorok párbeszédablakon megadott különleges tartományból veszi a feliratokat. Ha a diagram nem tartalmaz feliratokat, akkor a jelmagyarázat „1. sor, 2. sor, ...” vagy „A oszlop, B oszlop, ...” lesz a diagramadatok sorszámának vagy oszlopbetűjének megfelelően.

A jelmagyarázatban megjelenik a tartományból származó érték, amelyet az Adattartomány párbeszédablak Név az adattartományhoz mezőjében adott meg. Az alapértelmezett érték a záró ároszlop oszlopfejléce.

Válassza az egyik elhelyezési lehetőséget. A diagram elkészítése után megadhat más elhelyezéseket is a Formátum menü segítségével.

Támogasson minket!