Cellák elnevezése

Megengedett nevek

Names in Calc can contain letters, numeric characters, and the underline character. Names must start with a letter or an underline character.

A megengedett speciális karakterek:

A nevek nem lehetnek ugyanazok, mint a cellahivatkozások. Például az A1 név érvénytelen, mert az A1 a bal felső cella cellahivatkozása.

Names must not start with the letters C or R followed by a number; also single characters C and R are not allowed as names. See the ADDRESS function for more information.

Names for cell ranges must not include blanks. Blanks are allowed within names for sheets and documents.

Cellák és képletek elnevezése

A képletekben használt cella-, illetve cellatartomány-hivatkozások olvashatóvá tételére a tartományok elnevezése kínál megoldást. Például az A1:B2 tartománynak megadhatja a Kezdés nevet. Ezt követően például megadhatja a következő képletet: „=SZUM(Kezdés)”. A LibreOffice még sorok, illetve oszlopok törlését vagy beszúrását követően is helyesen értelmezi a névvel azonosított tartományokat. A tartománynevek nem tartalmazhatnak szóköz karaktert.

Például, sokkal egyszerűbb egy forgalmiadó-képlet olvasása, ha azt „= A5 * B12” helyett „= Mennyiség * Adókulcs” formában adja meg. Ebben az esetben az A5 cellának adja meg a „Mennyiség”, a B12 cellának pedig az „Adókulcs” nevet.

Használja a Nevek megadása párbeszédablakot a gyakran használt képletek vagy képletelemek elnevezésére. Tartománynevek megadásához:

  1. Jelöljön ki egy cellát vagy cellatartományt, majd válassza a Munkalap - Nevesített tartományok és kifejezések - Megadás lehetőséget. Megjelenik a Nevek megadása párbeszédablak.

  2. Adja meg a kijelölt terület nevét a Név mezőben. Kattintson a Hozzáadás gombra. Az újonnan megadott név megjelenik a lenti listában. A párbeszédablak bezárásához kattintson az OK gombra.

Ebben a párbeszédablakban más cellatartományokat is elláthat névvel úgy, hogy a mezőbe beírja a nevet, majd kijelöli a megfelelő cellákat.

Ha egy képletbe írja be a nevet, akkor az első néhány karakter bevitele után segítségként láthatja a teljes nevet.

Támogasson minket!