Cellák elnevezése

Megengedett nevek

A Calcban használt nevek tartalmazhatnak betűket, számokat és néhány speciális karaktert. A neveknek vagy betűvel vagy aláhúzás karakterrel kell kezdődniük.

A megengedett speciális karakterek:

A nevek nem lehetnek ugyanazok, mint a cellahivatkozások. Például az A1 név érvénytelen, mert az A1 a bal felső cella cellahivatkozása.

Names must not start with the letters C or R followed by a number; also single characters C and R are not allowed as names. See the ADDRESS function for more information.

A cellatartományok nevében nem lehet szóköz. Lehet szóköz egyes cellák, munkalapok és dokumentumok nevében.

Cellák és képletek elnevezése

A képletekben használt cella-, illetve cellatartomány-hivatkozások olvashatóvá tételére a tartományok elnevezése kínál megoldást. Például az A1:B2 tartománynak megadhatja a Kezdés nevet. Ezt követően például megadhatja a következő képletet: „=SZUM(Kezdés)”. A LibreOffice még sorok, illetve oszlopok törlését vagy beszúrását követően is helyesen értelmezi a névvel azonosított tartományokat. A tartománynevek nem tartalmazhatnak szóköz karaktert.

Például, sokkal egyszerűbb egy forgalmiadó-képlet olvasása, ha azt „= A5 * B12” helyett „= Mennyiség * Adókulcs” formában adja meg. Ebben az esetben az A5 cellának adja meg a „Mennyiség”, a B12 cellának pedig az „Adókulcs” nevet.

Használja a Nevek megadása párbeszédablakot a gyakran használt képletek vagy képletelemek elnevezésére. Tartománynevek megadásához:

  1. Jelöljön ki egy cellát vagy cellatartományt, majd válassza a Munkalap - Nevesített tartományok és kifejezések - Megadás lehetőséget. Megjelenik a Nevek megadása párbeszédablak.

  2. Adja meg a kijelölt terület nevét a Név mezőben. Kattintson a Hozzáadás gombra. Az újonnan megadott név megjelenik a lenti listában. A párbeszédablak bezárásához kattintson az OK gombra.

Ebben a párbeszédablakban más cellatartományokat is elláthat névvel úgy, hogy a mezőbe beírja a nevet, majd kijelöli a megfelelő cellákat.

Ha egy képletbe írja be a nevet, akkor az első néhány karakter bevitele után segítségként láthatja a teljes nevet.

Támogasson minket!