Számok formázása szövegként

A számokat szövegként is lehet formázni a LibreOffice Calc programban. Nyissa meg egy cella vagy cellatartomány helyi menüjét, válassza a Cellák formázása - Számok lehetőséget, majd a Kategória listából válassza a „Szöveg” lehetőséget. A formázott tartományba ezt követően beírásra kerülő számok szövegként kerülnek értelmezésre. Ezen „számok” megjelenítése balra zárt, hasonlóan a többi szöveghez.

Ha ezt megelőzően a cellákban normális számokat adott meg, majd „Szöveg” beállításra módosította a cellaformátumot, akkor a számok továbbra is normális számok maradnak és nem kerülnek konvertálásra. Csak a később beírt számok, illetve az ezt követően szerkesztett számok válnak szövegszámmá.

Ha egy számot közvetlenül szövegként kívánt beírni, akkor először írjon be egy aposztrófot ('). Például az oszlopfejlécben található évszámok esetében '1999, '2000, illetve '2001 értéket írjon. Az aposztróf nem látható a cellában, mindössze azt jelöli, hogy a bejegyzés szövegként kerüljön felismerésre. Ez például akkor lehet hasznos, ha nullával (0) kezdődő telefonszámot vagy irányítószámot ad meg, hiszen a számjegysorozat elején található nulla (0) a normális számformátumban eltávolításra kerül.

Támogasson minket!