Többszörös műveletek alkalmazása

Többszörös műveletek sorokban és oszlopokban

Az Adatok - Többszörös műveletek menüparancs egy tervezőeszközt biztosít a „mi lenne, ha” típusú kérdésekhez. A munkafüzetbe írjon be egy képletet, amely más cellákban tárolt értékekből számít ki egy eredményt. Ezután állítson be egy cellatartományt, amelybe rögzített értékeket ír be, és a Többszörös műveletek parancs kiszámítja az eredményeket a képlet alapján.

A Képletek mezőbe írja be annak képletnek a cellahivatkozását, amelyet az adattartományra alkalmazni kell. Az Oszlopbemeneti cella/Sorbemeneti cella mezőbe írja be a képlet részeinek megfelelő cellára vonatkozó cellahivatkozást. Ezt legjobban egy példán keresztül lehet megérteni:

Példák

Játékokat gyárt, amiket 10 dolláros áron ad el. Minden játék előállítása 2 dollárba kerül, emellett évi 10000 dolláros fix költsége van. Mennyi profitot termel egy évben, ha adott mennyiségű játékot ad el?

what-if sheet area

Számítás egy képlettel és egy változóval

 1. A nyereség kiszámításához először adja meg a mennyiséget (eladott tétel), ebben a példában 2000-et. A nyereséget a Nyereség=Mennyiség * (Értékesítési ár - Közvetlen költség) - Fix költség képletből számíthatja ki. Írja be ezt a képletet a B5-ös cellába.

 2. A D oszlopba írja be az éves eladásokat egymás alá, például 500-as lépésekkel 500-tól 5000-ig.

 3. Jelölje ki a D2:E11 tartományt, tehát a D oszlopot és a közvetlenül mellette levő E oszlopot.

 4. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek lehetőséget.

 5. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, kattintson a B5 cellára.

 6. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellára. Ennek jelentése: a B4, vagyis a mennyiség a változó a képletben, amely helyettesítésre kerül a kijelölt oszlopban található értékekkel.

 7. Zárja be a párbeszédablakot az OK gombbal. Az E oszlopban megjelenik a különböző mennyiségekhez tartozó nyereség.

Számítás egyidejűleg több képlettel

 1. Törölje az E oszlopot.

 2. Írja be a következő képletet a C5-ös cellába: =B5/B4. Az éves nyereséget most az eladott tételek által hozott nyereség alapján számolja.

 3. Válassza ki a D2:F11 tartományt, tehát három oszlopot.

 4. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek elemet.

 5. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, jelölje ki a cellákat B5-től C5-ig.

 6. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellára.

 7. Zárja be a párbeszédablakot az OK gomb megnyomásával. Az E oszlopban megjelennek a nyereségek, illetve az F oszlopban a tételekre vonatkozó éves nyereségek.

Többszörös műveletek sorokon és oszlopokon keresztül

Az LibreOffice lehetővé teszi több közös művelet elvégzését az úgynevezett kereszttáblák oszlopain és sorain. A képletcellának egyaránt hivatkoznia kell a sorokba, illetve az oszlopokba rendezett adattartományokra. Jelölje ki a két adattartomány által meghatározott területet, majd nyissa meg a többszörös műveletre vonatkozó párbeszédablakot. A Képletek mezőben adja meg a képlethivatkozást. A Sorbemeneti cella és az Oszlopbemeneti cella mezőkbe írható be a képlet megfelelő celláira vonatkozó hivatkozás.

Számítás két változóval

Vegyük a fenti táblázat A és B oszlopát. Most nem csak az éves termelt mennyiséget akarja megváltoztatni, hanem az értékesítési árat is, és arra kíváncsi, hogyan érinti ez a nyereséget.

Bővítse ki a táblázatot a fenti módon. A D2 és D11 közötti cellák az 500, 1000 stb. számokat tartalmazzák egészen 5000-ig. Az E1 és H1 közötti cellákba írja be a 8, 10, 15 és 20 számokat.

 1. Válassza ki a D1:H11 tartományt.

 2. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek elemet.

 3. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, kattintson a B5 cellára.

 4. Vigye a kurzort a Sorbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B1 cellára. Ez azt jelenti, hogy a B1, az eladási ár a vízszintesen megadott változó (8, 10, 15, illetve 20 értékkel).

 5. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellába. Ez azt jelenti, hogy a B4, vagyis a mennyiség a függőlegesen megadott változó.

 6. Zárja be a párbeszédablakot az OK gombbal. A különböző eladási árakhoz tartozó nyereség az E2:H11 tartományban jelenik meg.

Támogasson minket!