Célértékkeresés alkalmazása

A Célértékkeresés segítségével kiszámíthat egy olyan értéket, amely egy képlet részeként egy megadott eredményhez vezet. Ehhez meg kell adni a képlet fix értékeit, egy változó értéket és a képlet eredményét.

Célérték-keresési példa

Az éves kamat (I) kiszámításához hozzon létre egy táblázatot, amely tartalmazza a tőkét (C), az évek számát (n) és a kamatot (i). A képlet:

I = C * n* i

Tegyük fel, hogy a kamat i=7,5%, valamint az évek száma n=1 állandó marad. Azonban tudni akarja, hogy mekkorára kell növelni a befektetett tőkét (C) ahhoz, hogy egy adott hozamot (I) érjen el. E példa alapján számítsa ki, mennyi tőkére (C) lenne szükség akkor, ha 15.000 USD éves hozamot kíván elérni.

Adja meg külön cellákba a tőke C értékét (egy tetszőleges értéket, például 100.000 USD), az évek számát n (1) és a kamatot i (7,5%). Írja be kamatot (I) eredményül adó képletet egy üres cellába. A C, n és i jelek helyett használja a cellahivatkozást a megfelelő értékkel.

  1. Vigye a kurzort a kamatot (I) tartalmazó cellába, majd válassza az Eszközök - Célértékkeresés lehetőséget. Megjelenik a Célértékkeresés párbeszédablak.

  2. A megfelelő cella már beírásra került a Képletcella mezőbe.

  3. Vigye a kurzort a Változó cella mezőbe. A munkalapon kattintson a módosítani kívánt értéket tartalmazó cellára, amely ebben a példában a tőkeértéket C tartalmazó cella.

  4. Adja meg a képlet várt eredményét a Célérték szövegmezőben. A példában ez az érték 15.000. Kattintson az OK gombra.

  5. Megjelenik egy párbeszédablak, amely tudatja, hogy a célértékkeresés sikeres volt. Kattintson az Igen gombra, ha az eredményt be kívánja írni a változót tartalmazó cellába.

Támogasson minket!