Képletek megadása

Többféleképpen is megadhat képleteket: ikonok használatával, a billentyűzeten történő beírással vagy a kettő keverékével.

  1. Kattintson arra a cellára, amelybe be szeretné írni a képletet.

  2. Click the Formula icon on the Formula Bar.

    Egy egyenlőségjelet láthat a beviteli sorban, és így megkezdheti a képlet beírását.

  3. A kívánt értékek megadását követően nyomja meg az Entert, vagy kattintson az Elfogadás gombra az eredmény beszúrásához az aktív cellába. Ha törölni kívánja a beviteli sorba beírt elemet, nyomja meg az Esc billentyűt, vagy kattintson a Mégse gombra.

Az értékeket és a képleteket közvetlenül a cellákba is beírhatja, még akkor is, ha nem lát beviteli kurzort. A képleteknek mindig egy egyenlőségjellel kell kezdődniük.

A képlet beírásának megkezdéséhez megnyomhatja a numerikus billentyűzet + vagy - billentyűjét is. A NumLocknak be kell lennie kapcsolva. Például nyomja meg egymás után a következő billentyűket:

+ 5 0 - 8 Enter

A cellában megjelenik a 42 eredmény. A cella az =+50-8 képletet tartalmazza.

Jegyzet ikon

Ha hivatkozásokat tartalmazó képletet szerkeszt, akkor a hivatkozások, illetve a hozzá tartozó cellák egyforma színnel kiemelésre kerülnek. Ezt követően a hivatkozás szegélyét az egér segítségével átméretezheti. A beviteli sorban megjelenő képletben található hivatkozás is módosul. A Hivatkozások jelölése színekkel beállítás kikapcsolható az - LibreOffice Calc - Nézet panelen.


Tipp ikon

Ha egy képlet egyedi elemeinek kiszámítását kívánja megtekinteni, akkor jelölje ki a kívánt elemeket, majd nyomja meg az F9 billentyűt. Például a =SZUM(A1:B12)*SZUM(C1:D12) képletben jelölje ki a SZUM(C1:D12) szakaszt, majd nyomja meg az F9 billentyűt, így megjelenik a területre számított részösszeg.


Ha a képlet létrehozása során hiba történik, akkor az aktív cellában egy hibaüzenet jelenik meg.

Támogasson minket!