Feltételes formázás alkalmazása

Using the menu command Format - Conditional - Condition, the dialog allows you to define conditions per cell, which must be met in order for the selected cells to have a particular format.

Figyelmeztetés ikon

A feltételes formázás alkalmazásához engedélyezni kell az Automatikus számítás funkciót. Válassza az Adatok - Számítás - Automatikus számítás menüparancsot (a menüparancs mellett egy pipa jelenik meg, ha engedélyezve van az Automatikus számítás).


A feltételes formázással például kiemelheti az átlagot meghaladó végösszeget. Ha a végösszeg módosul, akkor a formátum annak megfelelően, más stílusok kézi alkalmazása nélkül módosul.

A feltétel meghatározásához

 1. Jelölje ki azokat a cellákat, amelyekre alkalmazni szeretné a feltételes stílust.

 2. Choose Format - Conditional - Condition.

 3. A párbeszédablakban adja meg a feltételeket. A párbeszédablak részletes leírását az LibreOffice Súgó tartalmazza, és az alábbiakban egy példa látható:

Példa feltételes formázásra: az átlagos érték feletti/alatti összegek kiemelése

1. lépés: Számértékek generálása

A táblázatban szereplő bizonyos értékeknek különböző kiemelést szeretne adni. Tegyük fel, hogy egy forgalmat tartalmazó táblázatban minden átlag feletti értéket zölddel és minden átlag alatti értéket pirossal szeretne látni. Ez a feltételes formázással oldható meg.

 1. First of all, create a table in which a few different values occur. For your test you can create tables with any random numbers:

  A cellák valamelyikébe írja be a =VÉL() képletet, ezt követően megjelenik egy 0 és 1 között lévő véletlen szám. Ha egész számokat szeretne 0 és 50 között, a következő képletet használja: =INT(VÉL()*50).

 2. Másolja át a képletet egy véletlenszám-sorozat létrehozásához. Kattintson a kijelölt cella jobb alsó sarkába, és húzza jobbra addig, amíg a kívánt cellatartományt ki nem jelölte.

 3. A fent leírt módon ismételje meg a műveletet, húzza lefelé a jobbra lévő cella sarkát több sornyi véletlen szám előállításához.

2. lépés: Cellastílusok meghatározása

The next step is to apply a cell style to all values that represent above-average turnover, and one to those that are below the average. Ensure that the Styles window is visible before proceeding.

 1. Kattintson egy üres cellára, majd a helyi menüből válassza a Cellák formázása lehetőséget.

 2. In the Format Cells dialog on the Background tab, click the Color button and then select a background color. Click OK.

 3. In the Styles deck of the Sidebar, click the New Style from Selection icon. Enter the name of the new style. For this example, name the style "Above".

 4. Egy második stílus meghatározásához kattintson ismételten egy üres cellára, majd kövesse a fent leírt lépéseket. A cellához rendeljen eltérő háttérszínt, majd rendeljen hozzá egy nevet (például „Alatt”).

3. lépés: Átlagszámítás

Az adott példában számolja ki a véletlen értékek átlagát. Az eredményt egy cellába kerül:

 1. Vigye a kurzort egy üres cellára, például a J14-re, és válassza a Beszúrás - Függvény lehetőséget.

 2. Select the AVERAGE function. Use the mouse to select all your random numbers. If you cannot see the entire range, because the Function Wizard is obscuring it, you can temporarily shrink the dialog using the Shrink icon.

 3. Zárja be a Függvénytündért az OK gombbal.

4. lépés: Cellastílusok alkalmazása

Most már alkalmazhatja a munkalapra a feltételes formázást:

 1. Jelölje ki az összes véletlen számot tartalmazó cellát.

 2. Choose the Format - Conditional - Condition command to open the corresponding dialog.

 3. Adja meg a feltételt az alábbiak szerint: Ha a cella értéke kisebb J14-nél, akkor formázza a cellát az „Alatt” stílussal, és ha a cellaérték nagyobb vagy egyenlő J14-gyel, akkor formázza a cellát a „Felett” stílussal.

5. lépés: Cellastílus másolása

A feltételes formázás többi cellán való későbbi alkalmazásához:

 1. Kattintson az egyik olyan cellára, amelyhez feltételes formázást rendelt.

 2. Másolja a cellát a vágólapra.

 3. Jelölje ki azokat a cellákat, amelyeknek ugyanilyen formátumot akar.

 4. Choose Edit - Paste Special - Paste Special. The Paste Special dialog appears.

 5. In the Paste area, check only the Formats box. All other boxes must be unchecked. Click OK. Or you can click the Formats only button instead.

Támogasson minket!