Cellák módosítással szembeni védelme

A LibreOffice Calc programban védhet egyes munkalapokat és a dokumentum egészét is. Kiválaszthatja, hogy a cellák védve legyenek-e a véletlen módosítások ellen, a képletek és cellák láthatók legyenek-e, illetve hogy a cellák nyomtathatók legyenek-e.

A védelem biztosítható jelszóval, de ez nem kötelező. Ha hozzárendel egy jelszót, akkor a védelem csak a helyes jelszó beírásával távolítható el.

A cellák Védett attribútummal való védelme csak akkor hatékony, ha a teljes munkalapot védi. Alapértelmezésben minden cella rendelkezik Védett attribútummal. Ezért el kell távolítania az attribútumot azokról a cellákról, amelyeket a felhasználók módosíthatnak. Ezután védje az egész munkalapot, és mentse a dokumentumot.

warning

Ezek a védelmi funkciók csak a véletlen balesetek megelőzését szolgálják. E funkcióknak nem céljuk a biztonságos védelem nyújtása. Például a munkafüzet másik fájlformátumba exportálásával a felhasználó kiiktathatja a védelmi funkciókat. Csak egyetlen biztonságos védelem létezik: a jelszó, amelyet az OpenDocument-fájl mentésekor megadhat. A jelszóval mentett fájlokat csak ugyanazzal a jelszóval lehet ismét megnyitni.


 1. Válassza ki azokat a cellákat, amelyek védelmi beállításait meg kívánja adni.

 2. Válassza a Formátum - Cellák lehetőséget, majd kattintson a Cellavédelem fülre.

 3. Válassza ki a kívánt védelmi beállításokat. A beállítások csak azután lesznek alkalmazva, miután a munkalapot levédte az Eszközök menüből – lásd alább.

  Kapcsolja ki a Védett beállítást, hogy a kijelölt cella felhasználó által módosíthatóvá váljék.

  Egy cella tartalmának vagy formátumának módosításával szembeni védelemhez válassza a Védett lehetőséget.

  A Képletek elrejtése lehetőség választásával elrejtheti és megvédheti a módosításokkal szemben a képleteket.

  A Nem nyomtatható lehetőség választásával elrejtheti a védett cellákat a kinyomtatott dokumentumokban. A cellák a képernyőről nem lesznek elrejtve.

 4. Kattintson az OK gombra.

 5. Alkalmazza a védelmi lehetőségeket.

  Ha meg kívánja akadályozni a cellák megváltoztatását / megtekintését / kinyomtatását a Formátum - Cellák beállításai szerint, válassza azEszközök - Munkalap védelme menüparancsot.

  A dokumentum szerkezetének, például a munkalapok számának, neveinek és sorrendjének módosításától való védelemhez válassza az Eszközök - Munkafüzet-struktúra védelme lehetőséget.

 6. (Opcionális) Írjon be egy jelszót.

  warning

  Ha elfelejti a jelszót, nem kapcsolhatja ki a védelmet. Ha csak az akaratlan megváltoztatásoktól akarja megvédeni a cellákat, kapcsolja be a munkalap védelmét, de ne adjon meg jelszót.


 7. Kattintson az OK gombra.

Támogasson minket!