Számítás dátumokkal és időkkel

A LibreOffice Calc programban számításokat végezhet az aktuális dátum- és időértékekkel. Ha például meg kívánja határozni pontos életkorát másodpercekben vagy órákban, akkor tegye a következőket:

  1. Egy táblázat A1-es cellájába írja be a születési dátumát.

  2. Az A3 cellába írja be a következő képletet: =MOST()-A1.

  3. Az Enter billentyű megnyomását követően dátumformátumban jelenik meg az eredmény. Mivel az eredmény a két dátum között eltelt időt napban adja meg, az A3 cellát szám formátumúra kell állítani.

  4. Vigye a kurzort az A3 cellába, kattintson a jobb egérgombbal a helyi menü megnyitásához, majd válassza a Cellák formázása lehetőséget.

  5. Megjelenik a Cellák formázása párbeszédablak. A Számok lapon a Számok kategória már kijelölve jelenik meg. A formátum „Általános”, aminek eredményeképpen a dátumbejegyzéseket tartalmazó számítások eredményei dátumként kerülnek megjelenítésre. Ha az eredményt számként kívánja megjeleníteni, akkor állítsa a számformátumot „-1234” értékre, és az OK gombra kattintva zárja be a párbeszédablakot.

  6. A mai nap és a megadott dátum között lévő napok száma megjelenik az A3-as cellában.

  7. Kísérlet néhány további képlettel: az A4-es cellába írja be az =A3*24 képletet az órák kiszámításához, az A5-ös cellába írja be az =A4*60 képletet a percek, az A6-osba pedig az =A5*60 képletet a másodpercek kiszámításához. Minden egyes képlet megadását követően nyomja meg az Enter billentyűt.

Kiszámításra kerül a születése óta eltelt idő, majd az érték megjelenik különböző egységekben. Az értékek azon pillanattól kerülnek kiszámításra, amikor az utolsó képletet megadta, majd megnyomta az Enter billentyűt. Annak ellenére, hogy a „MOST” értéke folyamatosan változik, az érték automatikusan nem kerül frissítésre. Az Adatok menü Számolás - Automatikus számítás menüpontja általában aktív, azonban az automatikus számítás nem vonatkozik a MOST függvényre. Ez biztosítja, hogy a számítógépet ne a munkalap frissítése foglalja le teljesen.

Támogasson minket!