Függvény

Megnyitja a Függvénytündért, amely segít interaktív módon képleteket létrehozni.

A tündér elindítása előtt válasszon ki egy cellát vagy egy cellatartományt az aktuális lapon, hogy meghatározhassa a képlet beillesztési pozícióját.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

From the menu bar:

Válassza a Beszúrás - Függvény menüpontot.

From the tabbed interface:

On the Insert menu of the Insert tab, choose Function.

From toolbars:

Icon Function Wizard

Függvénytündér

From the keyboard:

+ F2


note

A teljes ODFF (OpenDocument formátumképlet) specifikáció letölthető az OASIS weboldalról.


A Függvénytündér két lappal rendelkezik: A Függvények lapon képleteket hozhat létre, míg a Struktúra lapon a képlet felépítését ellenőrizheti.

Függvények lap

Keresés

Keresés a függvénynév egy részére.

Kategória

Az összes kategóriát felsorolja, amelyekhez a különböző függvények hozzá vannak rendelve. Válasszon ki egy kategóriát a megfelelő függvények megjelenítéséhez az alábbi listamezőben. Válassza az "Összes" lehetőséget az összes függvény ábécé sorrendben történő megjelenítéséhez, függetlenül a kategóriától. Az "Utoljára használt" a legutóbb használt függvényeket listázza.

You can browse the full List of Categories and Functions.

Függvény

Displays the functions found under the selected category. Double-click to select a function. A single-click displays a short function description.

Adattömb

Specifies that the selected function is inserted into the selected cell range as an array formula. Array formulas operate on multiple cells. Each cell in the array contains the formula, not as a copy but as a common formula shared by all matrix cells.

The Array option is identical to the +Shift+Enter command, which is used to enter and confirm formulas in the sheet. The formula is inserted as a matrix formula indicated by two braces: { }.

note

Egy tömbtartomány maximális mérete 128×128 cella.


Argumentumbeviteli mezők

Ha duplán kattint egy függvényre, a párbeszédablak jobb oldalán megjelennek az argumentum beviteli mező(k). Egy cellahivatkozás argumentumként való kiválasztásához kattintson közvetlenül a cellába, vagy húzza át a kívánt tartományt a munkalapon, miközben lenyomva tartja az egérgombot. Numerikus és egyéb értékeket vagy hivatkozásokat közvetlenül a párbeszédablak megfelelő mezőibe is beírhat. A dátumbejegyzések használatakor ügyeljen a helyes formátum használatára. Kattintson az OK gombra az eredmény beillesztéséhez a munkafüzetbe.

Shrink / Expand

Click the Shrink icon to reduce the dialog to the size of the input field. It is then easier to mark the required reference in the sheet. The icons then automatically convert to the Expand icon. Click it to restore the dialog to its original size.

A párbeszédablak automatikusan minimalizálódik, ha egy munkalapra kattint az egérrel. Amint felengedi az egérgombot, a párbeszédablak mérete visszaáll, és az egérgombbal meghatározott hivatkozási tartományt egy kék színű keret fogja jelezni a dokumentumban.

Icon shrink

Zsugorítás

Icon Expand

Expand

Fv. eredménye

As soon you enter arguments in the function, the result is calculated. This preview informs you if the calculation can be carried out with the arguments given. If the arguments result in an error, the corresponding error code is displayed.

A kötelező argumentumokat félkövér betűtípus jelöli.

f(x) (a kiválasztott függvénytől függ)

Allows you to access a subordinate level of the Function Wizard in order to nest another function within the function, instead of a value or reference.

Argumentum/Paraméter/Cellahivatkozás (a kiválasztott függvénytől függ)

The number of visible text fields depends on the function. Enter arguments either directly into the argument fields or by clicking a cell in the table.

Eredmény

Displays the calculation result or an error message.

Képlet

Displays the created formula. Type your entries directly, or create the formula using the wizard.

Vissza

Moves the focus back through the formula components, marking them as it does so.

tip

Egy több függvényt tartalmazó összetett képlet egy függvényének kiválasztásához kattintson duplán a függvényre a képlet ablakában.


Tovább

Moves forward through the formula components in the formula window. This button can also be used to assign functions to the formula. If you select a function and click the Next button, the selection appears in the formula window.

tip

Kattintson duplán a kiválasztó ablakban egy függvényre ahhoz, hogy átvigye azt a képlet ablakába.


OK

Ends the Function Wizard, and transfers the formula to the selected cells.

Mégse

Closes the dialog without implementing the formula.

Struktúra lap

Ezen a lapon megtekintheti a függvény felépítését.

note

Ha a Függvénytündér funkció elindításakor a kurzor egy függvényt már tartalmazó cellában van, akkor a Struktúra lap jelenik meg, amely megjeleníti az aktuális képlet szerkezetét.


Struktúra

Displays a hierarchical representation of the current function. You can hide or show the arguments by a click on the plus or minus sign in front.

note

A helyesen megadott argumentumokat kék pontok jelölik. A helytelen adattípusokat vörös pontok jelölik. Például: ha a SZUM függvény egyik argumentuma szöveg típusú, akkor ez vörössel jelenik meg, mivel a SZUM kizárólag számbejegyzések használatát engedi meg.


Támogasson minket!