LibreOffice Basic szószedet

A szószedet pár technikai kifejezést tartalmaz, amelyekkel a LibreOffice Basic programmal való munka során találkozhat.

Mértékegységek

A LibreOffice Basic programban a metódusparamétert vagy tulajdonságot igénylő egység megadható egész számként, hosszú egész kifejezésként egység nélkül vagy egységet tartalmazó karakterláncként. Ha a metódus nem kap egységet, akkor a rendszer az aktív dokumentumtípus alapértelmezett egységét használja. Ha a paraméter mértékegységet tartalmazó karakterláncként kerül átadásra, akkor az alapértelmezett beállítás figyelmen kívül marad. A dokumentumtípus alapértelmezett mértékegysége - (Dokumentumtípus) - Általános lehetőséggel állítható be.

Színek

A LibreOffice Basic a színeket hosszú egész számként kezeli. A színlekérdezések visszatérési értéke mindig hosszú egész szám. Tulajdonságok megadásakor a színek megadhatók RGB-kódjukkal, amelyet a rendszer hosszú egész szám értékké konvertál az RGB függvény segítségével.

Tizedespont

Számok konvertálásakor a LibreOffice Basic a rendszer területi beállításait használja a tizedes- és ezreselválasztó típusának megadásához.

A viselkedés hatással van az implicit konverzióra ( 1 + "2.3" = 3.3 ) valamint az IsNumeric függvényre.

Twip

A twip egy képernyőfüggetlen egység, amely megadja az egységes pozíciót és a képernyőméret elemeit az összes megjelenítési rendszeren. A twip 1/1440 hüvelyk vagy a nyomtató pontjának 1/20-ad része. 1440 twip egy hüvelyk, és körülbelül 567 twip egy centiméter.

URL-jelölés

Az URL-ek (Egységes erőforrás-mutatók) meghatározzák egy erőforrás helyét - például egy fájlt a fájlrendszerben - jellemzően egy hálózati környezeten belül. Az URL egy protokollmeghatározóból, egy számítógép-meghatározóból, valamint egy fájl- és elérésiút-meghatározóból áll:

protokoll://számítógép.neve/a/fájl/elérési/útja.html

Az URL-eket általában az interneten használják weblapok megadásakor. Példák protokollokra: http, ftp vagy file. A file protokollmeghatározó a fájlrendszer egy fájljára történő hivatkozáskor használható.

Az URL-jelölés nem engedélyezi bizonyos speciális karakterek használatát. Ezek lecserélhetők más karakterekre vagy kódolhatók. A törtvonal (/) használható elérési út elválasztójelként. A helyi számítógépen a „Windows jelölés alapján” C:\Felhasználók\alice\Dokumentumok\Saját fájl.odt néven hivatkozott fájl URL-jelölésben file:///C:/Felhasználók/alice/Dokumentumok/Saját%20fájl.odt lesz.

Támogasson minket!