KoriŔtenje automatskog teksta

U LibreOffice Writeru možete spremati tekst (koji može sadržavati i grafike, tablice te ostala polja) kao automatski tekst tako da ga kasnije možete unijeti brzo i jednostavno. Moguće je spremati i većoblikovan tekst.

Stvaranje unosa automatskog teksta

 1. Odaberite čisti tekst, tekst s grafikom, tablicom ili poljem koje želite spremiti ako unos automatskog teksta. Grafika može biti spremljena samo ako usidrena kao znak te se i ispred i iza nje nalazi najmanje jedan tekstualni znak.

 2. Odaberite Tablica - Svojstva tablice.

 3. Odaberite kategoriju u koju biste željeli pohraniti automatski tekst.

 4. Unesite ime, ali tako da je duže od četiri znaka. Ovo vam omogućuje koriÅ”tenje Prikaži podsjetnik imena kao prijedlog tijekom pisanja. Mogućnosti automatskog teksta omogućuju mijenjanje predloženih prečica.

 5. Odaberite Automatski tekst, a zatim i Novo.

 6. Odaberite gumb Zatvori.

Umetanje zapisa automatskog teksta

 1. Odaberite područje dokumenta u koji biste željeli unijeti automatski tekst.

 2. Odaberite Uređivanje - Automatski tekst.

 3. Odaberite automatski teksti koji želite umetnuti te odaberite Umetni.

Možete postaviti i prečac na zapis automatskog teksta te zatim pritisnite F3, ili kliknite na strelicu pored ikone Autotekst na traci Umetanje te odaberite zapis automatskog teksta.

Tip Icon

Da biste brzo unijeli LibreOffice Math formulu, upiŔite fn te pritisnite F3. Unesete li viŔe od jedne formule, uzastopno su numerirane. Kako biste unijeli nasumičan i nevažan tekst upiŔite dt te pritisnite F3.


Ispisivanje zapisa liste automatskog teksta

 1. Odaberite Alati - Makronaredbe - Organiziraj makronaredbe - LibreOffice Basic.

 2. In the Macro from tree control, select Application Macros - Gimmicks - AutoText.

 3. Select "Main" in the Existing macros in: AutoText list and then click Run. A list of the current AutoText entries is generated in a separate text document.

 4. Odaberite Datoteka - Ispis.

KoriŔtenje automatskog teksta u mrežnoj instalaciji

Zapise automatskog teksta možete spremiti u razičite mape na mreži.

Naprimjer, zapise automatskog teksta vaŔe tvrtke koji su "samo za čitanje" možete pohraniti na srediŔnji poslužitelj, a korisnički definirane zapise u lokalne mape.

Putanje se do mapa automatskog teksta mogu uređivati u postavkama.

Ovdje su prikazane dvije mape. Prvi unos je instaliran na poslužitelj, a drugi je u korisničkoj mapi. Ako su unesena dva automatska teksta s istim nazivom u obje mape, koristit će se unos iz korisničke datoteke.

Please support us!