Operadores

You can choose among various operators to structure your LibreOffice Math formula. All available operators appear in the lower part of the Elements pane. They are also listed in the context menu of the Commands window. All operators not contained in the Elements pane or in the context menu must be typed manually in the Commands window.

Para acceder a esta orde...

Abra o men√ļ de contexto na xanela Ordes - escolla Operadores

Escolla Ver - Elementos; e no panel Elementos seleccione Operadores da lista.

A que segue √© unha lista dos operadores dispo√Ī√≠beis. Unha icona a car√≥n do nome do operador indica que √© pos√≠bel acceder a el desde o panel Elementos (escolla Ver - Elementos) ou desde o men√ļ de contexto da xanela Ordes.

Funcións dos operadores

Limit Icon

Límite

Insire o sinal de límite cun marcador de posición. Tamén pode teclear lim <?> directamente na xanela Ordes.

Summation Icon

Suma

Insire un sinal de suma cun marcador de posición. Tamén pode teclear sum <?> directamente na xanela Ordes.

Product Icon

Produto

Insire un sinal de produto cun marcador de posición. Tamén pode teclear prod <?> directamente na xanela Ordes.

Coproduct Icon

Coproduto

Insire un símbolo de coproduto cun marcador de posición. Tamén pode teclear coprod <?> directamente na xanela Ordes.

Upper and Lower Limit Icon

Límites superior e inferior

Insire unha instrución de intervalo límite superior e inferior para integral e suma cun marcador de posición. Tamén pode teclear from{<?>} to{<?>} <?> directamente na xanela Ordes. As instrucións de límite deben combinarse cos operadores apropiados. Os límites centraranse enriba/embaixo do carácter de suma.

Integral Icon

Integral

Insire un sinal de integral cun marcador de posición. Tamén pode teclear int <?> directamente na xanela Ordes.

Double Integral Icon

Integral dupla

Insire un símbolo de integral dupla cun marcador de posición. Tamén pode teclear iint <?> directamente na xanela Ordes.

Triple Integral Icon

Integral tripla

Insire un sinal de integral tripla cun marcador de posición. Tamén pode teclear iiint <?> directamente na xanela Ordes.

Lower Limit Icon

Límite inferior

Insire unha instrución de intervalo de límite inferior para integral e suma con marcadores de posición. Tamén pode teclear from {<?>}<?> directamente na xanela Ordes.

Curve Integral Icon

Integral curvilínea

Insire un símbolo de integral curvilínea cun marcador de posición. Tamén pode teclear lint <?> directamente na xanela Ordes.

Double Curve Integral Icon

Dupla integral curvilínea

Insire un símbolo de dupla integral curvilínea cun marcador de posición. Tamén pode teclear llint <?> directamente na xanela Ordes.

Triple Curve Integral Icon

Tripla integral curvilínea

Insire un símbolo de dupla integral curvilínea cun marcador de posición. Tamén pode teclear llint <?> directamente na xanela Ordes.

Upper Limit Icon

Límite superior

Insire a instrución de intervalo de límite superior para integral e suma con marcadores de posición Tamén pode teclear to <?><?> directamente na xanela Ordes. As instrucións de límite só se poden usar combinadas cos operadores apropiados.

Icona Suxestión

Tamén pode engadir límites a un operador (por exemplo, unha integral) se preme primeiro no operador desexado e despois no símbolo de límite. Este método é máis rápido que teclear directamente os ordes.

A orde liminf insire o límite inferior cun marcador de posición.

A orde limsup insire o límite superior cun marcador de posición.

Se teclea oper na xanela Ordes, pode inserir operadores definidos polo usuario no Math do LibreOffice, recurso √ļtil para incorporar caracteres especiais nunha f√≥rmula. oper %theta x √© un exemplo. Se usa a orde oper, tam√©n pode inserir caracteres non presentes no conxunto de caracteres predefinidos do LibreOffice. oper tam√©n pode usarse en relaci√≥n a l√≠mites; por exemplo, oper %union from {i=1} to n x_{i}. Neste exemplo, o s√≠mbolo de uni√≥n ind√≠case co nome union. No entanto, non √© un dos s√≠mbolos predefinidos. Para definilo, escolla Ferramentas - S√≠mbolos, seleccione Especial como conxunto de s√≠mbolos na caixa de di√°logo emerxente e logo prema no bot√≥n Editar. Na seguinte caixa de di√°logo, seleccione de novo Especial como conxunto de s√≠mbolos. Teclee un nome identificativo na caixa de texto S√≠mbolo, por exemplo, ¬ęuni√≥n¬Ľ e, despois, prema no s√≠mbolo de uni√≥n no conxunto de s√≠mbolos. Prema en Engadir e, a continuaci√≥n, en Aceptar. Prema en Pechar para pechar a caixa de di√°logo S√≠mbolos. Terminou o proceso; agora pode teclear o s√≠mbolo de uni√≥n na xanela Ordes, introducindo oper %union.

Icona Suxestión

Os l√≠mites poden organizarse de diferentes maneiras, al√©n de centrados enriba/embaixo do operador. Use as opci√≥ns que Math fornece para traballar con super√≠ndices e sub√≠ndices Por exemplo, teclee sum_a^b c na xanela Ordes para dispor os l√≠mites √° dereita do s√≠mbolo de suma. Se as entradas de l√≠mite conte√Īen expresi√≥ns m√°is longas, deber√° dispolas entre par√©nteses de grupo (por exemplo, sum_{i=1}^{2*n} b). Isto faise automaticamente cando as f√≥rmulas se importan desde versi√≥ns anteriores. Para cambiar o espazamento (intervalos) entre caracteres, escolla Formato - Espazamento - Categor√≠a - √ćndices ou Formato - Espazamento - Categor√≠a - L√≠mites. Encontrar√° informaci√≥n adicional sobre os √≠ndices noutro apartado da Axuda.

Icona Aviso

Se teclea informaci√≥n manualmente na xanela Ordes, te√Īa en conta que nalg√ļns operadores √© necesario inclu√≠r espazos para xerar a estrutura correcta. Isto sucede, sobre todo, cando se fornece aos operadores valores en vez de marcadores de posici√≥n, por exemplo, lim a_{n}=a.

Precisamos da s√ļa axuda!