LibreOffice 7.5:n ohje
Määritetään julkaisun tyyppi.
Määritetään, sisällytetäänkö kehykset, luodaanko otsikkosivu tai näytetäänkö esityksen muistiinpanot.
Määritellään aiotun viennin yleiset asetukset.
Luodaan vietävistä sivuista normaaleja HTML-sivuja.
Luodaan vakiomuotoiset HTML-sivut kehyksin. Viety sivu sijoitetaan pääkehykseen ja vasemmalla oleva kehys esittää sisällysluettelon hyperlinkkien muodossa.
Creates a title page for your document.
Merkinnällä määrätään muistiinpanotkin esitettäviksi.
Luodaan vakiomuotoinen HTML-esitys kioskivientinä, jossa diat vaihtuvat itsekseen määrätyin väliajoin.
Dian vaihtuminen tapahtuu asiakirjan ajastusasetusten mukaan kullekin dialle. Jos asetetaan käyttäjän määräämä sivujen vaihtuminen, HTML-esitys avaa uuden sivun painettaessa mitä tahansa näppäimistön näppäintä.
HTML-sivut vaihtuvat itsekseen määrätyin väliajoin, eikä esityksen asetukset tai sisältö vaikuta asiaan.
Määritetään diakohtainen esitysaika.
HTML-esitys alkaa uudestaan viimeisen dian esittämisen jälkeen.
Verkkolähetysviennissä tuotetaan Perlin tai ASP:n tukemat komentosarjat (skriptit). Tämä mahdollistaa puhujan (esimerkiksi puhelinkokouksen puhujan, joka käyttää diaesitystä internetissä) vaihtaa yleisön web-selainten diaa. Lisätietoja WebCast-aiheesta saa jäljempänä tässä osiossa.
Kun valitaan ASP -vaihtoehto, verkkolähetyksen vienti luo ASP-sivuja. HTML-esitys voidaan tarjota vain verkkopalvelimelta, joka tukee aktiivisia palvelinsivuja (ASP)!
Verkkolähetyksen vientiä käytetään HTML-sivujen ja Perl-skriptin luontiin.
Määritetään URL-osoite (absoluuttinen tai suhteellinen), jonka katselijat joutuvat syöttämään nähdäkseen esityksen.
Määritetään URL-osoite (absoluuttinen tai suhteellinen), jonne HTML-esitys on tallennettu verkkopalvelimelle.
Määritetään URL-osoite (absoluuttinen tai suhteellinen) tuotettaville Perl-skripteille.
On kaksi mahdollista tapaa viedä LibreOffice Impressin esitys käyttäen verkkolähetystekniikkaa: aktiiviset palvelinsivut (ASP) tai Perl.
Kummassakin tapauksessa, verkkolähetys (WebCast) tarvitsee HTTP-palvelimen, joka tarjoaa käyttöön komentosarjoja joko Perlillä tai ASP:llä. Siksi vientiasetukset riippuvat käytettävästä HTTP-palvelimesta.
Vietäessä ASP:hen, valitaan LibreOffice Impress-asiakirjassa File - Vie. Näkyviin tulee Vienti-valintaikkuna, jossa valitaan tiedostomuodoksi HTML-asiakirja. Kun hakemisto ja tiedostonimi on valittu, napsautetaan Vienti. ASP-vientiä varten suositellaan valittavaksi "salainen" -tiedostonimi HTML-tiedostolle (lisätietoja alempana). Tässä vaiheessa näkyvissä on HTML-vienti-valintaikkuna. Useita tiedostoja on tallennettu juuri valittuun hakemistoon.
Esittäjä käyttää kirjoitettua tiedostonimeä yleisölle esitettävien diojen vaihtamiseen. Verkkolähetystiedostot voidaan tallentaa joko paikallisesti tai suoraan HTTP-palvelimelle. Paikallisesti tallennetut tiedostot voidaan myöhemmin siirtää HTTP-palvelimelle FTP:llä. Verkkolähetys toimii vain, jos tiedostoja pyydetään HTTP-palvelimelta.
Samaa kansiota ei pidä käyttää eri HTML-vienneille.
Valitaan julkaisutyypiksi WebCast ohjatun HTML-viennin toiselta sivulta.
Verkkolähetyksen WebCast-alueelta valitaan Aktiiviset palvelinsivut (ASP) -asetus. Nyt voidaan jatkaa muiden asetusten määrittämistä tai aloittaa vienti napsauttamalla Luo-painiketta.
Verkkolähetys on käytettävissä heti, kun viedyt tiedostot ovat saatavilla HTTP-palvelimella.
Esimerkki
Oletetaan, että Microsoft Internet Information Server on asennettu käytettävälle tietokoneelle. Annetaan kansioksi "c:\Inet\wwwroot\presentation" HTML-tuotannolle IIS-asetuksissa. Tietokoneen URL-osoitteeksi oletetaan: "http://myserver.com".
Vientiprosessin luomat tiedostot tallennetaan c:\Inet\wwwroot\presentation\ -kansioon. Tähän kansioon vientitoiminto luo HTML-tiedoston, joka voidaan nimetä esimerkiksi "secret.htm". Tämä nimi annetaan tallennus-valintaikkunassa (katso yltä). Esittäjä voi nyt selata HTML-vientitiedostoja kirjoittamalla http://myserver.com/presentation/secret.htm URL-osoitteen miltä tahansa HTTP-selaimelta, jossa on tuki JavaScriptille. Esittäjä voi nyt muokata sivua käyttämällä joitakin lomakkeen ohjausobjekteja.
Yleisö voi nyt katsella esittäjän valitsemaa diaa URL-osoitteesta http://myserver.com/presentation/webcast.asp. He eivät voi vaihtaa URL-osoitteessa olevaa diaa, ellei tiedostojen nimet ole tiedossa. Tämän estämiseksi varmistetaan, ettei HTTP-palvelin esitä hakemistoluetteloa.
Vienti tapahtuu niin, että LibreOffice Impress-asiakirjassa valitaan Tiedosto - Vie. Näkyviin tulee Vienti-valintaikkuna, josta valitaan tiedostotyypiksi HTML-asiakirja. Kun kansio ja tiedostonimi on syötetty, napsautetaan Vienti-painiketta. Tämä avaa ohjatun HTML-viennin. Joitakin tiedostoja tullaan tallentamaan juuri valittuun kansioon
Esittäjä käyttää kirjoitettua tiedostonimeä yleisölle esitettävien diojen vaihtamiseen. Kansioksi valitaan tyhjä hakemisto.
HTML-viennin toiselta sivulta valitaan WebCast julkaisutyypiksi.
WebCast-asetusalueella valitaan Perl.
URL kuuntelijoille -tekstikenttään kirjoitetaan sen HTML-asiakirjan nimi, jota yleisö tulee käyttämään. Esityksen URL -kenttään kirjoitetaan sen kansion URL-osoite, jota käytetään esitykseen ja Perl-komentosarjojen URL -kenttään kirjoitetaan URL-osoite CGI-komentosarjojen kansiolle. Nyt voidaan tehdä lisäasetuksia ohjatun toiminnon seuraavilla sivuilla tai aloittaa vientiprosessi napsauttamalla Luo-painiketta.
Tiedostot, jotka on luotu vientiprosessin aikana, pitää nyt asentaa Perliä käyttävälle HTTP-palvelimelle. Tätä ei voi tehdä automaattisesti, koska erilaisilla HTTP-palvelimilla Perl-tuki on toteutettu eri tavoin. Seuraavassa kuvaillaan tarvittavat vaiheet. Katso palvelimen käsikirjasta tai kysy verkkosi ylläpitäjältä, miten näitä vaiheita voi soveltaa käyttämällesi palvelimelle.
Ensiksi pitää siirtää viennin aikana luodut tiedostot HTTP-palvelimelle oikeaan kansioon.
Siirretään kaikki tiedostot, joilla on htm-, jpg- tai gif-pääte, siihen HTTP-palvelimen kansioon, johon on viitattu Esityksen URL -tekstikentässä.
Kaikki tiedostot, joissa on pl- tai txt-pääte pitää siirtää siihen HTTP-palvelimen kansioon, johon on viitattu Perl-komentosarjojen URL -tekstikentässä. Tämä kansio on asetettava sillä tavalla, että sen sisältämät Perl-komentosarjat voidaan suorittaa HTTP-pyynnöllä.
UNIX-järjestelmissä pitää tiedostoille, joilla on pl-pääte, antaa oikeus olla HTTP-palvelimen suoritettavissa. Tavallisesti tämä tehdään chmod-komennolla. Tiedoston currpic.txt oikeudet pitää asettaa niin, että HTTP-palvelin voi kirjoittaa siihen.
Nyt pitäisi verkkolähetyksen käyttämisen olla mahdollista.
Esimerkki
Tässä esimerkissä on käytettävissä Linux-tietokone HTTP-palvelimen kera. HTTP-palvelimen URL-osoite on http://myserver.com ja HTML-asiakirjojen tuotosten kansio on //user/local/http/. Perl-skriptit on //user/local/http/cgi-bin/ -kansiossa. Annetaan secret.htm vientitiedoston nimeksi ja presentation.htm URL kuuntelijoille-kenttään. Esityksen URL-tekstikenttään kirjoitetaan http://myserver.com/presentation/ ja Perl-komentosarjojen URL -kenttään kirjoitetaan http://myserver.com/cgi-bin/.
Tässä vaiheessa kopioidaan kaikki *.htm, *.jpg ja *.gif -tiedostot kansiosta, joka määriteltiin viennin aikana kansioon //user/local/http/presentation/, joka on käytettävällä HTTP-palvelimella ja kopioidaan kaikki tiedostot, joissa on päätteenä .pl tai .txt, kansioon //user/local/http/cgi-bin/.
Kirjaudutaan palvelimelle root-käyttäjänä ja siirrytään //user/local/http/cgi-bin/-hakemistoon. Tarvittavat oikeudet voidaan määrittää chmod-komennolla.
Kun Perl-tiedostojen asentaminen on päättynyt, esittäjä voi pitää esityksensä. Kuuntelijat voivat katsella esitystä URL-osoitteesta http://myserver.com/presentation/presentation.htm.