LibreOfficen ohje

Ulkoinen video

Please accept this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTuben tietosuojakäytäntö

LibreOfficen ohjesivut näytetään käyttöjärjestelmäsi oletusselaimessa.

Ohje viittaa ohjelman oletusasetuksiin perustilassa olevassa järjestelmässä. Värit, hiiren toiminnot ja muut muokattavat tekijät voivat olla erilaisia ohjelmaa käytettäessä.

warning

Ohjelmiston kaikkien versioiden ohjeet perustuvat samoihin lähdetiedostoihin. Osa ohjeissa kuvatuista toiminnoista saattaa puuttua käyttämästäsi versiosta. Osaa käyttämäsi version toiminnoista ei ehkä mainita näissä ohjeissa.

note

LibreOfficen lisäosien ohjesivut käyttävät edelleen vanhaa ohjejärjestelmää. Vanhan ohjejärjestelmän sivut löytyvät täältä.

LibreOfficen ohjesivujen ominaisuudet

Moduuliluettelo

Sivun ylälaidassa. Napsauta avataksesi luettelon ja valitse LibreOffice-moduuli näyttääksesi moduulin ohjeiden pääsivun.

Kieliluettelo (vain verkko-ohje).

Käytössä vain verkkoversiossa. Valitse käytettävä kieli avoinna olevalle ohjesivulle.

Ohjeen hakemisto

Ohjeen hakemisto näyttää listan kaikkien LibreOfficen moduulien avainsanoista. Avainsanan napsauttaminen avaa linkitetyn ohjesivun.

Ohjeen hakemistosta hakeminen

Kirjoita avainsana hakukenttään. Haku tapahtuu samalla kun kirjoitat.

Hakutulokset näytetään suodatettuna osumien luettelona, moduulin mukaan ryhmiteltynä. Hakutulokset sisältävät myös lähiosumat. Hakutermin täsmäävät osat korostetaan joka tuloksessa.

The GLOBAL heading indicates a match for keywords relevant to more than one LibreOffice module. For example, cell borders applies to spreadsheets cells as well as text and presentation table cells or frames.

Vieritä hakemiston merkintöjä tai suodatettuja tuloksia eteen tai taakse nuolikuvakkeilla.

Sisällys – ohjeen pääaiheet

Näyttää hakemiston kaikkien moduulien pääaiheista.

LibreOfficen ohjeen käyttäminen selaimella

Ohjesivuilla liikkuminen

Siirry sivujen välillä selaimen Siirry sivu taaksepäin ja Siirry sivu eteenpäin -painikkeilla. Useimmissa selaimissa Siirry sivu taaksepäin -painikkeen pohjassa pitäminen avaa luettelon aiemmin käydyistä sivuista ja Siirry sivu eteenpäin -painikkeen pohjassa pitäminen avaa luettelon nykyisen sivun jälkeen käydyistä sivuista.

Ohjesivujen tallentaminen kirjanmerkeiksi

Käytä selaimen kirjanmerkkitoimintoa päästäksesi nopeasti tärkeille ohjesivuille. Useimmissa selaimissa kirjanmerkin lisääminen tapahtuu seuraavasti:

1. Avaa selaimen Kirjanmerkit-valikko,

2. valitse Lisää sivu kirjanmerkkeihin tai

paina +D (useimmissa selaimissa).

3. Enter the name, folder and meaningful tags for the bookmark.

4. Sulje selaimen kirjanmerkki-ikkuna.

Ohjesivujen selaushistoria

Selaamasi ohjesivut kirjataan verkkoselaimen historiaan. Sivuhistorian avaaminen:

1. Valitse selaimen Sivuhistoria-valikko,

2. Valitse Näytä sivuhistoria.

3. Napsauta mitä tahansa sivuhistoriaikkunan merkintää avataksesi vastaavan ohjesivun.

Ohjesisällön kopioiminen leikepöydälle

Voit kopioida ohjesivun sisältöä käyttöjärjestelmän leikepöydälle normaaleilla kopiointikomennoilla. Esimerkiksi:

1. Valitse ohjesivulla teksti, jonka haluat kopioida.

2. Paina +C.

Osan ohjesivujen sisällöstä voi kopioida leikepöydälle yhdellä hiiren napsautuksella. Näissä tapauksissa, kun hiiren osoittimen liikuttaa kopioinnin mahdollistavan sisällön päälle, näkyviin tulee työkaluvihje. Esimerkiksi seuraava rivi mahdollistaa kopioinnin:

=SUMMA(A1:A10)

Haku avoinna olevalta sivulta

Avoinna olevalta ohjesivulta hakeminen käy seuraavasti:

1. Avaa selaimen hakutoiminto, joka yleensä avautuu +F -näppäinyhdistelmällä.

2. In the Search for box, enter the text that you want to find.

3. Valitse haluamasi hakuasetukset.

4. Paina Enter.

Nuoli ylöspäin etsii hakutermin edellisen esiintymän sivulla. Nuoli alaspäin etsii seuraavan esiintymän.

Yleistä tietoa sisällöstä

Kuvakkeet dokumentaatiossa

Näillä kolmella kuvakkeella ilmoitetaan hyödyllisistä lisätiedoista.

Varoitus-kuvake

Tärkeää!-kuvake ilmoittaa tärkeistä tietoturvaa koskevista tiedoista.

Huomautus-kuvake

Huomaa-kuvake ilmoittaa lisätiedoista, esimerkiksi vaihtoehtoisista toimintatavoista.

Vihje-kuvake

Vinkki-kuvake ilmoittaa vinkeistä, joiden avulla ohjelman käyttö tehostuu.