Solujen suojaaminen muutoksilta

LibreOffice Calcissa voidaan suojata taulukko tai koko asiakirja. Käyttäjä voi valita, suojataanko solut vahingossa tapahtuvilta muutoksilta, esitetäänkö kaavat Calcissa, näkyvätkö solut tai tulostetaanko solut.

Suojaus voidaan asettaa salasanoin, mutta se ei ole pakollista. Jos salasana on annettu, suojaus voidaan poistaa vain syöttämällä oikea salasana.

Solujen suojaus Suojattu-määreellä on voimassa vain, kun koko taulu suojataan. Oletustilassa jokaisella solulla on Suojattu-määre. Siksi määre pitää poistaa valikoiden niistä soluista, joihin käyttäjä saa tehdä muutoksia. Sitten koko taulukko suojataan ja asiakirja tallennetaan.

warning

Nämä suojausominaisuudet ovat vain valitsimia, joilla estetään vahingossa tapahtuvia toimia. Piirteillä ei ole pyritty tarjoamaan varsinaista tietoturvaa. Esimerkiksi viemällä taulukko toiseen tiedostomuotoon käyttäjä voi ohittaa suojauspiirteet. Tietoturvaa tarjoaa vain yksi suojaustapa: OpenDocument-tiedostoa tallennettaessa annettava salasana. Salasanoin tallennettu tiedosto voidaan avata vain samalla salasanalla.


 1. Valitse solut, joiden suojausasetukset määrität.

 2. Valitse Muotoilu - Solut ja avaa Solujen suojaus -välilehti.

 3. Tee mieleisesi suojausvalinnat. Kaikki asetukset ovat käytössä vasta kun taulukko on suojattu Työkalut-valikosta, kuten alempana näkyy.

  Suojattu-merkintä poistetaan sallittaessa käyttäjälle valittuna olevien solujen muuttaminen.

  Pidä vallittuna Suojattu-asetus estääksesi solujen sisällön ja muotoilun muuttamisen.

  Valitse Piilota kaava -asetus kaavojen piilottamiseksi ja suojaamiseksi muutoksilta.

  Valitse Piilota tulostettaessa, kun solut piilotetaan asiakirjan tulosteesta. Tämä ei piilota soluja näytöllä.

 4. Hyväksy OK:lla.

 5. Ota suojausasetukset käyttöön.

  To protect the cells from being changed, viewed or printed according to your settings in the Format - Cells dialog, choose Tools - Protect Sheet.

  To protect the structure of the document, for example the count, names, and order of the sheets, from being changed, choose Tools - Protect Spreadsheet Structure.

 6. (Valinnainen) Anna salasana.

  warning

  Jos salasana unohtuu, suojausta ei voi poistaa. Jos halutaan estää vain vahingossa tapahtuvat muutokset, asetetaan taulukon suojaus, mutta ei anneta salasanaa.


 7. Hyväksy OK:lla.

Please support us!