Operatorer

Du kan v√¶lge mellem mange forskellige operatorer for at strukturere din LibreOffice Math formel. Alle variable operatorer viser sig i den nederste del af panelet Elementer. De bliver ogs√• listet i h√łjreklikmenuen i vinduet Kommandoer. De operatorer som ikke findes i panelet Elementer eller i h√łjreklikmenuen skal indtastes manuelt i vinduet Kommandoer.

For at tilgå denne kommando...

Åbn genvejsmenuen i kommandovinduet - vælg Operatorer

V√¶lg Vis - Elementer og v√¶lg efterf√łlgende Operatorer fra listboksen i panelet Elementer.

Det f√łlgende er en komplet liste over de tilg√¶ngelige operatorer. Et ikon ved siden af operatorens navn indikerer at den kan benyttes gennem panelet Elementer (v√¶lg Vis - Elementer) eller i h√łjreklikmenuen i vinduet Kommandoer.

Operatorfunktioner

ikonet Grænse

Grænseværdi

Indsætter symbolet for grænseværdi med én pladsholder. Du kan også indtaste lim <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Summation

Summering

Indsætter et summationstegn med én pladsholder. Du kan også indtaste SUM <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Produkt

Produkt

Indsætter et produkttegn med én pladsholder. Du kan også skrive prod <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Koprodukt

Coprodukt

Indsætter et coproduktsymbol med én pladsholder. Du kan også indtaste coprod <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet √ėvre og nedre gr√¶nse

√ėvre og nedre gr√¶nse

Inds√¶tter √łvre og nedre gr√¶nse for integraler og summering med √©n pladsholder. Du kan ogs√• skrive from{<?>} to{<?>} <?> direkte i vinduet Kommandoer. Gr√¶nses√¶tninger skal v√¶re kombineret med en passende operator. Gr√¶nserne vil v√¶re centreret over/under summeringstegnet.

ikonet Integral

Integrale

Indsætter et Integraltegn med én pladsholder. Du kan også skrive int<?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Dobbelt integral

Dobbelt integral

Indsætter et dobbelt integral-symbol med én pladsholder. Du kan også skrive iint <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Tredobbelt integral

Tredobbelt integral

Indsætter et tredobbelt Integral med én pladsholder. Du kan også skrive iiint <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Nedre grænse

Nedre grænse

Indsætter en nedre grænse for integraler og summer med pladsholdere. Du kan også skrive from {<?>}<?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Kurveintegral

Kurveintegral

Indsætter et kurveintegral-symbol med én pladsholder. Du kan også skrive lint <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Dobbelt Kurveintegral

Dobbelt kurveintegral

Indsætter et dobbelt kurveintegral-symbol med én pladsholder. Du kan også skrive llint <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet Tredobbelt kurveintegral

Tredobbelt kurveintegral

Indsætter et symbol for tredobbelt kurveintegral med en enkelt pladsholder. Du kan også skrive lllint <?> direkte i vinduet Kommandoer.

ikonet √ėvre gr√¶nse

√ėvre gr√¶nse

Inds√¶tter √łvre gr√¶nse for integraler og summer med pladsholdere. Du kan ogs√• skrive to <?><?> direkte i vinduet Kommandoer. Den √łvre gr√¶nse skal kombineres med √©n af de relevante operatorer.

Tipikon

Du kan ogs√• s√¶tte gr√¶nser p√• en operator (for eksempel et integral) ved f√łrst at klikke p√• den √łnskede operator og derefter klikke p√• gr√¶nse-symbolet. Denne metode er hurtigere end at indtaste kommandoerne direkte.

Kommandoen liminf indsætter nedre grænseværdi med én pladsholder.

Kommandoen limsup inds√¶tter √łvre gr√¶nsev√¶rdi med √©n pladsholder.

Ved at indtaste oper i kommandovinduet kan du inds√¶tte brugerdefinerede operatorer i LibreOffice Math. Dette er en nyttig mulighed for at bruge specielle tegn som operatorer i en formel. Et eksempel er oper %theta X. Ved at bruge kommandoen oper kan du ogs√• inds√¶tte tegn, som ikke er i standardtegns√¶ttet for LibreOffice. oper kan ogs√• bruges med gr√¶nser; for eksempel oper %union from {i=1} to n x_{i}. I dette eksempel henviser navnet union til foreningsm√¶ngdesymbolet. Det er dog ikke et af de foruddefinerede symboler. For at definere det skal du v√¶lge Funktioner - Symboler. V√¶lg Speciel som symbols√¶t i den dialog, der vises. Klik s√• p√• knappen Rediger. I den n√¶ste dialog skal du v√¶lge Speciel som symbols√¶t. Indtast et meningsfuldt navn i tekstfeltet Symbol, for eksempel "union", og klik s√• p√• foreningsm√¶ngdesymbolet i m√¶ngden af symboler. Klik Tilf√łj og derefter OK. Klik Luk for at lukke dialogen Symboler. Du er nu f√¶rdig og kan indtaste foreningsm√¶ngdesymbolet i kommandovinduet ved at skrive oper %union.

Tipikon

Gr√¶nser kan placeres p√• andre m√•der end centreret over/under operatoren. Brug faciliteterne i LibreOffice Math til at arbejde med eksponenter og indekser. Skriv for eksempel sum_a^b c i kommandovinduet for at placere gr√¶nserne til h√łjre for summationstegnet. Hvis dine gr√¶nser indeholder l√¶ngere udtryk, skal du s√¶tte dem i gruppeparenteser, for eksempel sum_{i=1}^{2*n} b. N√•r formler importeres fra √¶ldre versioner bliver dette gjort automatisk. For at √¶ndre afstanden (mellemrummene) mellem tegnene kan du v√¶lge Formater - Afstand - Kategori -Indekser eller Formater - Afstand - Kategori -Gr√¶nser. Yderligere grundl√¶ggende information om indekser findes andetsteds i Hj√¶lpen.

Advarselsikon

Når du skriver information manuelt i kommandovinduet, skal du være opmærksom på, at flere operatorer kræver mellemrum for af få den korrekte struktur. Dette gælder især, når dine operatorer er forsynet med værdier i stedet for pladsholdere, for eksempel lim a_{n}=a.