Håndter skabeloner

Dialogen Skabelonhåndtering gør det let at håndtere skabeloner og tillader dig at oprette nye dokumenter med skabeloner.

For at tilgå denne kommando...

Vælg menu Filer - Ny(t) – Skabeloner.

Vælg menu Filer – Skabeloner – Håndter Skabeloner.

Indtast +Skift+N i et hvilket som helst LibreOffice-modul.

Klik på knappen Skabeloner i Startcenter.

Vælg en skabelontype fra knappen Skabeloner i Startcenter.

Skabeloner gemmer redigeringstid ved at starte nye dokumenter med fyldt indhold og formatering. Skabelon-håndteringen giver dig mulighed for at få adgang til og organisere skabeloner i LibreOffice.

LibreOffice leveres med et sæt indbyggede skabeloner, der kan bruges til at oprette dokumenter, præsentationer, regneark eller tegninger. Du kan bruge skabeloner, der er tilgængelige i skabelonadministratoren, oprette dine egne skabeloner eller søge online for yderligere skabeloner.

tip

Benyt kategorier til at organisere dine skabeloner. Opret nye skabeloner eller download skabeloner og organisere i skabelon-håndteringen. Brug skabeloner til at spare tid for gentagne dokumenter.

Hovedvindue - Skabelonvalg

Forhåndsvisninger af tilgængelige skabeloner vises i hovedvinduet baseret på dine søge- og filtreringsvalg. Dobbeltklik på et skabelonikon for at åbne et nyt dokument med indholdet og formateringen fra skabelonen.

Vælg Miniaturevisning eller Listevisning nederst til venstre for at ændre visning af skabeloner.

ikonet Miniaturevisning

Miniaturevisning

Ikonet Listevisning

Listevisning

note

For at vise skabeloner fra en mappe i kategorien Mine skabeloner vælger du LibreOffice ▸ Stier, vælger Skabeloner, tryk på Rediger og så på Tilføj for at åbne fildialogen til udvælgelse af den mappe, der skal tilføjes.

Søg

Du leder måske efter en skabelon ved at indtaste tekst i søgefeltet øverst til venstre. Hovedvinduet viser de fundne skabeloner.

Filter

Du kan filtrere efter: Alle programmer, tekstdokumenter, regneark, præsentationer eller tegninger ved at vælge en indstilling fra rullefeltet øverst i midten. Hovedvinduet viser de iltrerede skabeloner.

Kategorier

Kategorier er mapper, hvor du placerer dine skabeloner. Alle skabeloner er placeret i en kategori og kan kun placeres i en kategori. Du kan vælge fra standardkategorierne: Alle kategorier, Mine skabeloner, Forretningskorrespondence, MediaWiki, Andre forretningsdokumenter, Personlig korrespondence and Dokumenter, Præsentationer eller Typografier. Du kan også oprette nyt kategorier til dit personlige brug. Tryk på Administrer i det øverste, højre hjørne af Skabelonadministratoren og vælg derefter Ny kategori for at oprette en ny kategori.

Det er muligt at flytte brugerdefinerede skabeloner og kopiere indbyggede skabeloner til en anden kategori. Brug indstillingen Flyt, der findes ved at højreklikke på en individuel skabelon.

note

Kategorier inden for en kategori er ikke tilladt.

Administrer

Press Manage at the top right corner to open the Manage menu. The options are: New Category, Import, and Extensions. If a template is set as default, then the option Reset Default appears. If a user-defined category is selected, then Rename Category and Delete Category also appear.

Ny kategori

To create a new category to place a template, select this option.

Ikonet Ny Kategori

Ny kategori

Nulstil standard

This option appears only if you have set a specific template as default. Use this command to remove that setting. Use Filter to specify which application template will be reset. Select All Applications in Filter to reset templates for all applications to their default templates.

Importér

To import one or more templates into the Template Manager, select Import, choose the Category of the template in the Select Category dialog, then select the files to be imported.

ikonet Importer

Importer

Udvidelser

For at gennemse nettet efter flere skabeloner vælger du Udvidelser for at åbne et søgevindue. Du kan også søge efter skabeloner på https://extensions.libreoffice.org.

ikonet Udvidelser

Udvidelser

Handlinger med individuelle skabeloner

Åbn

Vælg en skabelon i hovedvinduet og højreklik, og vælg derefter Åbn, tryk Enter eller dobbeltklik for at åbne et nyt dokument ved hjælp af denne skabelon.

Du kan også bruge knappen Åbn nederst til hjørne for at åbne et nyt dokument med den valgte skabelon.

Ikonet Åbn

Åbn

Redigere

Vælg en skabelon i hovedvinduet, højre-klik på den og vælg derefter Rediger for at redigere skabelonen. Ved indbyggede skabeloner er det muligt at redigere en kopi.

Ikonet Rediger

Rediger

Indstil som Standard

Vælg en skabelon i hovedvinduet, højreklik på den og vælg derefter Sæt som standard for at gøre skabelonen til standardskabelon. Dette gør, at der vises et grønt tjekmærke ved siden af den valgte skabelon og den indlæses automatisk, når der oprettes et nyt dokument med det matchende program.

Ikonet Sæt som standard

Sæt som standard

Omdøb

Vælg en skabelon i hovedvinduet og højreklik og vælg derefter Omdøb for at omdøbe skabelonen. Dette vil medføre, at der vises en dialogboks, hvor der kan vælges et nyt navn til skabelonen. Indtast navnet og vælg derefter OK eller vælg Annuller for at vende tilbage til det allerede indstillede navn.

Ikonet Omdøb

Omdøb

Slet

Vælg en eller flere skabeloner at slette i hovedvinduet og tryk på Delete-tasten eller du højreklikker og vælger så Delete for at slette de valgte skabeloner. Der vises så et dialogfelt, der kræver bekræftelse. Vælg Ja for at slette eller Nej for at annullere.

Ikonet Slet

Slet

note

Indbyggede skabeloner kan ikke redigeres, omdøbes eller slettes.

Flyt

To move templates to a different category, choose a template, or use +click to select additional templates, then right-click and choose Move to open the Select Category dialog box, where you can choose the target category or to a new category and move the template into. Built-in templates cannot be moved, but copies can be created in other categories.

Ikonet Flyt

Flyt

Eksportér

Vælg en skabelon i hovedvinduet eller brug +klik for at vælge flere skabeloner og højreklik derefter på Eksporter for at eksportere dit udvalg til an mappe på din computer.

ikonet Eksporter

Eksporter

tip

For at flytte eller eksportere alle skabeloner i en Kategori trykker du på +A og vælger så Flyt eller Eksporter.

Eksempler

Eksempel 1 - Oprette et forretningsbrev

1. Åbn LibreOffice Writer

2. Tryk på +Skift+N eller vælg Filer - Ny(t) - Skabelon for at åbne dialogen Skabeloner

3. Skriv "forretningsbrev" i søgefeltet

4. Vælg en af skabelonerne i hovedvinduet ved at dobbeltklikke på den eller eller markere den og trykke på Enter.

5. Et nyt dokument ved hjælp af denne skabelon er oprettet i en ny forekomst af LibreOffice Writer

6. Skift tekst og logo efter behov

Eksempel 2 - Importskabelon - Personligt budgetark

1. Åbn LibreOffice Calc

2. Tryk på +Skift+N eller vælg Filer - Ny(t) - Skabelon for at åbne dialogen Skabeloner.

3. Klik på Administrer og vælg Udvidelser for at søge efter skabeloner på nettet.

4. Søg efter Personlig Budget-Skabelon, og download den

5. Åbn skabelon-håndteringen og vælg knappen Importer

6. Vælg en kategori at gemme den nye skabelon i, for eksempel Mine skabeloner og tryk på OK.

7. Gennemse mappen, hvor du downloadede skabelonen, vælg den og tryk på Åbn

8. Skabelonen er nu tilgængelig i den kategori, du valgte.

Eksempel 3 -LibreOffice Impress - Præsentationsskabelon

1. Åbn LibreOffice Impress

2. Skabelon-håndteringen åbnes automatisk, når du åbner LibreOffice Impress

3. Vælg en skabelon til din præsentation, filtrer efter kategorier eller søgning

4. Du kan også bruge kontekstmenuen, importere en skabelon eller søge online efter en skabelon.

5. En ny funktionalitet i Skabelonhåndteringen ikke er tilgængelig, når først åbnes automatisk. Når du har startet LibreOffice Impress, kan du køre Skabelonhåndteringen igen for at tilgå alle funktionaliteter.

Se på https://extensions.libreoffice.org efter skabeloner at downloade.

Se Kapitel 3 – Using Styles and Templates (Brug af typografier og skabeloner) i Getting Started Guide.

Se relevant information i (Oprettelse af en dokumentskabelon).

Se Skabeloner og typografier for relaterede information.