Kryptering af dokumenter med OpenPGP

LibreOffice kan kryptere dokumenter med OpenPGP offentlig nøgle kryptering. Dokumentet bliver krypteret med en symmetrisk krypteringsalgoritme.

note

GPG-underskrivning virker kun i ODF-dokumenter.

For at tilgĂĄ denne kommando...

Vælg menuen Filer - Gem som, marker Krypter med GPG-nøgle og klik på Gem.

LibreOffice kan kryptere dokumenter fortroligt med OpenPGP. Dokumentet bliver krypteret med en symmetrisk krypteringsalgoritme, som kræver en symmetrisk nøgle. Hver symmetrisk nøgle bruges kun en gang og kaldes også en sessionsnøgle. Dokumentet og dets sessionsnøgle sendes til modtageren. Sessionsnøglen skal sendes til modtagerne, så de ved, hvordan dokumentet dekrypteres, men for at beskytte den under overførslen er den krypteret med modtagernes offentlige nøgler. Kun modtagerens private nøgle kan dekryptere sessionsnøglen.

LibreOffice bruger den OpenPGP-software, der er installeret på din computer. Hvis OpenPGP-softwaren ikke er tilgængelig, skal du downloade og installere en version, der passer til dit operativsystem, sandsynligvis fra din applikationsbutik eller softwarens distributionskanal.

Her er nogle eksterne GPG-applikationer, som vides at fungere sammen med LibreOffice:

Du skal definere et personligt kryptografisk nøglepar til OpenPGP-applikationen. Se i den installerede OpenPGP-software, hvordan du opretter et nøglepar. Det er normalt det første trin der udføres efter installation af softwaren.

LibreOffice Krypteringsopsætning

Angiv den foretrukne offentlige nøgle til OpenPGP-kryptering og digital signatur. Disse foretrukne nøgler vil blive forhåndsvalgt i dialogen Nøglevalg hver gang, du signerer eller krypterer et dokument, så du behøver at vælge dem selv, når du tit signerer med en bestemt nøgle.

Vælg menuen ▸ Brugerdata. I området Kryptering:

OpenPGP-signeringsnøgle

Marker din OpenPGP-nøgle på rullelisten til at underskrive ODF-dokumenter.

OpenPGP-krypteringsnøgle

Vælg din OpenPGP-nøgle på rullelisten for at kryptere ODF-dokumenter.

Ved kryptering af dokumenter skal du altid kryptere til dig selv

Marker dette afkrydsningsfelt for også at kryptere filen med din offentlige nøgle, så du kan åbne dokumentet med din private nøgle.

warning

Sørg for at denne indstilling er markeret, hvis du vil kunne dekryptere dokumenter, du har krypteret til andre.

Kryptering af dokumenter

OpenPGP-kryptering kræver, at modtagerens offentlige nøgle bruges, og denne nøgle skal være tilgængelige i den OpenPGP-nøglekæde, som lagres i din computer. Kryptering af et dokument:

1. Vælg Filer – Gem som

2. Indtast filens navn.

3. Marker afkrydsningsfeltet Krypter med GPG-nøgle.

4. Klik på Gem. LibreOffice åbner OpenPGP-dialogen Valg af offentlig nøgle.

5. Vælg modtagerens offentlige nøgle. Du kan markere flere nøgler samtidig.

6. Klik pĂĄ OK for at lukke dialogen og gemme filen.

Filen gemmes krypteret med valgte offentlige nøgler.

warning

Kun modtagerens private nøgle kan dekryptere dokumentet, med mindre du også krypterer til dig selv.

Dekryptering af dokumenter

Du kan kun dekryptere dokumenter, som er blevet krypteret med din offentlige nøgle. Dekryptering af et dokument:

1. Ă…bn dokumenter. Dialogen Skriv adgangskode vises.

2. Indtast kodeordet for den private nøgle til OpenPGP. Dokumentet er dekrypteret og indholdet er tilgængeligt.

Forskellen mellem dokumentkryptering med OpenPGP og Gem med adgangskode

Begge kommandoer drejer sig om fortrolighed, men pĂĄ forskellige mĂĄder.

NĂĄr du gemmer et dokument med en adgangskode, skal du huske adgangskoden, som blev sat ind, for at ĂĄbne dokumentet igen. Alle andre, som har brug for at ĂĄbne dokumentet, mĂĄ ogsĂĄ kende adgangskoden, som blev brugt ved lagring for at ĂĄbne dokumentet. Derfor skal adgangskoden gives videre, sĂĄ andre brugere kan kende den.

Filer, der er krypteret med adgangskoden ved lagring, kan ikke dekrypteres, med mindre adgangskoden indtastes.

Med OpenPGP-dokumentkryptering definerer du den gruppe brugere, som kan dekryptere dokumentet, og du behøver ikke at sende adgangskoder gennem kanaler, hvor sikkerheden er ukendt. Derudover håndterer OpenPGP-programmet nøglekæden med offentlige nøgler mere effektivt.