Åbne og gemme filer på eksterne servere

Brugervejledning til Ekstern filservice

LibreOffice kan åbne og gemme filer, som er lagret på eksterne servere. Når filer ligger på eksterne servere, kan man arbejde på dokumenterne på forskellige computere. For eksempel kan du arbejde på et dokument på kontoret om dagen og redigere ændringer i sidste øjeblik derhjemme. Når man gemmer filer på eksterne servere, har man også en back up af filerne, så de sikres mod fejl på computeren. Nogle servere er også i stand til at tjekke filer ind og ud, så man kan sikre sig mod at to personer arbejder på den samme fil samtidig.

LibreOffice understøtter mange dokumentservere som bruger almindelige netværksprotokoller som FTP, WebDAV, Windows share og SSH. Programmet understøtter også populære services som Google Drev og kommercielle og open source-servere som implementerer OASIS CMIS-standarden.

For at arbejde med en ekstern filservice, skal du først opsætte en ekstern filforbindelse.

Åbne en fil fra en ekstern filservice

1. Gør et af følgende:

Eksterne filer-dialogboksen kommer frem.

1. Vælg filen og klik Åbn eller tast Retur-tasten.

Dialogen Eksterne filer som viser sig har mange dele. Den øverste rulleliste indeholder oversigten over eksterne servere du tidligere har defineret. Linjen nedenunder rullelisten viser stien til at tilgå folderen. Til venstre vises folderstrukturen på serveren. Hovedvinduet viser filerne i den eksterne folder.

Tjek filer ud og ind

Handlingerne Tjek ud og tjek ind kontrollerer opdateringer af dokumenter og forhindrer uønskede overskrivninger på en ekstern CMIS-service.

Tjekker du et dokument ud, låser du det, og forhindrer at andre brugere laver ændringer i det. Kun en enkelt bruger kan have et bestemt dokument tjekket ud på et givet tidspunkt. Når du tjekker dokumentet ind igen, eller annullerer tjek ud, frigiver du dokumentet igen.

note

Der er ikke nogen tjek-ind/tjek-ud kontrol af eksterne filer i Windows Share, WebDAV, FTP og SSH.

Når en fil fra en CMIS-service er åben, viser LibreOffice en Tjek ud-knap i beskedområdet i toppen af vinduet. Klik på Tjek ud-knappen for at låse filen på serveren for at forhindre redigering fra en anden bruger. Du kan også vælge Filer - Tjek ud.

LibreOffice opretter en arbejdskopi af filen på serveren (og indsætter teksten (Working Copy) i filnavnet), når en fil tjekkes ud. Alle rettelser sker i arbejdskopien, og når du gemmer er det også arbejdskopien du gemmer. Du kan gemme din fil lige så mange gange du vil. Når du er færdig, tjekker du filen ind.

Du tjekker filen ind ved at vælge Filer - Tjek ind. Der åbnes en dialogboks, hvor du kan skrive en kommentar om den seneste ændring. Disse kommentarer gemmes på CMIS-serveren af hensyn til versionskontrol. Arbejdskopien erstatter den eksisterende fil og versionsnummeret opdateres.

Du annullerer et Tjek-ud ved at vælge Filer - Annuller tjek ud. En advarsel vil fortælle dig, at den seneste ændring vil blive ignoreret. Hvis du bekræfter, sker der ingen versionsopdatering.

warning

Husk at tjekke dokumentet ind når du er færdig. Hvis du ikke gør det, vil dokumentet fortsat være låst, og andre får ikke lov til at redigere det.

For at gemme en fil på en ekstern fil-server

1. Gør et af følgende

Dialogen Eksterne filer vises. Vælg den eksterne filserver.

1. Vælg det ønskede format i Filter listboksen

2. Indtast et navn i feltet Filnavn og klik på Gem.

3. Hvis du ikke vil arbejde længere med filen, så tjek den ind ved at gå til Filer - Tjek ind.

Filernes egenskaber er gemt på CMIS servere

Filer gemt på CMIS-serveren har egenskaber og metadata ikke tilgængelige i et lokalt lager. Disse metadata er vigtige for styring og fejlfinding af CMIS-forbindelse og serverimplementering. Alle viste parametre er skrivebeskyttet.

Vælg Filer - Egenskaber, fanen CMIS.