Formularkontrolelementer

Værktøjslinjen Formularkontrol eller undermenuen indeholder værktøjer, du har brug for til at oprette en interaktiv formular. Du kan bruge værktøjslinjen eller undermenuen til at indsætte en formulars kontrolelementer i en tekst, tegning, regneark, præsentation eller HTML dokument, for eksempel en knap, der kører en makro.

For at tilgå denne kommando...

Vælg Vis - Værktøjslinjer - Formularkontrolelementer.

Ikon i værktøjslinjen Indsæt (måske skal du først aktivere dette ikon):

Ikonet Vælg

Kontrolelementer

note

XML formulardokumenter (XForms) bruger de samme kontrolelementer.

For at oprette en formular skal du åbne et dokument og bruge værktøjslinjen Kontrolelementer for at tilføje og definere formularkontrolelementerne. Hvis du vil, kan du også sammenkæde formularen med en database, så du kan bruge kontrolelementerne til at manipulere en database.

Når du opretter en formular i et HTML-dokument, kan du bruge formularen til at sende data over internettet.

For at tilføje et kontrolelement til et dokument

1. På værktøjslinjen Formularkontrolelementer klikker du på på ikonet til det kontrolelement, som du vil tilføje.

2. Klik så på dokumentet og træk for at oprette kontrolelementet.

tip

For at oprette en kvadratisk kontrol holder du Skift-tasten nede, mens du trækker.

tip

For at tilføje et felt fra en tabels eller forespørgsels feltliste til et formular, trækker du en celle ind på formularen. I et tekstdokument kan du orgså trække en kolonneoverskrift for at tilføje et felt til formularen. For at medtage en etiket i feltet med holder du +Skift nede, mens du trækker i et kolonneoverskrift.

Modificere et kontrolelement

1. Højreklik på kontrolelementet og vælg Kontrolegenskaber. Der åbnes en dialog, hvor du du kan definere kontrolelementets egenskaber.

2. For at tilknytte en genvejstast til et kontrolelement skal du tilføje en tilde (~) foran tegnet i kontrolelementets etiket.

3. Du kan trække og slippe kontrolelementer fra ét dokument til et andet dokument. Du kan også kopiere og indsætte kontrolelementer mellem dokumenter. Når du indsætter et kontrolelement fra et andet dokument, analyserer LibreOffice datakilden, indholdstypen og indholdsegenskaberne for kontrolelementet, så det passer til den logiske struktur i måldokumentet. For eksempel vil et kontrolelement, som viser indhold fra en adressebog, fortsætte med at vise det samme indhold efter du har kopieret kontrolelementet til et andet dokument. Du kan se disse egenskaber på fanebladet Data dialogen Formularegenskaber.

Vælg

Ikonet Vælg

Dette ikon skifter musemarkøren til markørtilstand eller deaktiverer denne tilstand. Markørtilstand bruges til at vælge kontrolelementerne for den aktuelle formular.

Design Mode

Slår Design-tilstanden til eller fra. Denne funktion bruges til skifte hurtigt mellem Design- og Bruger-tilstand. Aktiver den for at redigere formularkontrolelementer, deaktiver for at bruge formularkontrolelementerne.

Icon Design Mode

Designtilstand til/fra

Guider til/fra

Ikonet Slå guiderne formularkontrol til/fra

Aktiverer og deaktiverer de automatiske formularkontrolelementguider.

Disse guider hjælper dig til at indtaste egenskaberne for rullelister, tabelkontrolelementer og andre kontrolelementer.

Formulardesign

Ikonet formulardesign-værktøjer

Åbner værktøjslinjen Formulardesign.

Etiketfelt

Ikonet Etiketfelt

Opretter et felt til visning af tekst. Disse etiketter bruges kun til at vise foruddefineret tekst. Elementer kan ikke oprettes i disse felter.

Tekstfelt

Ikonet Tekstfelt

Opretter et tekstfelt. Tekstfelter er felter, hvor brugeren kan indtaste tekst. I en formular viser tekstfelter data eller giver mulighed for indtastning af nye data.

Afkrydsningsfelt

Ikonet Afkrydsningsfelt

Opretter et afkrydsningsfelt. Afkrydsningsfelter giver dig mulighed for at aktivere eller deaktivere en funktion i en formular.

Alternativknap

Ikonet Alternativknap

Opretter en alternativknap. Alternativknapper giver brugeren mulighed for at vælge en af flere muligheder. Alternativknapper med samme funktionalitet får det samme navn (Navnegenskab). Normalt tilhører de et gruppefelt.

Rulleliste

Ikonet Listefelt

Opretter en rulleliste. En rulleliste giver brugere mulighed for at vælge et element fra en liste. Hvis formularen er kædet til en database, og databaseforbindelsen er aktiv, vises Rullelisteguiden automatisk, når rullelisten er blevet indsat i dokumentet. Denne guide hjælper dig med at oprette rullelisten.

Kombinationsfelt

Ikonet Kombinationsfelt

Opretter et kombinationsfelt. Et kombinationsfelt er en rullegardinliste, hvor brugere kan vælge en valgmulighed. Du kan tildele egenskaben "skrivebeskyttet" til kombinationsfeltet, så brugere ikke kan indtaste andre elementer end dem, der er på listen. Hvis formularen er bundet til en database, og databaseforbindelsen er aktiv, vises Kombinationsfeltguiden automatisk, når du har indsat kombinationsfeltet i dokumentet.

Trykknap

Ikonet Trykknap

Opretter en trykknap. Denne funktion kan bruges til at udføre en kommando for en defineret hændelse såsom et museklik.

Du kan anvende tekst og grafik til disse knapper.

Grafisk knap

Ikonet Billedknap

Opretter en knap vist som et billede. Udover den grafiske repræsentation har en grafisk knap samme egenskaber som en "normal" knap.

Formateret felt

Ikonet Formateret felt

Opretter et formateret felt. Et formateret felt er et tekstfelt, hvor du kan angive, hvordan indtastningerne og resultatet formateres, samt hvilke grænser, der skal være for værdierne.

Et formateret felt har specielle kontrolelementegenskaber(vælg Formater - Kontrolelement).

Datofelt

Ikonet Datafelt

Opretter et datofelt. Hvis formularen er kædet med en database, kan datoværdier være overtaget fra databasen.

Hvis du tilknytter egenskaben "Rulleliste" til feltet Dato, kan brugeren åbne en kalender for at vælge en dato under datofeltet. Dette gælder også for et datofelt inde i feltet Tabelkontrolelement.

tip

Datofelter kan let redigeres af brugeren med tasterne Pil op og Pil ned. Afhængigt af markørens position kan dagen, måneden eller året øges eller sænkes med piletasterne.

Særlige bemærkninger om datofelter.

Numerisk felt

Ikonet Numerisk felt

Opretter et numerisk felt. Hvis formularen er kædet med en database, kan de numeriske værdier i formularen kopieres fra databasen.

Gruppefelt

Ikonet Gruppefelt

Opretter en ramme til visuelt at gruppere flere kontrolelementer. Gruppefelter lader dig gruppere alternativknapper i en ramme.

Hvis du indsætter en grupperamme i dokumentet, starter Elementgrupperingsguiden, som lader dig let oprette en indstillingsgruppe.

Bemærk: Når du trækker et gruppefelt hen over allerede eksisterende kontrolelementer og derefter vil markere et kontrolelement, er du nødt til først at åbne gruppefeltets kontekstmenu og vælge Arranger - Placer bagest. Marker dernæst kontrolelementet, mens du holder -tasten nede.

note

Gruppefelter bruges kun til at give visuel effekt. En funktionel gruppering af alternativfelter kan laves med navngivning. Under egenskaben Navn indtaster du det samme navn for alle alternativfelter for at gruppere dem.

Klokkeslætsfelt

Ikonet Tidsfelt

Opretter et klokkeslætsfelt. Hvis formularen er kædet med en database, kan tidsværdier for formularen kopieres fra databasen.

tip

Klokkeslætsfelter kan let redigeres af brugeren med Pil op og Pil ned. Afhængigt af markørens position kan timerne, minutterne eller sekunderne øges eller mindskes ved at bruge piletasterne.

Valutafelt

Ikonet Valutafelt

Opretter et valutafelt. Hvis formularen er sammenkædet med en database, kan valutaenfeltets indhold kopieres fra databasen.

Felt med mønster

Ikonet Mønsterfelt

Opretter et felt med mønster. Mønsterfelter består af en redigeringsmaske og en tegnmaske. Redigeringsmasken bestemmer, hvilke data der kan indtastes. Tegnmasken bestemmer indholdet af mønsterfeltet ved indlæsning af formularen.

note

Bemærk at felter med mønster ikke kan eksporteres til HTML-format.

Tabelkontrolelement

Ikonet Tabelkontrol

Opretter et tabelkontrolelement til visning af en databasetabel. Hvis du opretter et nyt tabelkontrolelement, vises Tabelelementguiden.

Særlige bemærkninger om tabelkontrolelementer.

Navigationslinje

Ikonet Navigationslinje

Opretter værktøjslinjen Navigation

Værktøjslinjen Navigation lader dig flytte gennem dataposterne i en database eller en databaseformular. Kontrolelementerne på denne Navigationslinje fungerer på samme måde som kontrolelementerne i værktøjslinjen Navigation i LibreOffice.

Grafisk kontrolelement

Ikonet Billedkontrol

Opretter et grafisk kontrolelement. Det kan kun bruges at tilføje billeder fra en database. I formulardokumentet, dobbeltklik på en af disse kontrolelementer for at åbne dialogen Indsæt Grafik for at indsætte billedet. Der er også en genvejsmenu (ikke i designtilstand) med kommandoer til at indsætte og slette billedet.

Billeder fra en database kan vises i en formular, og nye billeder kan indsættes i databasen, hvis blot det grafiske kontrolelement ikke er skrivebeskyttet. Kontrolelementet skal referere til et databasefelt af typen billede. Indtast derfor datafeltet i vinduet egenskaber på fanebladet Data.

Filvalg

Ikonet Filudvalg

Opretter en knap, som aktiverer filvalg.

Rulleknap

Ikonet Skalaknap

Opretter en rulleknap.

Hvis du føjer en rulleknap til et Calc regneark, kan du bruge fanebladet Data til at oprette en tovejs sammenkædning af rulleknappen og en celle. Som resultat vil indholdet af rulleknappen blive opdateret, når du ændrer indholdet af en celle. Omvendt vil indholdet af cellen blive opdateret, hvis du ændrer værdien i rulleknappen.

Rullebjælke

Ikonet Rullefelt

Opretter en rullebjælke.

Du kan angive følgende egenskaber for en rullebjælke:

UI navn

Semantik

Rulleværdi min.

Angiver den mindste højde eller mindste bredde for en rullebjælke.

Rulleværdi maks.

Angiver den maksimale højde eller den maksimale bredde for en rullebjælke.

Standardrulleværdi

Angiver en standardværdi for en rullebjælke, der bruges når formularen nulstilles.

Retning

Specificerer retningen for en rullebjælke (vandret eller lodret).

Lille ændring

Specificerer mindste enhed som du kan rulle en rullebjælke, for eksempel ved at klikke på en pil.

Stor ændring

Specificerer større enhed som du kan rulle en rullebjælke, for eksempel, når du klikker mellem rullebjælkens markør og en rullebjælkepil.

Forsinkelse

Specificerer trinforsinkelsen i millisekunder mellem rullebjælkehændelser. For eksempel trinforsinkelse der finder sted når du klikker på en pileknap på rullebjælken og holder museknappen nede.

Symbolfarve

Specificerer farven på pilene i rullebjælken.

Synlig størrelse

Specificerer størrelsen på rullebjælkens markør i "værdienheder". For eksempel resulterer en værdi på ("Rulleværdi maks." minus "Rulleværdi min.") / 2 i en rullebjælkemarkør som fylder det halve af rullebjælken.

For at sætte rullebjælkens bredde lig med højden af rullebjælken sætter du Synlige størrelse til nul.

I et Calc-regneark kan du bruge fanebladet Data til at oprette en tovejs-kæde mellem en rullebjælke og en celle.