XML-filformater

Som standard gemmer og indlæser LibreOffice filer i OpenDocument-filformatet.

Noteikon

OpenDocument-filformatet (ODF) er et standardiseret filformat, der bruges af mange programmer. Du kan finde mere information pĂĄ Wikipedia-stedet: da.wikipedia.org/wiki/OpenDocument.

OpenDocument-filformatnavne

LibreOffice bruger de følgende filformater:

Dokumentformat

Filendelse

ODF-tekst

*.odt

ODF-tekstskabelon

*.ott

ODF-hoveddokument

*.odm

ODF Masterdokumentskabelon

*.otm

HTML-dokument

*.html

ODF HTML-dokumentskabelon

*.oth

ODF-regneark

*.ods

ODF-regnearkskabelon

*.ots

ODF-tegning

*.odg

ODF-tegningsskabelon

*.otg

ODF-præsentation

*.odp

ODF-præsentationsskabelon

*.otp

ODF-formel

*.odf

ODF-database

*.odb

LibreOffice udvidelser

*.oxt

Noteikon

HTML-formatet er ikke et OpenDocument-format.

ODF Diagram er navnet på filformatet for alenestående diagrammer. Dette format med filendelsen *.odc er for øjeblikket ikke i brug.

OpenDocument-formatets evolution

Formatet OpenDocument format (ODF) udvikles over tid.

ODF-version

Dato af standard godkendelse fra OASIS

Første understøttende version af softwaren

ODF 1.0

2005-05-01

OpenOffice.org 1.1.5 eller StarOffice 7

ODF 1.1

2007-02-02

OpenOffice.org 2.2 eller StarOffice 8 opdatering 4

ODF 1.2

2011-09-30

OpenOffice.org 3, StarOffice 9, Oracle Open Office

ODF 1.2 Udvidet (kompatibilitetstilstand)

—

LibreOffice 3.5

ODF 1.2 Extended

—

OpenOffice.org 3.2 eller StarOffice 9.2

ODF 1.3

TBD

LibreOffice 7.0

ODF 1.3 Extended

—

LibreOffice 7.0

I de aktuelle versioner kan du vælge at gemme dit dodkument med ODF 1.2 eller ODF 1.0/1.1 (for baglæns kompatibilitet). Vælg ▸ Hent/gem ▸ Generelt og vælg ODF-formatversion.

Tipikon

Hvis du vil definere et andet filformat som standarden, vælger du - Hent/Gem -Generelt for at finde alternative filformater til hver LibreOffice-dokumenttype.

XML filstruktur

Dokumenter i OpenDocument-format gemmes som komprimerede zip-arkiver, der indeholder XML-filer. For at se disse XML-filer kan du åbne OpenDocument-filen med et unzip-program. En OpenDocument-fil indeholder følgende filer og mapper:

1. Tekstindholdet i dokumentet er placeret i content.xml.

Som standard gemmes content.xml uden formatering som f.eks. tabulering og linjeskift, for at minimere den tid det tager at gemme og åbne et dokument. Brugen af indrykning og linjeskift kan aktiveres i Ekspertkonfiguration ved at sætte egenskaben /org.openoffice.Office.Common/Save/Document PrettyPrinting til sand.

2. Filen meta.xml indeholder metainformation om dokumentet, som du kan indtaste under Filer - Egenskaber.

Hvis du gemmer et dokument med en adgangskode, vil meta.xml ikke blive krypteret.

3. Filen settings.xml indeholder yderligere information om indstillingerne for dette dokument.

4. I styles.xml finder du de typografier, som er anvendt i dokumentet og som kan ses i vinduet Typografier.

5. meta-inf/manifest.xml beskriver strukturen af XML-filen.

Yderligere filer og mapper kan lagres i det pakkede filformat.

Definition pĂĄ XML-formater

Skemaet Med OpenDocument-formaterne kan findes pĂĄ hjemmesiden www.oasis-open.org.