Brug af jokertegn i formler

Jokertegn er specialtegn, der kan bruges i søgestrenge, der videregives som argumenter til nogle Calc-funktioner. De kan ogsü bruges til at definere søgekriterier i dialogen Søg og erstat. Brug af jokere aktiverer definitionen af flere avancerede søgeparametere med en med en enkelt søgestreng.

LibreOffice Calc understøtter enten jokertegn eller regulÌre udtryk som argumenter, afhÌngigt af de aktuelle programindstillinger. Som standard er LibreOffice Calc indstillet til at understøtte jokertegn frem for regulÌre udtryk.

tip

For at vÌre sikker pü, at jokertegn understøttes, gür du til og tjekker, om indstillingen Aktiver jokertegn i formler er valgt. BemÌrk, at du kan bruge denne dialog til at skifte til regulÌre udtryk ved at vÌlge Aktiver regulÌre udtryk i in formler eller vÌlge at understøtte hverken jokertegn eller regulÌre udtryk i formler.

Følgende jokertegn understøttes:

Jokertegn

Beskrivelse

? (spørgsmülstegn)

Matcher et enkelt tegn. For eksempel matcher søgestrengen "b?g" “bag” og “bog” men ikke "borg" eller "lag".

BemĂŚrk, at der heller ikke vil matche "bg", da "?" skal matche prĂŚcis ĂŠt tegn. Jokertegnet "?" svarer ikke til et nultegns-match.

* (asterisk)

Matcher enhver tegnsekvens, herunder en tom streng. For eksempel matcher søgestrengen "*kast" “kast”, “Indkast” og “udkast”, men vil ikke matche "krigerkaste" med standard LibreOffice-indstillinger.

Hvis indstillingen Søgekriterier = og <> skal gÌlde hele celler er deaktiveret i , vil "krigerkaste" vÌre et match med søgestrengen "*kast".

~ (tilde)

Omgür den sÌrlige betydning af et spørgsmülstegn, asterisk eller tilde-tegn, der følger umiddelbart efter tilde-tegnet.

For eksempel matcher søgestrengen "hvorfor~?" "hvorfor?" men vil ikke matche "hvorfor" eller "hvorfor~er".

tip

Jokertegn understÌttes i LibreOffice Calc og i Microsoft Excel. Hvis der krÌves interoperabilitet mellem de to programmer, vÌlger du derfor at arbejde med jokertegn i stedet for regulÌre udtryk. Omvendt hvis interoperabilitet ikke er nødvendig, bør du overveje at bruge regulÌre udtryk og fü stÌrkere søgemuligheder.

Understøttede regnearksfunktioner

Jokertegn understøttes af følgende regnearksfunktioner:

Eksempler pĂĽ jokertegn i formler

De følgende eksempler antager, at indstillingerne Aktiver jokertegn i formler og Søgekriterier = og <> skal gÌlde hele celler er aktiveret i .

=TÆL.HVIS (A1:A10;"Chi*") tæller antallet af celler i området A1:A10, der indeholder strenge, der begynder med "Chi" fulgt af nul eller flere tegn.

=SUM.HVIS (A1:A5;"A??";B1:B5) summerer vÌrdierne i B1:B5, hvis tilsvarende vÌrdier i A1:A5 begynder med "A" fulgt af nøjagtig to andre tegn.

note

Jokertegns-sammenligninger er ikke med Stort-og-smĂĽt, derfor matcher "A?" bĂĽde "A1" og "a1".