Brugerdefinerede funktioner

Du kan anvende brugerdefinerede funktioner i LibreOffice Calc på følgende måder:

Angiv en funktion ved brug af LibreOffice Basic

1. Vælg Funktioner ▸ Makroer ▸ Rediger makroer.

2. Nu ser du Basic IDEen.

3. I vinduet Objektkatalog dobbeltklikker du pĂĄ det modul, hvor du vil gemme din makro.

4. Indtast funktionskoden. I dette eksempel definerer vi en VOL(a; b; c)-funktion, som beregner rumfanget af en rektangulær blok med sidelængderne a, b og c:

Function VOL(a, b, c)
        VOL = a*b*c
    End Function

Kopiere en funktion til et dokument

I trin 2 af "Angiv en funktion ved brug af LibreOffice Basic", i Makro dialogen trykkede du pĂĄ Rediger knappen. Som standard er Makro fra feltet sat til modulet Mine Makroer - Standard - Module1. Standard biblioteket findes lokalt i dit brugerkatalog.

Hvis du vil kopiere den brugerdefinerede funktion til et Calc-regneark:

1. Vælg Funktioner ▸ Makroer ▸ Administrer Makroer ▸ Basic.

2. I feltet Makro fra feltet skal du markere Mine Makroer - Standard - Module1 og klikke pĂĄ Rediger.

3. I Basic-IDE skal du markere kilden til din brugerdefinerede funktion og kopiere den til udklipsholderen.

4. Luk Basic-IDE.

5. Vælg Funktioner ▸ Makroer ▸ Administrer Makroer ▸ Basic.

6. I feltet Makro fra skal du markere (Navnet pĂĄ Regnearksdokument) - Standard - Module1. Tryk nu pĂĄ Rediger.

7. Indsæt indholdet af udklipsholderen i dokumentets Basic-IDE.

Anvende en brugerdefineret funktion i LibreOffice Calc

SĂĄ snart du har defineret funktionen VOL(a; b; c) i Basic-IDEen, kan du anvende den pĂĄ samme mĂĄde som de indbyggede funktioner i LibreOffice Calc.

1. Ă…bn et Calc-dokument og indtast tal til funktionens parametre a, b og c i cellerne A1, B1 og C1.

2. Sæt markøren i en anden celle og indtast følgende:

=VOL(A1;B1;C1)

3. Funktionen er valideret, og du vil se resultatet i den valgte celle.