Anvend Multioperationer

Multioperationer i kolonner eller rækker

Kommandoen Data - Multioperation giver adgang til et planl√¶gningsv√¶rkt√łj til "hvad hvis" sp√łrgsm√•l. I dit regneark indtaster du en formel for at beregne et resultat baseret p√• v√¶rdier indeholdt i andre celler. Derefter angiver du et celleomr√•de hvor du indtaster nogle faste v√¶rdier. Multioperation kommandoen beregner s√• resultatet afh√¶ngigt af formlen.

I feltet Formler skal du indtaste cellereferencen til formlen som knytter sig til dataomr√•det. I fleterne Kolonneinputcelle og R√¶kkeinputcelle skal du indtaste cellereferencer til de tilknyttede celler som er en del af formlen. Dette kan forklares med f√łlgende eksempel:

Eksempler

Du producerer leget√łj, som du s√¶lger til 10 kr. pr. stk. Hvert stykke leget√łj koster 2 kr. at producere, udover faste omkostninger p√• 10.000 kr. pr. √•r. Hvor stor er din fortjeneste p√• et √•r, hvis du s√¶lger et bestemt antal stykker leget√łj?

arkområdet hvad-hvis

Beregninger med én formel og én variabel

 1. For at beregne overskuddet skal du f√łrst indtaste et vilk√•rligt tal som antal (solgte stk.). I dette eksempel 2000. Overskud findes ved hj√¶lp af formlen Overskud=Antal * (Salgspris - Direkte omkostninger) - Faste omkostninger. Skriv denne formel i B5.

 2. Indtast givne årlige salgstal i kolonne D, det ene under det andet; for eksempel i trin på 500 fra 500 til 5000.

 3. Marker området D2:E11 og således værdierne i kolonne D og de tomme celler ved siden af i kolonne E.

 4. Vælg Data - Multioperation.

 5. V√¶lg celle B5 med mark√łren i feltet Formler.

 6. S√¶t mark√łren i feltet Kolonneindtastningscelle og klik celle B4. Dette betyder at: B4, antallet, er variablen i formlen, som erstattes med de markerede kolonnev√¶rdier.

 7. Luk dialogen med OK. Du vil se overskuddet for de forskellige antal i kolonne E.

Beregninger med flere formler samtidigt

 1. Slet kolonne E.

 2. Indtast f√łlgende formel i C5: = B5 / B4. Du beregner nu den √•rlige fortjeneste pr. stk. solgt.

 3. Vælg området D2:F11, altså tre kolonner.

 4. Vælg Data - Multioperation.

 5. Med mark√łren i feltet Formler, marker celler B5 til og med C5.

 6. S√¶t mark√łren i feltet Kolonneindtastningscelle og klik celle B4.

 7. Luk dialogen med OK. Du vil nu se overskuddet i kolonne E og den årlige fortjeneste pr. stk. i kolonne F.

Multioperationer på tværs af rækker og kolonner

LibreOffice giver dig mulighed for at foretage flere samtidige operationer på kolonner og rækker med såkaldte krydstabeller. Formelcellen skal referere til såvel dataområdet arrangeret i rækker, som et der er arrangeret i kolonner. Marker det område, som er defineret af begge dataområder, og vælg dialogen Multioperationer. Indtast referencen til formlen i feltet Formler. Felterne Rækkeinputcelle og Kolonneinputcelle bruges til at indtaste referencer til de tilsvarende celler for formlen.

Beregninger med to variable

Betragt kolonnerne A og B på tabeleksemplet ovenover. Du vil nu variere, ikke kun antallet af producerede varer pr. år, men også salgsprisen, og du er interesseret i overskuddet i begge tilfælde.

Udvid tabellen ovenfor. D2 til D11 indeholder tallene 500, 1000 og så videre op til 5000. I E1 til H1 skal du indtaste tallene 8, 10, 15 og 20.

 1. Vælg området D1:H11.

 2. Vælg Data - Multioperation.

 3. V√¶lg celle B5 med mark√łren i feltet Formler.

 4. S√¶t mark√łren i feltet R√¶kkeindtastningscelle og klik celle B1. Dette betyder, at B1, salgsprisen, er den vandret indtastede variabel (med v√¶rdierne 8, 10, 15 og 20).

 5. S√¶t mark√łren i feltet Kolonneindtastningscelle og klik i B4. Dette betyder, at B4, antallet, er den lodrette indtastede variabel.

 6. Luk dialogen med OK. Du vil se overskuddet for de forskellige salgspriser i området E2:H11.

St√łt os venligst!