Formats

You can choose among various options for formatting a LibreOffice Math formula. The format options are displayed in the lower part of the Elements pane. These options are also listed in the context menu of the Commands window.

Per a accedir a aquesta ordre...

Obriu el men煤 contextual a la finestra d'ordres i trieu Formats

Trieu Visualitza 鈻 Elements; aleshores seleccioneu Formats en el quadre de llista de la subfinestra Elements.


A continuaci贸 es mostra una llista de totes les opcions de formataci贸 disponibles al LibreOffice Math. La icona que hi ha al costat de cada opci贸 de formataci贸 indica que s'hi pot accedir a trav茅s de la subfinestra Elements (men煤 Visualitza 鈻 Elements), o b茅 a trav茅s del men煤 contextual de la finestra d'ordres.

Icona de nota

La lletra 芦a禄 fa refer猫ncia a l'espai reservat de la f贸rmula al qual voleu aplicar la formataci贸 que escaigui. Podeu substituir aquest car脿cter per qualsevol altre.


Opcions de formataci贸

Superscript left Icon

Super铆ndex a l'esquerra

Insereix un super铆ndex a l'esquerra d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>lsup{<?>} a la finestra d'ordres.

Superscript top Icon

Super铆ndex a sobre

Insereix un super铆ndex directament a sobre d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>csup<?> a la finestra d'ordres.

Superscript right Icon

Super铆ndex a la dreta

Insereix un super铆ndex a la dreta d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>^{<?>} directament a la finestra d'ordres, o b茅 utilitzar rsup o sup.

Vertical stack (2 elements) Icon

Pila vertical (2 elements)

Insereix una pila vertical (binomi) amb dos espais reservats. Tamb茅 podeu escriure binom<?><?> directament a la finestra d'ordres.

New line Icon

L铆nia nova

Insereix una l铆nia nova en el document. Tamb茅 podeu escriure newline directament a la finestra d'ordres.

Subscript left Icon

Sub铆ndex a l'esquerra

Insereix un sub铆ndex a l'esquerra d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>lsub{<?>} a la finestra d'ordres.

Subscript bottom Icon

Sub铆ndex a sota

Insereix un sub铆ndex directament a sota d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>csub<?> a la finestra d'ordres.

Subscript right Icon

Sub铆ndex a la dreta

Insereix un sub铆ndex a la dreta d'un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure <?>_{<?>} a la finestra d'ordres, i podeu substituir la ratlla baixa del sub铆ndex per rsub o sub.

Vertical stack (3 elements) Icon

Pila vertical (3 elements)

Insereix una pila vertical amb tres espais reservats. Tamb茅 podeu escriure stack {<?>#<?>#<?>} a la finestra d'ordres.

Small gap Icon

Separaci贸 petita

Insereix una separaci贸 petita entre un espai reservat i l'element seg眉ent. Tamb茅 podeu escriure ` directament a la finestra d'ordres. L'ordre s'ha de situar a l'esquerra o a la dreta d'un s铆mbol, una variable, un nombre o una ordre completa.

Icona Alinea a l'esquerra

Alineaci贸 a l'esquerra

Aquesta icona assigna alineaci贸 a l'esquerra per a "a" i insereix un espai reservat. Podeu escriure alignl<?> directament a la finestra d'ordres.

Align to horizontal center Icon

Alineaci贸 al centre horitzontal

Assigna alineaci贸 central horitzontal a "a" i insereix un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure alignc<?> directament a la finestra d'ordres.

Align right Icon

Alineaci贸 a la dreta

Insereix l'ordre per alinear a la dreta, i tamb茅 un espai reservat. Tamb茅 podeu escriure alignr<?> a la finestra d'ordres.

Matrix stack Icon

Matriu

Aquesta icona insereix una matriu amb quatre espais reservats. Tamb茅 podeu escriure matrix{<?>#<?>##<?>#<?>} directament a la finestra d'ordres. La posici贸 d'un element dins d'aquest diagrama queda indicada per dues coordenades; la primera especifica el n煤mero de l铆nia, i la segona el n煤mero de columna. Podeu estendre aquesta matriu en qualsevol direcci贸 afegint car脿cters a la finestra d'ordres.

Gap Icon

Separaci贸

Aquesta icona insereix una separaci贸 o espai entre espais reservats. Tamb茅 podeu escriure ~ directament a la finestra d'ordres. L'ordre ha d'apar猫ixer a l'esquerra o a la dreta d'un s铆mbol, una variable, un nombre o una ordre completa.

A l'hora d'alinear, les ordres alignl, alignc i alignr s贸n especialment efectives si esteu

Quan utilitzeu instruccions d'alineaci贸, tingueu en compte que

Alineaci贸 amb l'ordre 芦matrix禄

matrix{

alignr sin^2 x + cos^2 x#{}={}#alignl 1 ##

alignr cos^2 x #{}={} #alignl 1 - sin^2 x

}

Alineaci贸 a l'esquerra

Si una l铆nia o una expressi贸 comencen amb text, aquest text s'alinear脿 a l'esquerra per defecte. Podeu canviar aquesta alineaci贸 amb qualsevol de les ordres align. Per exemple, si escriviu stack{a+b-c*d#alignr "text"}, la paraula "text" s'alinear脿 a la dreta. Tingueu en compte que sempre cal escriure el text entre cometes.

Podeu alinear a l'esquerra les f贸rmules centrades de manera est脿ndard sense utilitzar el men煤 Format 鈻 Alinea. Per a fer-ho, deixeu una cadena de car脿cter buida (茅s a dir, escriviu cometes d'obertura i tancament sense text a l'interior: "") abans de la secci贸 de la f贸rmula que vulgueu alinear. Per exemple, si escriviu "" a+b newline "" c+d les dues equacions s'alinearan a l'esquerra, en lloc de centrar-se.

Icona d'av铆s

Quan escriviu informaci贸 a la finestra d'ordres, tingueu en compte que alguns formats requereixen espais perqu猫 l'estructura sigui correcta, sobretot si introdu茂u valors (per exemple, a lsup{3}) en lloc d'espais reservats.


Feu clic a Claud脿tors i agrupament per a obtenir m茅s informaci贸 sobre la formataci贸 al LibreOffice Math.

Informaci贸 煤til sobre els 铆ndexs i exponents i el redimensionament que us ajudar脿 a organitzar el vostre document de manera 貌ptima.

Ens cal la vostra ajuda!