Claudàtors

You can choose among various bracket types to structure a LibreOffice Math formula. Bracket types are displayed in the lower part of the Elements pane. These brackets are also listed in the context menu of the Commands window. All brackets that are not contained in the Elements pane or in the context menu can be typed manually in the Commands window.

Per a accedir a aquesta ordre...

Obriu el menú contextual de la finestra Ordres i trieu Claudàtors

Trieu Visualitza ▸ Elements; aleshores seleccioneu Claudàtors en el quadre de llista de la subfinestra Elements.


A continuació s'ofereix una llista completa de tots els tipus de claudàtors disponibles. La icona que hi ha al costat de cada tipus de claudàtor indica que s'hi pot accedir a través de las subfinestra Elements (menú Visualitza ▸ Elements), o bé a través del menú contextual de la finestra Ordres.

Tipus de claudàtors

Icona

Parèntesis

Insereix un espai reservat dins de parèntesis. També podeu escriure (<?>) a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors

Insereix un espai reservat dins de claudàtors. També podeu escriure [<?>] a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors dobles

Insereix un espai reservat dins de claudàtors dobles. També podeu escriure ldbracket <?> rdbracket a la finestra d'ordres.

Icona

Claus

Insereix un espai reservat entre claus. També podeu escriure lbrace<?>rbrace directament a la finestra d'ordres.

Icona

Pleques

Insereix un espai reservat dins de pleques. També podeu escriure lline <?> rline directament a la finestra d'ordres.

Icona

Pleques dobles

Insereix un espai reservat dins de pleques dobles. També podeu escriure ldline <?> rdline directament a la finestra d'ordres.

Icona

Parèntesis angulars

Insereix un espai reservat dins de parèntesis angulars. També podeu escriure langle <?> rangle a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors d'operador

Insereix dos espais reservats dins de claudàtors d'operador. També podeu escriure langle <?> mline <?> rangle a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors d'agrupament

Insereix claudàtors d'agrupament. També podeu escriure {<?>} a la finestra d'ordres.

Icona

Parèntesis (dimensionables)

Insereix parèntesis dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left(<?> right) a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors (dimensionables)

Insereix claudàtors dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left[<?> right] a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors s'ajustarà automàticament.

Icona

Claudàtors dobles (dimensionables)

Insereix claudàtors dobles dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left ldbracket <?> right rdbracket directament a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors dobles s'ajustarà automàticament.

Icona Claus (dimensionables)

Claus (dimensionables)

Insereix claus dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left lbrace <?> right rbrace a la finestra d'ordres. La mida de les claus s'ajustarà automàticament.

Barres verticals simples (dimensionables) Icona

Pleques (dimensionables)

Insereix pleques dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left lline <?> right rline a la finestra d'ordres. La mida de les pleques s'ajustarà automàticament.

Barres verticals dobles (dimensionables) Icona

Pleques dobles (dimensionables)

Insereix pleques dobles dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left ldline <?> right rdline a la finestra d'ordres. La mida de les pleques dobles s'ajustarà automàticament.

Angle brackets (scalable) Icon

Parèntesis angulars (dimensionables)

Insereix parèntesis angulars dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left langle <?> right rangle a la finestra d'ordres. La mida dels parèntesis angulars s'ajustarà automàticament.

Operator brackets (scalable) Icon

Claudàtors d'operador (dimensionables)

Insereix claudàtors d'operador dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left langle <?> mline <?> right rangle a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors s'ajustarà automàticament.

Brace top (scalable) Icon

Clau a la part superior (dimensionable)

Insereix una clau superior horitzontal dimensionable amb espais reservats. També podeu introduir <?> overbrace <?> directament a la finestra d'ordres. La mida de la clau s'ajustarà automàticament.

Brace inferior (dimensionable) Icona

Clau a la part inferior (dimensionable)

Insereix una clau inferior horitzontal dimensionable amb espais reservats. També podeu escriure <?> underbrace <?> directament a la finestra d'ordres. La mida de la clau s'ajustarà automàticament.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a la baixa, escriviu lfloor<?>rfloor directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a l'alça, escriviu lceil<?>rceil directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a la baixa dimensionables, escriviu left lfloor<?>right rfloor directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a l'alça dimensionables, escriviu left lceil<?>right rceil directament a la finestra d'ordres.

Icona de consell

Els claudàtors es dimensionen automàticament quan escriviu left o right davant d'una ordre de claudàtor; per exemple, left(a over b right). També podeu definir la mida i l'espaiat dels claudàtors triant Format ▸ Espaiat ▸ Categoria ▸ Claudàtors i establint-hi els percentatges desitjats. Activeu la casella Dimensiona tots els claudàtors per a aplicar els canvis a tots els claudàtors de la fórmula.


També podeu utilitzar un claudàtor únic. Per a fer-ho, escriviu una barra inversa \ davant de l'ordre. Per exemple, si escriviu \[apareixerà només el claudàtor d'obertura, i no el de tancament. Això us pot resultar útil per a generar claudàtors inversos i per a construir intervals. Noteu que només és possible utilitzar de manera individual els claudàtors no dimensionables. Si en voleu canviar la mida, utilitzeu l'ordre size.

Exemples de claudàtors únics

Per a claudàtors no dimensionables:

a = \{ \( \[ b newline

{} + c \] \) \ }

For scaled brackets use none as the bracket name

a = left ( a over b right none newline

left none phantom {a over b} + c right )

Icona de nota

The phantom statement ensures that the last bracket is the correct size.


Icona d'avís

Assegureu-vos de deixar espais (separacions) entre els elements quan els introduïu directament a la finestra d'ordres per tal que el programa reconegui l'estructura correcta.


Informació útil sobre índexs i exponents i dimensionament que us ajuda a estructurar les fórmules de manera efectiva. Vegeu Claudàtors i agrupament per a obtenir més informació sobre els claudàtors.

Ens cal la vostra ajuda!