Cridar scripts de Python des de Basic

És possible cridar scripts de Python des de macros de LibreOffice Basic, i es poden obtenir funcionalitats interessants com ara:

tip

És recomanable familiaritzar-se amb les funcionalitats BASIC de LibreOffice i la interfície de programació d'aplicacions (API) abans de fer crides de BASIC a Python, JavaScript o un altre motor de scripts.

Recuperació de scripts en Python

Els scripts de Python poden ser personals, compartits o estar incrustats en els documents. Per a executar-los, s'han d'incloure les ubicacions dels scripts de Python a LibreOffice Basic. Localitzar els objectes UNO compatibles amb la interfície com.sun.star.script.provider.XScript permet que s'executin els scripts de Python:

Option Explicit

Public Function GetPythonScript(macro As String, _
                 Optional location As String) As com.sun.star.script.provider.Xscript
             ''' Obteniu l'objecte d'script de Python abans de l'execució
             ' Arguments:
             '    macro   : com a «library/module.py$macro» o «module.py$macro»
             '····location: com a «document», «share», «user» o ENUM(eració)
             ' Resultat:
             '    s'ha localitzat el servei com.sun.star.script.provider.XScript d'UNO'''
             If IsMissing(location) Then location = "user"
             Dim mspf As Object ' com.sun.star.script.provider.MasterScriptProviderFactory
             Dim sp As Object ' compatible amb com.sun.star.script.provider.XScriptProvider
             Dim uri As String
             If location="document" Then
                 sp = ThisComponent.getScriptProvider()
             Else
                 mspf = CreateUnoService("com.sun.star.script.provider.MasterScriptProviderFactory")
                 sp = mspf.createScriptProvider("")
             End If
             uri = "vnd.sun.star.script:"& macro &"?language=Python&location="& location
             GetPythonScript = sp.getScript(uri)
         End Function ' GetPythonScript

Execució de scripts en Python

La interfície de programació d'aplicacions (API) de LibreOffice, admet l'execució de scripts entre llenguatges Python i Basic, o altres llenguatges de programació compatibles. Els arguments es poden passar en els dos sentits de les crides sempre que representin tipus de dades primitius que els dos llenguatges reconeguin, i assumint que l'entorn de scripts els converteix de manera adequada.

Sintaxi

workstation_name = script.invoke(Array(), Array(), Array())

opSysName = script.invoke(Array(), in_outs, Array()) ' in_out és una matriu

file_len = script.invoke(Array(systemFilePath), Array(), Array())

normalizedPath = script.invoke(Array(systemFilePath), Array(), Array())

Exemples de scripts incrustats

Les rutines ComputerName i GetFilelen criden als seus homòlegs Python utilitzant la funció GetPythonScript abans esmentada. La gestió d'excepcions no s'ha detallat.

Option Explicit
         Opció Compatible ' S'admeten les propietats

Private scr As Object ' com.sun.star.script.provider.XScript

Private Property Get ComputerName As String
             '''Nom de l'estació de treball'''
             scr = GetPythonScript("Platform.py$computer_name", "document")
             ComputerName = scr.invoke(Array(), Array(), Array())
         End Property ' ComputerName

Private Function GetFilelen(systemFilePath As String) As Currency
             '''Mida del fitxer en bytes'''
             scr = GetPythonScript("Os/Path.py$get_size", Script.ISEMBEDDED)
             GetFilelen = scr.invoke(Array(systemFilePath), Array(), Array(),)
         End Function ' GetFilelen

Private Type _SCRIPT_LOCATION
             ISEMBEDDED As String ' script del document
             ISPERSONAL As String ' script d'usuari
             ISSHARED As String ' macro de LibreOffice
         End Type ' _SCRIPT_LOCATION

Public Function Script() As Object ' Text enumeration
             Static enums As _SCRIPT_LOCATION : With enums
             If .ISEMBEDDED = "" Then
                 .ISEMBEDDED = "document" ' script del document
                 .ISPERSONAL = "user" ' scripts d'usuari
                 .ISSHARED = "share" ' macro del LibreOffice
             End If : End With ' enums
             Script = enums
         End Function ' Script

Es criden dos mòduls Python diferents. Es poden incrustar al document actual o bé emmagatzemar-se en el sistema de fitxers. S'omet la comprovació del tipus d'argument per a més claredat:

# -*- coding: utf-8 -*-
         from __future__ import unicode_literals

import platform

def computer_name() -> str:
             return platform.node()

def OSname() -> str:
             return platform.system()

# -*- coding: utf-8 -*-
         from __future__ import unicode_literals

import os.path

def get_size(systemFilePath: str) -> str:
             return str(os.path.getsize(systemFilePath))

def normalyze(systemPath: str) -> str:
             return os.path.normpath(systemPath)

Exemples de scripts personals o compartits

El mecanisme de crida per a scripts personals o compartits de Python és idèntic al dels scripts incrustats. Els noms de les biblioteques estan assignats a carpetes. El càlcul del perfil d'usuari del LibreOffice i les rutes als fitxer dels mòduls compartits del sistema, es pot realitzar tal com es detalla en Obtenir informació de la sessió. Les rutines OSName, HelloWorld i NormalizePath descrites a sota criden llurs homòlegs en Python, fent servir la funció GetPythonScript abans esmentada. La gestió d'excepcions no es detalla aquí.

Option Explicit
         Opció Compatible ' Propietats admeses

Private scr As Object ' com.sun.star.script.provider.XScript

Private Property Get OSName As String
             '''El nom d'una plataforma, com ara «Linux», «Darwin» o «Windows»'''
             scr = GetPythonScript("Platform.py$OSname", Script.ISPERSONAL)
             OSName = scr.invoke(Array(), Array(), Array())
         End Property ' OSName

Private Sub HelloWorld()
             '''exemple compartit de Python a LibreOffice'''
             scr = GetPythonScript("HelloWorld.py$HelloWorldPython", Script.ISSHARED)
             scr.invoke(Array(), Array(), Array(),)
         End Sub ' HelloWorld

Public Function NormalizePath(systemFilePath As String) As String
             '''Elimina el «\..» superflu de la ruta'''
             scr = GetPythonScript("Os/Path.py$normalyze", "user")
             NormalizePath = scr.invoke(Array(systemFilePath), Array(), Array())
         End Function ' NormalizePath

Mòduls estàndards de Python

El Python incrustat a LibreOffice conté moltes biblioteques estàndard de les quals beneficiar-se. Tenen un ric conjunt de funcionalitats com ara, i entre altres: