Ajuda del LibreOffice 24.8
You can choose among various options for formatting a LibreOffice Math formula. The format options are displayed in the lower part of the Elements pane. These options are also listed in the context menu of the Commands window.
A continuació es mostra una llista de totes les opcions de formatació disponibles al LibreOffice Math. La icona que hi ha al costat de cada opció de formatació indica que s'hi pot accedir a través de la subfinestra Elements (menú Visualitza ▸ Elements), o bé a través del menú contextual de la finestra d'ordres.
La lletra "a" fa referència a l'espai reservat de la fórmula al qual voleu aplicar la formatació que escaigui. Podeu substituir este caràcter per qualsevol altre.
Superíndex a l'esquerra
Insereix un superíndex a l'esquerra d'un espai reservat. També podeu escriure <?>lsup{<?>} a la finestra d'ordes.
Superíndex damunt
Insereix un superíndex directament damunt d'un espai reservat. També podeu escriure <?>csup<?> a la finestra d'ordes.
Superíndex a la dreta
Insereix un superíndex a la dreta d'un espai reservat. També podeu escriure <?>^{<?>} directament a la finestra d'ordes, o bé utilitzar rsup o sup.
Pila vertical (2 elements)
Insereix una pila vertical (binomi) amb dos espais reservats. També podeu escriure binom<?><?> directament a la finestra d'ordes.
Línia nova
Insereix una línia nova en el document. També podeu escriure newline directament a la finestra d'ordes.
Subíndex a l'esquerra
Insereix un subíndex a l'esquerra d'un espai reservat. També podeu escriure <?>lsub{<?>} a la finestra d'ordes.
Subíndex a sota
Insereix un subíndex directament a sota d'un espai reservat. També podeu escriure <?>csub<?> a la finestra d'ordes.
Subíndex a la dreta
Insereix un subíndex a la dreta d'un espai reservat. També podeu escriure <?>_{<?>} a la finestra d'ordes, i podeu substituir la ratlla baixa del subíndex per rsub o sub.
Pila vertical (3 elements)
Insereix una pila vertical amb tres espais reservats. També podeu escriure stack {<?>#<?>#<?>} a la finestra d'ordes.
Separació petita
Insereix una separació petita entre un espai reservat i l'element següent. També podeu escriure ` directament a la finestra d'ordes. L'orde s'ha de situar a l'esquerra o a la dreta d'un símbol, una variable, un nombre o una orde completa.
Alineació a l'esquerra
Esta icona assigna alineació a l'esquerra per a "a" i insereix un espai reservat. Podeu escriure alignl<?> directament a la finestra d'ordes.
Alineació al centre horitzontal
Assigna alineació central horitzontal a "a" i insereix un espai reservat. També podeu escriure alignc<?> directament a la finestra d'ordes.
Alineació a la dreta
Insereix l'orde per alinear a la dreta, i també un espai reservat. També podeu escriure alignr<?> a la finestra d'ordes.
Matriu
Esta icona insereix una matriu amb quatre espais reservats. També podeu escriure matrix{<?>#<?>##<?>#<?>} directament a la finestra d'ordes. La posició d'un element dins d'este diagrama queda indicada per dues coordenades; la primera especifica el número de línia, i la segona el número de columna. Podeu estendre esta matriu en qualsevol direcció afegint caràcters a la finestra d'ordes.
Separació
Esta icona insereix una separació o espai entre espais reservats. També podeu escriure ~ directament a la finestra d'ordes. L'orde ha d'aparèixer a l'esquerra o a la dreta d'un símbol, una variable, un nombre o una orde completa.
A l'hora d'alinear, les ordes alignl, alignc i alignr són especialment efectives si esteu
alineant nombres i denominadors, per exemple, {alignl a}over{b+c}
construint binomis o piles, per exemple, binom{2*n}{alignr k}
alineant els elements d'una matriu, per exemple, matrix{alignr a#b+2##c+1/3#alignl d} o
començant una línia nova, per exemple, a+b-c newline alignr x/y.
Quan utilitzeu instruccions d'alineació, tingueu en compte que
només es poden situar al principi de les expressions i només poden aparèixer una vegada. Per tant, podeu escriure a+b alignr c, però no a+alignr b
s'afecten entre elles, per la qual cosa si escriviu {alignl{alignr a}}over{b+c}, a s'alinearà a la dreta.
matrix{
alignr sin^2 x + cos^2 x#{}={}#alignl 1 ##
alignr cos^2 x #{}={} #alignl 1 - sin^2 x
}
Si una línia o una expressió comencen amb text, este text s'alinearà a l'esquerra per defecte. Podeu canviar esta alineació amb qualsevol de les ordes align. Per exemple, si escriviu stack{a+b-c*d#alignr "text"}, la paraula "text" s'alinearà a la dreta. Tingueu en compte que sempre cal escriure el text entre cometes.
Podeu alinear a l'esquerra les fórmules centrades de manera estàndard sense utilitzar el menú Format ▸ Alinea. Per a fer-ho, deixeu una cadena de caràcter buida (és a dir, escriviu cometes d'obertura i tancament sense text a l'interior: "") abans de la secció de la fórmula que vulgueu alinear. Per exemple, si escriviu "" a+b newline "" c+d les dues equacions s'alinearan a l'esquerra, en lloc de centrar-se.
Quan escriviu informació a la finestra d'ordes, tingueu en compte que alguns formats requereixen espais perquè l'estructura siga correcta, sobretot si introduïu valors (per exemple, a lsup{3}) en lloc d'espais reservats.
Feu clic a Claudàtors i agrupament per obtindre més informació sobre la formatació al LibreOffice Math.
Informació útil sobre els índexs i exponents i el redimensionament que vos ajudarà a organitzar el vostre document de manera òptima.