Encrypting Documents with OpenPGP

El LibreOffice pot xifrar documents mitjançant la criptografia de claus públiques de l'OpenPGP. El xifratge del document es produeix amb un algorisme criptogràfic simètric.

note

GPG signing only works for ODF documents.


Per accedir a esta orde...

Choose menu File - Save as, select Encrypt with GPG key, Click Save.


El LibreOffice pot xifrar documents de manera confidencial a través de l'OpenPGP. Els vostres documents es xifren mitjançant un algorisme criptogràfic que requereix una clau simètrica. Cadascuna d'aquestes claus simètriques, conegudes com a «claus de sessió», s'utilitza només una vegada. En enviar un document xifrat, aquest ha d'anar acompanyat d'una clau de sessió perquè els destinataris puguen obrir-lo. Per a protegir la clau durant la transmissió, aquesta es xifra amb la clau pública del destinatari. Únicament la clau privada pertanyent al destinatari pot desxifrar la clau de sessió.

El LibreOffice fa servir el programa per a l'OpenPGP que hi siga a l'ordinador. Si no n'hi ha cap, heu de baixar i instal·lar-ne un que siga apropiat per al vostre sistema operatiu, des de la botiga d'aplicacions o un altre canal de distribució de programari.

Aquestes són algunes de les aplicacions per al GPG que se sap que funcionen amb el LibreOffice:

Heu de definir un parell personal de claus de criptografia amb l'aplicació de l'OpenPGP instal·lada. Consulteu el manual d'aquesta aplicació per a conèixer com crear el vostre parell de claus (en general és el primer pas a seguir després de la instal·lació).

Configuració de la criptografia del LibreOffice

Establiu la clau preferida per al xifratge OpenPGP i la signatura digital. Aquesta clau preferida serà preseleccionada en el diàleg de selecció de claus cada vegada que signeu o xifreu un document, de manera que no hàgeu de seleccionar-la si l'utilitzeu amb freqüència per a signar.

Choose menu – User Data. In the Cryptography area:

Clau de signatura OpenPGP

Seleccioneu la vostra clau OpenPGP per a signar documents ODF des de la llista desplegable.

Clau de xifratge OpenPGP

Seleccioneu la vostra clau OpenPGP per a xifrar documents ODF des de la llista desplegable.

En xifrar documents, sempre xifra per a un mateix

Activeu aquesta casella per a xifrar el fitxer també amb la vostra clau pública, per tal que pugueu obrir el document amb la vostra clau privada.

warning

Conserveu aquesta opció seleccionada; altrament, no sereu capaç de desxifrar els documents que hàgeu xifrat per a altres persones.


Xifratge de documents

OpenPGP encryption requires the use of the public key of the recipient and this key must be available in the OpenPGP key chain stored in your computer. To encrypt a document:

  1. Trieu Fitxer ▸ Anomera i guarda.

  2. Introduïu un nom per al fitxer.

  3. Mark the Encrypt with GPG key checkbox.

  4. Feu clic a Guarda. El LibreOffice obri el diàleg de selecció de clau pública de l'OpenPGP.

  5. Trieu la clau pública del destinatari. Podeu seleccionar diverses claus alhora.

  6. Feu clic a D'acord per a tancar el diàleg i guardar el fitxer.

El fitxer es guarda xifrat amb les claus públiques seleccionades.

warning

Only the private key belonging to the recipient can decrypt the document, unless you also encrypt for yourself.


Desxifratge de documents

You can only decrypt documents that have been encrypted with your public key. To decrypt a document:

  1. Open the document. An Enter password prompt shows.

  2. Introduïu la contrasenya de la clau privada de l'OpenPGP. El document es desxifrarà i els continguts estaran disponibles.

Diferència entre el xifratge de documents amb l'OpenPGP i Guarda amb contrasenya

Les dues ordres aborden la confidencialitat, però de maneres diferents.

When you save a document with a password, you must remember the password inserted to open the document later. Anyone else that needs to open the document must also know the password used at save time. Therefore, the Save password must be transmitted to be known by other users.

Files encrypted with the save password cannot be decrypted unless the save password is supplied.

With document OpenPGP encryption, you define the set of users that can decrypt the document and you don’t need to send passwords through channels which security is unknown. Besides, the OpenPGP application manages the key chain of public keys more efficiently.

Ens cal la vostra ajuda!