Dreceres (accessibilitat del LibreOffice)

Podeu controlar el LibreOffice sense utilitzar el ratol铆, nom茅s amb el teclat.

A la p脿gina principal de l'ajuda de cada m貌dul (per exemple, la p脿gina principal de l'ajuda del LibreOffice Writer o del LibreOffice Calc) hi ha un enlla莽 per accedir a l'ajuda de les tecles de drecera per al m貌dul en q眉esti贸.

A m茅s a m茅s, a la paraula clau "Accessibilitat" trobareu instruccions pas a pas sobre com podeu controlar el m貌dul seleccionat sense utilitzar el ratol铆.

Icona de nota

Algunes de les tecles de drecera poden estar assignades al vostre sistema d'escriptori. Les tecles que estan assignades al vostre sistema d'escriptori no estan disponibles per al LibreOffice. Proveu d'assignar tecles diferents per al LibreOffice, a Eines - Personalitza - Teclat, o b茅 en el vostre sistema d'escriptori.

Treball amb la interf铆cie d'usuari del LibreOffice sense ratol铆

Activaci贸 de la barra de men煤, les barres d'eines, les finestres i el document

Si premeu F6 diverses vegades, es canvia el focus i s'encerclen els objectes seg眉ents:

Premeu Maj+F6 per canviar entre objectes en la direcci贸 oposada.

Per canviar al document, premeu +F6.

Premeu F10 per anar a la barra de men煤 i per eixir-ne.

La tecla d'escapada tanca un submen煤 obert, una barra d'eines o la finestra lliure actual.

Crida d'una orde de men煤

Premeu , F6 o F10 per seleccionar el primer men煤 (el men煤 Fitxer). Amb la fletxa dreta se selecciona el men煤 seg眉ent de la dreta; amb la fletxa esquerra, el men煤 anterior.

La fletxa avall obri el men煤 seleccionat. Si torneu a pr茅mer la fletxa avall i la fletxa amunt, la selecci贸 es mou a trav茅s de les ordes de men煤. Amb la fletxa dreta obriu els submen煤s existents.

Premeu Retorn per executar l'orde de men煤 seleccionada.

Execuci贸 d'una orde d'icona

Premeu F6 diverses vegades fins que se seleccioni la primera icona de la barra d'eines. Utilitzeu la fletxa dreta i l'esquerra per seleccionar una icona en una barra d'eines horitzontal. De la mateixa manera, utilitzeu les fletxes amunt i avall per seleccionar una icona en una barra d'eines vertical. La tecla Inici selecciona la primera icona d'una barra d'eines i la tecla Fi, l'煤ltima.

Premeu Retorn per executar la icona seleccionada. Si la icona seleccionada normalment demana una acci贸 de ratol铆 consecutiva, com ara inserir un rectangle, no n'hi ha prou de pr茅mer la tecla de retorn; en estos casos, premeu +Retorn.

Si una barra d'eines 茅s massa llarga per visualitzar-se completament a la pantalla, mostra una icona a la vora dreta o inferior. Per mostrar les icones restants, seleccioneu la barra d'eines i premeu Re P脿g o Av P脿g.

Suggeriments especials per a les barres d'eines

Premeu la fletxa avall o la fletxa dreta per obrir la barra d'eines seleccionada. Esta acci贸 equival a un clic del ratol铆. A la barra d'eines, utilitzeu les tecles de fletxa dreta i esquerra. Les tecles Inici i Fi seleccionen la primera icona i l'煤ltima, respectivament.

Tanqueu la barra d'eines amb la tecla Esc. No podeu moure la barra d'eines sense el ratol铆.

Selecci贸 des d'un quadre combinat

Quadre combinat

Seleccioneu el quadre combinat. Tot seguit, premeu Retorn.

Utilitzeu la fletxa avall o Av P脿g per despla莽ar-vos cap avall en les entrades de quadres combinats, o b茅 la fletxa amunt o Re P脿g per despla莽ar-vos cap amunt. La tecla Inici vos porta a la primera entrada i la tecla Fi vos duu a l'煤ltima entrada.

Premeu Retorn per executar l'entrada seleccionada.

Selecci贸 a les taules

En diverses finestres i di脿legs i al camp de control de la taula, hi ha taules per seleccionar dades, per exemple, a la part dreta de la Vista de la font de dades. Les tecles seg眉ents s'utilitzen per fer seleccions en estes taules:

Mida i posici贸 de les finestres i dels di脿legs

1. Primer premeu +barra espaiadora.

S'obri un men煤 del sistema amb ordes de men煤 com ara Mou, Redimensiona i Tanca.

2. Trieu una orde (fletxa avall i despr茅s Retorn).

3. Ara podeu utilitzar les tecles de cursor per moure el di脿leg o la finestra, o canviar-ne la mida.

4. Premeu Retorn per acceptar el canvi. Premeu la tecla d'escapada per cancel路lar-lo.

Acoblament i desacoblament de les finestres i de les barres d'eines

1. Premeu F6 fins que se seleccioni la finestra o la barra d'eines.

2. Premeu +Maj+F10.

Selecci贸 d'objectes

Premeu Maj+F4 per seleccionar el primer objecte del document actual. Quan un objecte estiga seleccionat, premeu Tab per seleccionar l'objecte seg眉ent o Esc per tornar al text.

Edici贸 d'objectes

Per activar un objecte OLE seleccionat, premeu la tecla Retorn.

Edici贸 de la posici贸 i de la mida dels objectes

Edici贸 de les 脿ncores dels objectes

Per moure l'脿ncora d'un objecte, utilitzeu les tecles de cursor. Entreu al mode d'edici贸 d'anses i seleccioneu l'脿ncora. En funci贸 del tipus d'脿ncora que seleccioneu, podreu moure-la en diferents direccions.

1. Seleccioneu l'objecte.

2. Entreu al mode d'edici贸 d'anses mitjan莽ant +Tab.

3. L'ansa superior esquerra comen莽a a parpellejar. Premeu +Tab diverses vegades fins que totes les anses deixin de parpellejar. Aix貌 indica que s'ha activat l'脿ncora de l'objecte.

4. Utilitzeu les tecles de cursor per moure l'脿ncora; l'objecte segueix l'脿ncora.

Podeu canviar l'脿ncora de l'objecte seleccionat, per exemple, amb el men煤 contextual de l'objecte.

Control de les l铆nies de divisi贸

Els documents del LibreOffice Calc, el LibreOffice Draw i el LibreOffice Impress es poden dividir horitzontalment i verticalment en vistes separades. Cada vista pot mostrar altres parts del document. Amb el ratol铆 podeu arrossegar una l铆nia de divisi贸 de la barra de despla莽ament al document.

Control de la vista Font de dades

+ Maj + F4 obri i tanca la vista de la font de dades.

F6: commuta entre el document i les barres d'eines.

+ (tecla de m茅s): amplia l'entrada seleccionada a l'explorador de la font de dades.

- (tecla de menys): redueix l'entrada seleccionada a l'explorador de la font de dades.

+Maj+E: canvia entre l'explorador de font de dades i la taula.

Dreceres de la finestra Disseny de la consulta

F6: commuta entre la barra d'objectes, la vista de taula i l'脿rea de selecci贸.

+fletxa amunt o +fletxa avall: mou la vora que hi ha entre la visualitzaci贸 de la taula i l'脿rea de selecci贸 amunt o avall.

Tecles de la vista Taula (脿rea superior del disseny de consulta) i de la finestra Relacions

+tecla de cursor: mou la taula seleccionada en la direcci贸 de la fletxa.

+Maj+tecla de cursor: canvia la mida de la taula seleccionada a la visualitzaci贸 de taula.

Supr: elimina la taula o la connexi贸 seleccionada de la vista de taula.

Tabulador: commuta entre les taules i les connexions a la vista de taula.

Retorn: quan una connexi贸 est脿 seleccionada, la tecla de retorn obri el di脿leg Propietats de la connexi贸.

Retorn: quan s'ha seleccionat una taula, la tecla de retorn introdueix el primer camp de dades del quadre de llista a l'脿rea de selecci贸.

Tecles de l'脿rea de selecci贸 (脿rea inferior del disseny de consulta)

+fletxa esquerra o fletxa dreta: mou la columna seleccionada cap a l'esquerra o la dreta.

Tecles de la finestra Disseny de taula

F6: commuta entre la barra d'eines, la vista de columna i l'脿rea de propietats.

Control de l'editor de mapa d'imatge

Control de l'Ajuda

Premeu Maj+F1 per visualitzar els Consells ampliats per a l'orde, la icona o el control seleccionat.

Navegaci贸 per les p脿gines principals de l'Ajuda

Control del di脿leg Importaci贸 de text (importaci贸 d'un fitxer CSV)

Regle

Previsualitzaci贸

Control del di脿leg Insereix - Car脿cter especial