Aplicaci贸 d'operacions m煤ltiples

Operacions m煤ltiples en columnes o files

L'orde Dades - Operacions m煤ltiples ofereix una eina de planificaci贸 per a les preguntes "qu猫 passa si". Al full de c脿lcul, introdu茂u una f贸rmula per calcular un resultat a partir de valors emmagatzemats en altres cel路les. Tot seguit, establiu un interval de cel路les, introdu茂u-hi alguns valors fixats i l'orde Operacions m煤ltiples calcular脿 els resultats en funci贸 de la f贸rmula.

En el camp F贸rmules, introdu茂u la refer猫ncia de la cel路la a la f贸rmula que s'aplica a l'interval de dades. En el camp Entrada de la columna/Entrada de la fila, introdu茂u la refer猫ncia de la cel路la a la cel路la corresponent que forma part de la f贸rmula. Aix貌 es pot explicar millor amb exemples:

Exemples

Imagineu que fabriqueu una joguina i la veneu a 10 鈧 la unitat. Cada joguina t茅 2 鈧 de cost de fabricaci贸, i a aix貌 hi heu d'afegir uns costos fixos de 10.000 鈧 l'any. Quins guanys tindreu en un any si veneu una quantitat determinada de joguines?

脿rea 芦i si禄 del full

C脿lcul amb una f贸rmula i una variable

1. Per calcular els guanys, en primer lloc introdu茂u qualsevol xifra per a la quantitat (articles venuts), en este exemple 2000. El guany s'obt茅 amb la f贸rmula Guany=Quantitat * (Preu de venda - Costos directes) - Costos fixos. Introdu茂u esta f贸rmula a la cel路la B5.

2. A la columna D introdu茂u una quantitat de vendes anuals, l'una sota de l'altra; per exemple, de 500 a 5000 en intervals de 500.

3. Seleccioneu l'interval D2:E11, i per tant els valors de la columna D i les cel路les buides de la columna E.

4. Trieu Dades - Operacions m煤ltiples.

5. Situeu el cursor en el camp F贸rmules i feu clic a la cel路la B5.

6. Situeu el cursor en el camp Entrada de la columna i feu clic a la cel路la B4. Aix貌 vol dir que B4, la quantitat, 茅s la variable de la f贸rmula, que es reempla莽ar脿 pels valors seleccionats de la columna.

7. Tanqueu el di脿leg fent clic a D'acord. Veureu els guanys per a les diferents quantitats a la columna E.

C脿lcul amb diverses f贸rmules simult脿niament

1. Suprimiu la columna E.

2. Introdu茂u la f贸rmula seg眉ent a la cel路la C5: = B5 / B4. Ara calculareu els guanys anuals per cada article venut.

3. Seleccioneu l'interval D2:F11, per tant tres columnes.

4. Trieu Dades - Operacions m煤ltiples.

5. Situeu el cursor en el camp F贸rmules i seleccioneu les cel路les B5 a C5.

6. Situeu el cursor en el camp Entrada de la columna i feu clic a la cel路la B4.

7. Tanqueu el di脿leg fent clic a D'acord. Ara veureu els guanys a la columna E i els guanys anuals per article a la columna F.

Operacions m煤ltiples a trav茅s de files i columnes

El LibreOffice vos permet realitzar operacions m煤ltiples conjuntes per a columnes i files amb les anomenades taules encreuades. La cel路la de la f贸rmula ha de fer refer猫ncia tant a l'interval de dades organitzat en files com a l'interval de dades organitzat en columnes. Seleccioneu l'interval definit per als dos intervals de dades i crideu el di脿leg d'operacions m煤ltiples. Introdu茂u la refer猫ncia de la f贸rmula en el camp F贸rmules. Els camps Entrada de la fila i Entrada de la columna s'utilitzen per introduir la refer猫ncia a les cel路les corresponents de la f贸rmula.

C脿lcul amb dues variables

Considereu les columnes A i B de la taula d'exemple de dalt. Ara ja no voldreu canviar nom茅s la quantitat produ茂da anualment, sin贸 tamb茅 el preu de venda, i estareu interessat en els guanys que s'obtenen en cada cas.

Esteneu la taula que es mostra a dalt. Des la cel路la D2 fins a la cel路la D11 hi ha els nombres 500, 1000, etc猫tera, fins a 5000. A partir de la cel路la E1 i fins a la cel路la H1 introdu茂u els nombres 8, 10, 15 i 20.

1. Seleccioneu l'interval D1:H11.

2. Trieu Dades - Operacions m煤ltiples.

3. Situeu el cursor en el camp F贸rmules i feu clic a la cel路la B5.

4. Situeu el cursor en el camp Entrada de la fila i feu clic a la cel路la B1. Aix貌 voldr脿 dir que B1, el preu de venda, 茅s la variable que s'ha introdu茂t horitzontalment (amb els valors 8, 10, 15 i 20).

5. Situeu el cursor en el camp Entrada de la columna i feu clic a B4. Aix貌 voldr脿 dir que B4, la quantitat, 茅s la variable que s'ha introdu茂t verticalment.

6. Tanqueu el di脿leg fent clic a D'acord. Veureu els guanys a l'interval E2:H11 per als diferents preus de venda.