Copying to Multiple Sheets

Visestruke operacije u kolonama i redovima

Data - Multiple Operations ova komanda obezbjedjuje alat za planiranje "sta ako" pitanja.U vasoj radnoj tabeli, ubacite formulu da biste izracunali rezultat od vrijednosti koje stoje u drugim celijama. Dalje, postavite domet celije gdje ubacite neke fiksne vrijednosti i visestruke operacije komanda ce izracunati rezultat koji zavisi od formule.

Ako su podaci od podaci dometa koji su aranzirani u kolonama ili su aranzirani po redovima, ubacite domete zajedno sa celijom ili doseg celije do ili ispod kao ciljanog dometa, U Column input cell / Row input cell polju, Unesite referencu celije u formulu koja se aplicira u dometu podataka. U Formula polju, unesite referencu celije sa podudarnom celijom koja je dio formule. Ovo je najbolje objasnjeno kroz primjere:

primjer:

Vi proizvodite igracke koje prodajete po Ā£10. Svaka igracka kosta Ā£2 da bi se napravila, u dodatku kojem imate fiksne troskove od Ā£10,000 godisnje. Koliki ce biti vas profit godisnje ako napravite izvjesni broj igracaka?

what-if sheet area

Racunanje sa jednom formulom i jednom varijablom

 1. Da biste izracunali profit, prvo unosite bilo koji broj kao kvantitet (items sold) - u primjeru 2000. Profit je nadjen u formuli Profit =Kvantitet* (Prodajna cijena -Direktni troskove) - Fiksni troskovi. Ubacite ovu formulu u B5.

 2. U koloni D, unesite godisnju prodaju, jednu ispod druge; naprimjer 500 do 5000, po 500.

 3. Izaberite domet od D2:E11, tj. vrijednosti kolone D i praznih celije uz kolonu E.

 4. Izaberite Podaci - ViŔestruke operacije.

 5. Kursorom u Formule polje, izaberite celije od B5 do C5.

 6. Postavite kursor u Unosna ćelija kolone polje i pritisnite celiju B4. Ovo znaci da celija B4, kvantitet, je varijabla u formuli, koja je zamijenjena vrijednostima izabranih kolona.

 7. Zatvorite boks dijalog sa OK. Vidjecete profite za druge kvantitete u koloni E.

Racunanje s vise formula simultarno

 1. Izbrisite kolonu E.

 2. Ubacite sljedecu formulu u C5: = B5 / B4. Sada racunate godisnji profit po prodanom aritklu.

 3. Izaberite domet od D2:F11, dakle tri kolone.

 4. Izaberite Podaci - ViŔestruke operacije.

 5. Kursorom u Formule polje, izaberite celije od B5 do C5.

 6. Postavite kursor u Unosna ćelija kolone polje i kliknite na celiju B4.

 7. Zatvorite dijalog sa OK. Vidjecete profit u koloni E i godisnji profit po artiklu u koloni F.

Visestruke operacije po redovima i kolonama

LibreOffice dozvoljava vam da izvrsite visestruke operacije za kolone i redove u takozvanom kroz-tabele. Formula ce referencirati oboje i domet podataka predvidjen u redovima i predvidjen u kolonama. Izaberite domet od podataka i poziva visestrukih operacija. Ubacite referencu formule u Formula polje. Unosna ćelija reda i Unosna ćelija kolone polje je koristeno da biste ubacili referencu koja odgovara celijama formule.

Racunanje sa dvije varijable

Pretpostavimo kolone A i B su primjeri tabele iznad. Vi sada zelite da manipulisete ne samo kvantitetom proizvedenim godisnje vec i prodajnom cijenom, i zainteresovani ste u profit u svakom slucaju.

Prosirite tabelu prikazanu iznad. D2 do D11 sadrzi brojeve 500, 1000 i tako dalje, do 5000. U E1 kroz H1 unesite brojeve 8, 10, 15 and 20.

 1. Izaberite domet D1:H11.

 2. Izaberite Podaci - ViŔestruke operacije.

 3. Kursorom u Formule polje, izaberite celije od B5 do C5.

 4. Postavite kursor u Unosna ćelija reda polje i pritisnite na celiju B1. Ovo znaci da B1, prodajna cijena je horizontalno ubacena varijabla (sa vrijednostima 8, 10, 15 and 20).

 5. Set the cursor in the Column input cell field and click in B4. This means that B4, the quantity, is the vertically entered variable.

 6. Zatvorite dijalog boks sa OK. Vidjecete profite za razlicite prodajne cijene u dometu od E2:H11. U nekim slucajevima morate pritisnuti F9 da biste azurirali tabelu.

Please support us!