Applying Goal Seek

Uz pomoć Goal Seek-a možete izračunati vrijednost koja, kao dio formule, vodi do rezultata koji specificirate za formulu. Stoga definišete formulu sa nekoliko fiksiranih vrijednosti i jednom varijablom i rezultatom formule.

Primjer Goal Seek-a

Da bi izračunali godišnju kamatu (I), napravite tabelu sa vrijednostima za glavnicu (C), broj godina (n), i interesnu kamatu (i). Formula je:

I = C * n* i

Pretpostavimo da su interesna kamata i od 7.5% i broj godina n (1) stalni. Kakogod, želite saznati koliko se mora modificirati kapital ulaganja C da bi se ostavrio djelimicni povrat I. Za ovaj primjer, izračunaj koliko kapitala C je neophodno ako želite godisnji povrat od £15,000.

Unesi svaku od vrijednosti za Capital C (an arbitrary value like £100,000), number of years n (1), and interest rate i (7.5%) in one cell each. Enter the formula to calculate the interest I in another cell. Instead of C, n, and i use the reference to the cell with the corresponding value.

  1. Place the cursor in the cell containing the interest I, and choose Tools - Traženje cilja. The Traženje cilja dialogue box appears.

  2. Ispravna ćelija je već unesena u polje Formula Cell.

  3. Postaviti kursor u polje Variable Cell. U sheet-u, klikni u ćeliju koja sadrži vrijednosti koje će biti promijenjene, u ovom primjeru to je ćelija koja sa kapitalnom vrijednošću C.

  4. Unesi očekivani rezultat formule u Target Value prozor. U ovom primjeru, vrijednost je 15,000. Klikni OK.

  5. Pojavljuje se prozor koji vas informiše da je Goal Seek izvršen uspješno. Klikni Yes da uneseš rezultat u ćeliju sa varijablom.

Please support us!