Сричкопренасяне

Вмъква тирета за пренос в думите, които са прекалено дълги да се поберат до края на реда.

LibreOffice претърсва документа и предлага пренасяния, които можете да приемете или отхвърлите. Ако е избран текст, диалогът „Сричкопренасяне“ работи само върху селекцията. В противен случай той действа върху целия документ.

За достъп до тази команда...

Изберете Инструменти - Език - Сричкопренасяне

В лентата Инструменти щракнете върху

Икона за сричкопренасяне

Сричкопренасяне


Сричкопренасяне

За автоматично сричкопренасяне в текущия абзац или в избраните абзаци, изберете Форматиране - Абзац и отворете раздела Изливане на текст. Можете също да заложите сричкопренасяне в стил за абзаци. В текст, в който е разрешено автоматично сричкопренасяне, диалоговият прозорец Сричкопренасяне няма да намира думи за пренасяне.

Когато LibreOffice намери дума, изискваща сричкопренасяне, извършете едно от следните действия:

tip

За да изключите абзаци от автоматичното сричкопренасяне, изберете абзаците, отворете менюто Форматиране - Абзац, раздел „Изливане на текст“ и изчистете полето за отметка Автоматично в областта „Сричкопренасяне“.


note

За да изключите диалоговия прозорец „Сричкопренасяне“ и да пренасяте винаги автоматично, изберете - Езици и локали - Помощ при писане и отметнете полето Сричкопренасяне без запитване.


За да вмъкнете тире за пренасяне ръчно, щракнете върху мястото в думата, където искате да вмъкнете тирето, и натиснете +тире (-).

За да вмъкнете непрекъсваемо (защитено) тире направо в документа, щракнете в думата, която искате да пренесете, и натиснете Shift++тире(-).

За да скриете меките тирета, изберете - LibreOffice Writer - Помощ при форматиране и премахнете отметката от полето Потребителско пренасяне.

Дума

Дума

Показва предложенията за сричкопренасяне на избраната дума.

Лява / Дясна стрелка

Задайте позицията на тирето. Тази възможност е налична само ако са предложени няколко тирета за пренос.

Напред

Игнорира предложението за пренос и намира следващата дума за сричкопренасяне.

Пренасяне

Вмъква тире за пренос в показаната позиция.

Премахване

Премахва текущата точка за сричкопренасяне от показаната дума.

Моля, подкрепете ни!