Дистанционно управление на прожекция – ръководство за Impress Remote

LibreOffice Impress Remote е приложение с отворен код за операционните системи Android и iOS, което ви позволява да управлявате прожекции на LibreOffice Impress чрез мобилно устройство.

Икона на Impress Remote

Impress Remote показва на екрана на устройството миниатюри на кадрите, придружени отдолу със съответните им бележки. Плъзнете пръст по екрана, за да преминете напред или назад в презентацията. Кадрите могат да се показват и в мозайка, което ви позволява да прескачате директно към желания кадър.

Връзката между компютъра, изпълняващ презентацията на LibreOffice Impress, и мобилното устройство, се осъществява през Bluetooth или мрежа.

Възможности на Impress Remote

Impress Remote е много полезно приложение, което ви позволява да управлявате прожекцията, докато вървите по сцената, без да стоите до компютъра. Ето основните му възможности:

Изисквания:

Компютър:

Мобилно устройство:

Изтегляне и инсталиране на Impress Remote в мобилно устройство

Изтеглете Imress Remote от Google Play Store или Apple Store, като въведете „Impress Remote“ в полето за търсене. Уверете се, че резултатът е точно Impress Remote от The Document Foundation (TDF). Инсталирайте програмата в мобилното устройство като всяко друго приложение.

Настройки на Impress Remote

Стартирайте Impress Remote в мобилното устройство и от страницата „Компютри“ отворете страницата „Настройки“, като чукнете в десния край на екрана. Достъпни са следните настройки:

Свързване на компютъра с мобилното устройство

Разрешете Bluetooth на устройството и компютъра и ги сдвоете. За подробности относно включването на Bluetooth, задаването на идентификатор за Bluetooth и сдвояването на устройства вижте упътванията на мобилното устройство и операционната система на компютъра. След сдвояването мобилното устройство е готово да управлява презентацията.

Друг вариант е да се свържете през мрежа (например Wi-Fi). В този случай компютърът и устройството трябва да са свързани към една и съща мрежа.

Разрешаване на управлението с Impress Remote control в LibreOffice Impress

За да стартирате прожекция на Impress, трябва разрешите Impress да се управлява от мобилното устройство. Направете следното:

  1. Отворете LibreOffice Impress.

  2. Отворете Инструменти - Настройки - LibreOffice Impress - Общи. Трябва да видите екрана от долната илюстрация.

  3. В настройките за презентация отметнете Разрешаване на дистанционно управление и натиснете OK.

Затворете LibreOffice Impress и го стартирайте отново.

Диалог с общи настройки на Impress

Управление на прожекцията:

tip

Преди да стартирате прожекция, забранете изключването и заключването на екрана на мобилното устройство. Уверете се, че в батерията му има достатъчен заряд, за да издържи през цялата прожекция с включен екран.


  1. Уверете се, че устройството и компютъра са сдвоени през Bluetooth или мрежова връзка.

  2. Отворете желаната презентация в LibreOffice Impress.

  3. Отворете приложението Impress Remote в мобилното устройство и изберете Bluetooth идентификатора на компютъра.

  4. След като щракнете върху името на компютъра, той автоматично ще изпрати кадрите от презентацията към Impress Remote заедно с бележките към тях.

  5. Прелиствайте с пръст наляво или надясно върху екрана на мобилното устройство, за да сменяте кадрите. Бележките са в долната част на екрана.

  6. Друг вариант е да настроите таймер в мобилното приложение, който да определя времето за показване на кадрите.

  7. Кадрите могат да се сменят и с бутоните за сила на звука на мобилното устройство. За да разрешите това, разрешете действията с тези бутони в настройките на Impress Remote.

Ето няколко екранни снимки на Impress Remote:

Impress Remote: показана е началната миниатюра

Алтернативен режим: всички миниатюри на кадри за пряк избор или преминаване към тях. Текущият кадър е с червен курсор за селекция.

Моля, подкрепете ни!